Mes de paraules

Voluntat a Roses de recuperar les tradicions de la festivitat dels pescadors

Tirada de l'art
Tirada de l'art a Roses

Els pescadors van celebrar, ahir, la festivitat del seu patró, Sant Pere, amb una altra demostració de la pesca de l’Art

Tirada de l'art
Tirada de l’art a Roses

Si fa un any l’alcalde de Roses, Carles Pàramo va manifestar que s’hauria de potenciar la Tirada de l’Art com un nou atractiu turístic de la Vila, enguany, durant la celebració de la festivitat dels pescadors va mostrar la seva voluntat de recuperar les tradicions que es feien a Roses durant el dia de Sant Pere, com “la festa del Suquet vora mar. És un repte que tenim, deixem la iniciativa a la Confraria de Roses, per nosaltres, des de l’Ajuntament, donar-lis el nostre suport i col·laboració per recuperar la festivitat dels pescadors”.

Una voluntat que al president de la Confraria de Pescadors de Roses, Antoni Abad, li va semblar “perfecte, perquè des de la Confraria sempre estem oberts a col·laborar amb el poble per tal de potenciar la nostra Vila Marinera, i vull agrair a l’alcalde que sempre es refereixi a Roses com una Vila Marinera, perquè així va ser als seus principis, tot i que després va girar cap al turisme, ara tornem als nostres principis”.

La festa de la Tirada de l’Art es va encetar amb la benedicció del mossèn Josep Gispert. Seguidament, el president de la Confraria es va dirigir als assistents perquè gaudissin de la Tirada de l’Art “perquè és com un petit homenatge a tota la gent nostra, perquè recordin els seus principis i puguin tirar de l’Art, perquè, en definitiva, puguin gaudir de la seva festa”.

I qui va gaudir d’aquesta festa, com molts d’altres, va ser Jaume Noguera, que va recordar que “jo ho he fet tota la meva vida, de petit, petit. Vaig començar als 9 anys, a les vacances del col·legi, i als 10 anys ja tot l’any”.

Precisament la tirada de l’Art, com va assenyalar l’alcalde, “tenia un veritable significat, perquè la practicaven aquells que els faltava les forces, com la gent gran, i aquells que encara no els havia arribat, com els joves”.

La festivitat, però, del patró dels pescadors es va encetar divendres amb un ball ofert a la Rambla Riera Ginjolers a càrrec de l’Orquestra Montecarlo.

I va acabar, ahir dissabte, amb un centenar de persones menjant sardines per gentilesa de la Confraria de Pescadors de Roses, després d’haver tirat de l’Art i haver recollit la pesca. Una pesca que també va ser una reivindicació de Catalunya com a nou estat d’Europa, ja que entre els peixos que hi havia a la xarxa es van trobar dues fustes amb els missatges d’Independència i Llibertat.

La Tirada de l’Art
L’Art és un sistema molt antic i practicat pels pescadors de tota la Costa Brava fins després de la Guerra Civil, encara que en alguns casos va perdurar fins als anys seixanta. Durant molt de temps ha estat l’instrument de pesca per excel·lència.
És un art d’arrossegament que es tirava des de la platja de dia, i era una pesquera on la dita popular “a l’art tothom hi té part”, expressa l’esperit solidari que l’acompanyava. Tothom, pescador o no, nen o vell, home o dona, si ajudava a arrossegar la xarxa cap a la platja en rebia una part proporcional de les captures.
Existien diferents modalitats d’arts segons mides, particularitats locals o si es calava de dia o de nit, però el de platja és el més comú.
Se sortia des de la costa tot deixant un cap en terra i l’embarcació, a rems, s’allunyava fins arribar al lloc que el patró triava i es calava la xarxa. L’embarcació descrivia un semicercle i s’amorrava a la platja amb l’altre cap de la banda de l’art, des d’aquí, la gent tirava i feien la mola de les cordes de cada banda o cama de l’art fins arribar al maià o cop.

[fsg_gallery id=”50″]