“Xistos” i ocurrències sobre el matrimoni de principis del segle XX

Arxiu Municipal de Roses

Portada del llibre

L’Arxiu Municipal de Roses presenta en el document del mes de març el llibre “Llaminadures del cor. Gràcies, xistos y ocurrències sobre’l plet del matrimoni y les seves conseqüències

Arxiu Municipal de Roses
Portada del llibre “Llaminadures del cor”

Aquest mes, coincidint amb el to humorístic i disbauxat del Carnestoltes, l’Arxiu Municipal de Roses presenta en el seu apartat web El Document del Mes, el llibre Llaminadures del cor. Gràcies, xistos y ocurrències sobre’l plet del matrimoni y les seves conseqüències, un recull d’acudits i reflexions en to humorístic sobre el matrimoni i la relació entre homes i dones. El llibre data de l’any 1915 i pertany al fons de la Família Denclar, donat a l’Arxiu de Roses l’any 2002.

El llibre s’estructura en un enfilall d’acudits, ocurrències i algunes reflexions sobre el matrimoni. El seu autor, un desconegut Quart Dols, repeteix al llarg de les 57 pàgines que integren el volum, els tòpics de les relacions entre homes i dones sota l’enfoc masclista imperant fa un segle exacte.

El títol esdevé un bon exemple de literatura popular del primer terç de segle XX, destinada a ser consumida per les classes urbanes obreres i menestrals. Cal pensar que, lentament, la instrucció dels infants s’estenia a totes les capes socials i, en conseqüència, la lectura es democratitzava i s’eixamplava. Aquests tipus de llibres, doncs, venien a satisfer les necessitats lectores d’una nova població lectora. La mateixa conformació de petites biblioteques personals, com la de Joan Denclar i Joaquima Jacomet, en són un símptoma ben clar.

Podeu consultar el document del mes en el següent enllaç