Programa Reallotgem

Carles Páramo va ser el veí que va presentar al·legacions al pressupost municipal de 2023

Roses
Submergir els espigons en la seva meitat final, i construir un altre perpendicular, també submergit, evitaria regenerar la sorra de la platja de La Punta cada any

L’exalcalde de Roses, Carles Páramo, ho va fer “perquè la ciutadania sàpiga que tenim un problema que fa anys que s’havia d’haver solucionat”

No és gaire normal que un veí de Roses presenti al·legacions al pressupost municipal. De fet, al menys en els darrers 11 anys no havia passat mai. Però, enguany ha succeït. Carles Páramo, exalcalde de Roses per CiU (ara Junts), va presentar una al·legació als comptes de l’any vinent de l’Ajuntament  argumentant que “quan l’Estat i la Generalitat es van donar la concessió per a la construcció del port esportiu es van incloure dues condicions, la primera el mantenir el perfil de la platja de La Punta, i la segona submergir els dos espigons de la Riera dels Ginjolers, que són dues condicions que estan relacionades perquè si es submergeixen els espigons i es construeix una de perpendicular a aquests, s’evitaria regenerar aquesta platja cada any a causa de l’onatge dels vents de component Sud”.

I evitar regenerar la platja any rere any suposaria “un estalvi anual de 30.000 anys, i si un any no es fa, no ens estalviem aquests diners perquè l’any següent la despesa econòmica és el doble perquè l’afectació és precisament el doble i, per tant, les tasques de regeneració, també”, ha afirmat l’exalcalde de Roses, i que davant d’aquests antecedents va al·legar el pressupost municipal de 2023 “per dues coses, per una qüestió econòmica i per una altra banda perquè és una obligació contractual”.

Per evitar la regeneració any rere any de la platja de La Punta, l’Ajuntament de Roses va encarregar la redacció d’un projecte a la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) per evitar la basculació de la sorra i la seva afectació del perfil de la platja de La Punta, que va ser aprovat a l’abril de 2016 pel consistori i posteriorment pel departament de Medi Ambient de la Generalitat, “6 anys que fa que es va encarregar i 5 que està en tramitació, i tot i que des dels pressupostos des del 2020 s’han inclòs partides per tirar endavant el projecte, encara no s’ha executat”, ha lamentat Carles Páramo.

En definitiva, ha afirmat Páramo, “el motiu de l’al·legació és conscienciar, a l’equip de Govern i a l’oposició, que aquest és un problema latent del poble de Roses i que es hora que l’entomin, i no fer-ho és una manca de responsabilitat. És un tema que s’ha de resoldre i el que no pot ser és anar-ho posant als pressupostos per després no executar-lo.

Respecte a l’estudi mediambiental que s’ha tingut que fer per la posidònia que hi ha a la zona, més les prospeccions submarines per si havia restes arqueològiques, que podien haver retardat l’execució del projecte, “ja s’han fet amb un resultat satisfactori, per tant, sembla que aquesta tramitació sigui una excusa per no fer-ho”, ha assenyalat Carles Páramo

El ple de l’Ajuntament de Roses va desestimar les al·legacions de Páramo amb els vots a favor de l’equip de Govern (ERC, Junts i GdP) i els grups de l’oposició del PSC i PP, mentre que Ciutadans i Lliures van exercir l’abstenció. Una desestimació que pel propi Carles Páramo “va ser tècnicament correcta, perquè és una al·legació fora de lloc, però la meva pretensió no que se m’aprovés, sinó que se’n parlés, perquè el poble de Roses prengui consciencia que tenim un problema que fa anys que s’hauria d’haver solucionat”.