9 tones de roca és massa pes i es decideix trencar-la per treure-la de la muntanya del Puig Rom

Roca de 9 tones al Puig Rom

Aquesta roca és de molt més grandària que la que es va retirar el passat diumenge del Puig Rom

Aquest matí l’empresa Narcís Matas ficarà líquid expansiu a l’interior de la roca per partir-la en quatre parts i poder així enretirar-la de la part alta de la urbanització del Puig Rom

La roca que es va descalçar aquest diumenge de la urbanització del Puig Rom a causa del fort aiguat que va caure el passat dissabte va deixar sense base a una altra que hi havia tot just a sobre.

Per aquest motiu, el regidor d’Infraestructures i Serveis Públics, Juan Manuel Fernández, va trucar a l’arquitecta municipal per a que determinés que s’havia de fer amb aquesta segona roca. L’arquitecta va dir d’assegurar-la provisionalment fins que al dia següent poder fer-ho de manera definitiva.
Però, finalment, ahir, es va decidir, per evitar riscos futurs, treure-la, i durant tot el matí  és el que va intentar l’empresa Narcís Matas. Els operaris de l’empresa es van desplaçar amb un camió-ploma que pot aixecar 7 tones i mitja, però després de ficar dins la roca més d’una vintena de varilles de ferro de 16.mm. i més d’una dotzena d’un grossor de 20 mm. per tal d’agafar-la amb cadenes, l’únic que es va poder fer va ser treure-la del lloc traient-la com si fos un queixal, el que va voler dir que la roca, primer, que estava ben subjecta al terra, tot i que amb el temps, hauria caigut. I segon, que la roca pot arribar “a pesar entre unes 7 i  9 tones”. O sigui gairebé el doble que la roca que es va enretirar diumenge.

El camió-ploma l’hagués, possiblement, enretirar si no fos perquè està a uns 20 metres distància del mateix camió, la qual cosa vol dir que contra més s’ha d’allargar el braç de la grua per agafar-la, menys quantitat de pes pot aixecar, i per aquest motiu qualsevol intent d’enlairar-la per treure-la, feia que el dispositiu electrònic de seguretat de la grua, s’activés contínuament, impossibilitant la seva retirada.

I davant la impossibilitat d’aixecar-la, per treure-la de la muntanya, ja que fer-la arrossegar seria un risc seriós per la integritat física dels operaris, es va decidir que es perforaria la roca i s’introduiria al seu interior ciment expansiu, el qual, actua sobre la base de la seva pròpia expansió, exercint força contra les parets de l’orifici on es fica, la qual cosa provoca esquerdes i el seu trencament.

I això és el que es farà aquest matí l’empresa Narcís Matas, i després “s’haurà d’esperar entre 24 i 48 hores que la pedra es trenqui”, van assenyalar els operaris d’aquesta empresa.