Barcelona 1714. Els gravats de la guerra de Successió a Roses

Biblioteca Municipal de Roses

La Biblioteca Municipal de Roses acollirà aquest dijous la presentació del llibre ‘Barcelona 1714. Els gravats de la Guerra de Successió’, del director del Museu d’Història de Catalunya, Agustí Alcoberro

Biblioteca Municipal de RosesPublicat amb motiu del Tricentenari BCN, el volum recull il·lustracions de diversa índole signades pels millors artistes de l’Europa de l’època, així com gravats que reprodueixen amb fidelitat un moment crucial en la història de Catalunya. L’acte, que comptarà amb la presència de l’autor, es portarà a terme a la biblioteca de Roses aquest 16 de gener a les 20 hores.

El llibre mostra l’interès creixent que la Guerra de Successió va atreure de l’opinió pública d’arreu d’Europa, fet que quedà reflectit en la gran quantitat de documents gràfics que va generar. Segons el propi autor, la guerra de successió va ser la primera contesa internacional i moderna, perquè va afectar tots els estats europeus, l’Amèrica del Nord i del Sud, l’Índia i l’Orient Llunyà. Per primer cop, l’ús de la propaganda va ser massiu. Es publicitaven èxits que quedaven impresos en gasetes, almanacs i llibres de batalles.

Davant aquest interès, l’ús de plànols i mapes d’arrel militar es van alternar arreu amb les vistes de la ciutat i dels seus detalls, i amb les il·lustracions dels fets que hi van passar. Els millors artistes i gravadors van rivalitzar a l’hora de produir gasetes, almanacs, gravats de setges i obres bèl·liques. El resultat: una ciutat desconeguda i sempre viva, que bascula entre l’esplendor de la cort i la misèria i la fam del setge: la Barcelona de 1714.

El llibre es nodreix dels mapes i les il·lustracions custodiats per arxius europeus, col·leccions particulars i sobretot per l’Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona (AHCB).

Amb aquest acte, l’Àrea de Cultura de l’Ajuntament de Roses inicia la temporada 2014 del cicle de presentacions de llibres a la Biblioteca que ve realitzant des de l’any 2012, amb el qual brinda al públic de l’equipament i lectors de Roses la possibilitat de conèixer obres d’actualitat a través dels seus propis autors.