Programa Reallotgem

‘El meravellós desembarc dels grecs a Empúries’, de Manuel Brunet, inspira la creació de 16 artistes al Celler Espelt

La exposició col·lectiva de pintura i fotografia s’inaugura el proper divendres, 6 de juny
Celler Espelt
El proper divendres, 6 de juny, a partir de les 8 del vespre, l’Espai d’Art del Celler Espelt, a Vilajuïga, acollirà la inauguració d’una nova exposició, en aquest cas una mostra col·lectiva de 16 artistes que s’inspiren en l’obra de Manuel Brunet.
L’any 1925, el periodista i escriptor Manuel Brunet va publicar a Edicions Diana, de Barcelona, la que seria la seva primera i única novel·la: « El meravellós desembarc dels grecs a Empúries”, una obra delicada i amb molta frescor en la qual recrea en clau d’humor e ironia l’arribada dels grecs a Empúries, i a través d’aquesta ciutat a la badia de Roses i l’Empordà.
A les primeres línies del pròleg del llibre es pot llegir en paraules del seu autor: “Aquest llibre no és més que un pretext per parlar de l’Empordà”. I això mateix és el que han volgut fer un grup d’artistes creant una sèrie d’obres inspirades en el relat de Manuel Brunet, però que alhora fos també un pretext per a recordar al seu autor, i revitalitzar la  seva obra i la seva dedicació al món periodístic i literari i que va llegar a la cultura catalana una gran obra molt valuosa per a l’estudi de la cultura catalana de la primera meitat del segle XX.
Així doncs, inspirats per alguns dels temes narrats al llibre per Brunet (Vic 1889 – Figueres 1956)  un total de setze artistes de diferents disciplines han conformat una exposició col·lectiva i multidisciplinària, amb pintura i fotografia per retre homenatge a l’autor i a la seva obra.
La majoria no són empordanesos, però si que estan estretament lligats o vinculats a la nostra comarca, especialment al grup artístic de Garriguella, i coneixedors de l’obra i la figura de Brunet i de la seva novel·la.
Els artistes que hi prenen part són Anna Nualart, Antolín Avenzuela, Fonsu Mateu, Guillem Terribas, Jordi Gispert, Jordi Gispert Saget, Jordi Miquel Riera, Jordi Renart, Josep Mª Oliveras, Josep Perpinyà, Lluís Bosch Martí, Marc Estany, Miquel Ruiz, Miquel Simón, Montserrat Guanter i Xicu Cabanyes.

Presentació a càrrec de Joaquim Tremoleda
Per a la inauguració d’aquesta exposició es compta a més amb la col·laboració de l’arqueòleg i conservador del Museu d’arqueologia de Catalunya-Empúries, el figuerenc Joaquim Tremoleda. Com és habitual la inauguració es clourà amb un tast de vins del celler empordanès.