Agricultura restringeix l’accés al Cap de Creus i al Massís del Montgrí per risc d’incendi

Pla Alfa

Pla Alfa per Avui 5 de setembre de 2016

També s’activa per avui i demà el nivell 3 del Pla Alfa a trenta-nou  municipis de l’Alt i Baix Empordà

Pla Alfa
Pla Alfa per Avui 5 de setembre de 2016

Davant l’augment de risc d’incendi el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP), ha decidit fer un major control, a partir d’avui dilluns, 5 de setembre, a l’accés a peu de persones i vehicles a la zona del Massís del Montgrí i del Cap de Creus. A més d’aquests espai protegits, es controlaran diversos municipis pel molt alt risc d’incendi forestal i en aquestes zones han quedat suspeses totes les activitats que poden generar perill d’incendi. Està previst que el Pla Alfa 3 es mantingui activat fins dimarts a la nit.

Aquest perill d’incendi forestal ve donat per l’entrada de vents sobretot a la zona de l’Empordà amb tramuntana forta al Cap de Creus i zones properes. Les temperatures seran elevades per l’època i es donaran humitats relatives baixes generalitzades. L’episodi de sud es presenta fora del calendari d’elevada activitat d’incendis. Tot i això, la greu sequera que pateix gran part del territori i l’entrada de vent fa augmentar el perill significativament.  El perill és molt alt, sobretot cap a l’interior i el prelitoral de la meitat sud del país i a la zona de l’Empordà més afectada per la tramuntana, on pot arribar a ser extrem.

El cos d’Agents Rurals conjuntament amb el Grup Especial de Prevenció d’Incendis Forestals (GEPIF), i  Agrupacions de Defensa Forestal (ADF) efectuaran la vigilància en els espais on el Pla Alfa 3 es mantingui activat.

Els municipis que a partir d’avui també es veuen afectats per l’activació del nivell 3 són els següents:

Alt Empordà: Cadaqués, Castelló d’Empúries, Colera, el Port de la Selva, la Selva de Mar, l’Escala, Llançà, Palau Santa Eulàlia, Palau-Saverdera, Pau, Portbou, Roses, Sant Miquel de Fluvià, Sant Mori, Sant Pere Pescador, Siurana, Torroella de Fluvià, Ventalló, Viladamat, Vilajuïga i Vilamacolum.

Baix Empordà: Albons, Begur, Bellcaire d’Empordà, Foixà, Fontanilles, Gualta, la Tallada d’Empordà, Mont-ras, Palafrugell, Palau-sator, Pals, Regencós, Serra de Daró, Torroella de Montgrí, Ullà, Ultramort, i Verges.

En aquests municipis s’han suspès totes les autoritzacions d’activitats que poden generar perill d’incendi  forestal.

El Pla Alfa i el nivell d’actuació corresponent es motiva en funció del mapa diari del perill d’incendis forestals i altres eines d’anàlisi de la situació meteorològica i de la disponibilitat dels combustibles forestals.

L’activació del nivell 3 del Pla Alfa pot comportar la restricció d’accessos als massissos forestals  afectats i zones predeterminades.

A aquestes zones el Cos d’Agents Rurals  porta a temes següents actuacions:

–     Control de columnes de fum en terrenys forestals i en terrenys no forestals a menys de 500 m de zones forestals.

–     Control d’activitats de risc, identificació de les persones que en realitzin i verificació d’autoritzacions.

–     Control de llocs predeterminats d’especial risc.

–     Control de circulació de vehicles per zones forestals predeterminades.

–     Posada en servei de punts de guaita estratègics i predeterminats.

–     Establiment d’un comitè de crisis a la seu de la unitat operativa.

Consells i recomanacions:

Els 90% dels incendis forestals  s’originen  com a conseqüència de l’activitat humana, ja sigui de forma accidental o per imprudències. Per tal de minimitzar el perill d’incendi des del Departament d’Agricultura aconsellem:

  • Evitar la freqüentació de les zones forestals durant les hores de màxima insolació.
  • Evitar la circulació de vehicles a motor i l’ús de maquinaria por de zones  forestals en la franja horària  compresa entre les 13  i les 18  hores.
  • No utilitzar bufadors,  serres radials  o altres eines que puguin general guspires o  sobreescalfaments.
  • En cas de detectar una columna de fum prop del bosc  o qualsevol conducta que pugui comportar perill d’incendi forestal  comunicar-ho de forma immediata al 112.