Aquesta propera matinada del 25 de març s’adopta l’horari d’estiu i s’avança una hora el rellotge

Horari d'estiu

L’objectiu és maximitzar l’aprofitament del Sol com a font lumínica

Horari d'estiuLa matinada del proper diumenge, 25 de març, el rellotge s’avançarà una hora a les dues de la matinada, que passaran a ser les tres. Aquest canvi posa inici al període de set mesos d’horari d’estiu per al 2018, i té per objectiu l’adaptació de l’horari a la llum del dia, de manera que es maximitzi l’aprofitament del Sol com a font lumínica.

El canvi horari s’efectua de manera harmònica al conjunt de la Unió Europea, com a conseqüència de la Directiva 2000/84/CE, i en total l’apliquen una vuitantena de països arreu del món. La mesura té l’origen l’any 1974, quan l’encariment del petroli va generar la necessitat de reduir el consum d’energia.

A dia d’avui, la millora de les tecnologies d’il·luminació, amb solucions més eficients com les llums LED, ha minimitzat l’impacte del canvi d’hora sobre el consum d’energia. En aquest sentit, el Parlament Europeu ha demanat el passat mes de febrer un informe a la Comissió Europea per decidir si el canvi horari ha de continuar els propers anys.

L’energia del Sol, que ha estat la protagonista d’aquesta mesura d’estalvi energètic, es pot utilitzar també per produir energia elèctrica a les llars i a les empreses. Aquest és el motor de la transició cap a un model energètic net i distribuït que ja està en marxa a d’altres països i que Catalunya ja ha començat arran de l’aprovació del Pacte Nacional per a la Transició Energètica i de la Llei del Canvi Climàtic, amb mesures concretes com la promoció de l’autoconsum solar fotovoltaic i l’afavoriment de la mobilitat elèctrica.