Mes de paraules

Cala Jóncols acull la presentació del llibre “Si el cel es tornés vermell” de la periodista i divulgadora científica Cori Calero

L’acte s’emmarca en la jornada “Cuidem el medi ambient” que inclou una neteja del mar a l’entorn del Cap Norfeu amb submarinistes, snorkellers, nedadors i caiaquistes

L’hotel Cala Jóncols, el primer de la Costa Brava guardonat amb el Certificat internacional de turisme sostenible Biosphere, acollirà el diumenge 19 de setembre, a les 11h,  la presentació del llibre “Si el cel es tornés vermell” (Viena edicions) de la periodista i divulgadora científica Cori Calero. L’acte s’emmarca en la jornada “Cuidem el medi ambient” que inclou una neteja del mar a l’entorn del Cap Norfeu  amb submarinistes, snorkellers, nedadors i caiaquistes.

El director del Parc Natural del Cap de Creus, Ponç Feliu, conversarà amb l’autora. La periodista i divulgadora científica, que des de fa molt anys treballa als serveis informatius de TV3, s’ha especialitzat en periodisme ambiental i en el canvi climàtic. És autora també d’articles i del llibre “Explora Catalunya amb Cori Calero”. En el llibre “Si el cel es tornés vermell” l’autora reflexiona sobre els efectes de l’escalfament global que, segons diu, no són tan visibles, la qual cosa no vol dir que no existeixin. El llibre vol demostrar que el cel s’està tornant vermell encara que no ho veiem i pretén esperonar-nos a actuar.

El tancament de l’acte anirà a càrrec de l’alcalde de Roses, Joan Plana. La jornada finalitzarà amb un tast de suquet de pescadors elaborat per Ramon Ripoll amb peix gat del Cap de Creus. Per assistir-hi cal inscripció prèvia a 6comunicacio@gmail.com ja que les places són limitades.

La jornada de neteja del mar  està coordinada per SK Kayack i es durà a terme entre les 9 i les 11 del matí. Hi participaran Eurodivers, GEAS Empordà, Som Mar i Amar, a més de voluntaris d’entitats del Parc Natural del Cap de Creus com Platges Netes de Llança i Amics de la Natura de Cadaqués.

Els responsables de l’hotel han destacat que la jornada està en total sintonia amb la filosofia de vida i treball de Cala Jóncols d’avançar en la sostenibilitat ambiental. L’establiment ha obtingut recentment el certificat  internacional de turisme sostenible Biosphere convertint-se en el primer hotel de la Costa Brava en aconseguir aquesta acreditació que és la de major reconeixement internacional. És un certificat voluntari de sostenibilitat que concedeix l’Institut de Turisme Responsable (ITR), un organisme independent que promou accions i programes de desenvolupament sostenible a la indústria turística. L’obtenció de la certificació avala l’aposta del grup de Roses per la  sostenibilitat, acreditant que treballa de forma continua per a la reducció dels seus impactes negatius i per maximitzar els impactes positius derivats de las seva activitat. Per aconseguir-lo, Cala Jóncols, situat al Parc Natural del Cap de Creus, ha hagut d’evidenciar el seu compromís amb la conservació i la millora del patrimoni natural i cultural, el desenvolupament econòmic i social de la destinació, la conservació ambiental i la satisfacció dels clients, i elaborar un pla d’acció que haurà de ser revisat periòdicament.

Aquesta acreditació arriba després d’haver aconseguit tancar el cercle i convertir-se primer en un  hotel amb Residu Zero.

Sobre el grup

El grup Cala Jóncols  de Roses és una empresa familiar. L’hotel, que disposa de 30 habitacions, va obrir les seves portes l’any 1955, al costat d’un antic refugi de pescadors que encara es conserva a la zona;  està gestionat per la família Gómez-Fernández.

La companyia, que ha destacat per les seves iniciatives innovadores en el món del vi i del cava envellit sota el mar, compta des del 2015 amb una vinya (la més petita de Catalunya amb una superfícies de menys d’una hectàrea) que va néixer per recuperar el lledoner roig, una varietat autòctona de l’Empordà i la Catalunya Nord. El projecte el completen dos centres de submarinisme situats: un a Cala Jóncols, i l’altre al port pesquer de Roses.