Programa Reallotgem

Catalunya, per sota de la mitjana europea en consum de bosses de plàstic d’un sol ús

Els últims estudis indiquen que els ciutadans europeus consumeixen unes 198 bosses cada any, mentre que els catalans n’usen 179

Consum de bosses de plàstic d'un sol ús
Josep Maria Tost i Jean-Pierre Hannequart en la presentació d’aquest matí

El president de l’Associació de Ciutats i Regions pel Reciclatge i la Gestió Sostenible dels Recursos (ACR+), Jean-Pierre Hannequart, ha presentat aquest matí a Barcelona els resultats de l’informe Bosses de plàstic: inventari dels instruments polítics, elaborat per aquesta associació, una revisió a fons de totes les polítiques i pràctiques aplicades en relació amb les bosses de plàstic d’un sol ús. L’informe dóna una visió general de les diverses opcions polítiques i instruments existents per mitigar els efectes negatius de l’ús generalitzat de les bosses de plàstic d’un sol ús, incloent-hi els arguments que justifiquen les decisions particulars, a nivell internacional. S’hi mostren les mesures dutes a terme per reduir aquestes bosses a la Unió Europea, Europa no UE, l’ Àfrica i la resta del món.

S’estima que l’any 2010 es van usar a la UE 98,6 mil milions de bosses de plàstic amb nansa, un 89% de les quals eren d’un sol ús, la majoria no biodegradables, dada que representa 198 bosses per persona. D’acord amb aquestes estimacions, només un petit percentatge de bosses (6,6%) són reciclades, davant del 50% de bosses llençades als abocadors o incinerades sense recuperació d’energia. En l’àmbit de la UE, un 4,6% del total es van llençar en abocadors; això suposa 4,5 mil milions de bosses de plàstic amb nanses, 4 mil milions de les quals eren d’un sol ús. El problema és encara més greu en països amb vies de desenvolupament, amb deficients pràctiques de gestió dels residus sòlids, especialment en països en què els residus són freqüentment abocats o abandonats dins o a tocar de rius o del mar.

A la  Mediterrània, malgrat tots els esforços fets en l’àmbit regional, nacional i internacional, hi ha clars indicadors que demostren que els residus marins estan augmentant. Al juliol de 2011, per citar-ne un exemple, un grup de recerca francobelga va anunciar els resultats de la seva investigació: a la Mediterrània, hi havia gairebé 250 mil milions de petites peces de plàstic al fons marí i 500 tones addicionals de residus de plàstic dissolts flotant per la superfície.

En el futur, les iniciatives endegades per la UE podrien influir positivament en el problema dels residus marins a la mar Mediterrània. Actualment, no hi ha cap legislació comunitària destinada específicament als residus plàstics en general o a les bosses de plàstic en particular, però aquest tema ha rebut més atenció en els darrers dos anys, molt probablement a causa del problema creixent dels residus marins i l’interès creixent per l’eficiència dels recursos.

Hannequart ha mencionat les diferents iniciatives que s’estan duent a terme als països de la Mediterrània, entre les que destaca el Pacte per la bossa català.

El Pacte per la bossa: Reducció del 45% de les bosses en 4 anys

consum de bosses de plàstic d'un sol ús El director de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC), Josep Maria Tost, ha destacat que el nostre país està en la línia d’assolir l’objectiu marcat en el programa de gestió de residus municipals 2007-2012 (PROGREMIC) de reducció del 50% de les bosses l’any 2012. Les últimes dades disponibles indiquen que l’any 2011 s’havia reduït un 45% el consum per càpita de bosses de plàstic d’un sol ús en 4 anys. Aquests resultats s’han assolit gràcies un acord voluntari amb el sector, anomenat Pacte per la bossa. La implantació en gran nombre d’establiments associats i de grans superfícies d’iniciatives de prevenció pel que fa a la distribució gratuïta de bosses de plàstic, així com la major oferta de productes alternatius per transportar la compra (bosses reutilitzables, compostables, etc.) estan incidint en els hàbits de consum de la ciutadania, on cal valorar-ne la seva resposta positiva a aquesta iniciativa.

A Catalunya l’any 2011 es van consumir 26 milions de bosses a la setmana, mentre que el 2007 el consum era de 45 milions d’unitats setmanals. O el que és el mateix, cada llar va consumir l’any 2011 465 bosses i quatre anys abans n’eren 911. De mitjana, cada català consumeix al llarg de l’any 179 bosses de plàstic, 148 menys que el 2007. L’any 2011 es van consumir a Catalunya mil milions de bosses de plàstic menys que en el 2007

Les entitats adherides al Pacte per la Bossa van signar fa dos mesos una pròrroga de l’acord fins l’any 2014 per continuar treballant en la reducció  del consum de bosses. Actualment s’està duent a terme l’estudi del consum de bosses corresponent a 2012. Aquest estudi permetrà de conèixer si s’ha assolit l’objectiu plantejat, tant en el Programa de Gestió de Residus Municipals de Catalunya (PROGREMIC) com en el propi Pacte per la Bossa de reducció del 50% pel que fa al consum per càpita.