La Ciutadella, el Castell de la Trinitat, la Biblioteca, el Cementiri i Ca l’Anita, protagonistes de les Jornades Europees del Patrimoni a Roses

Jornades Europees del Patrimoni a Roses

Els dies 6, 7 i 8 d’octubre se celebraran les Jornades Europees del Patrimoni, en les que Roses hi participarà activament amb l’organització d’una desena d’activitats per apropar un cop més el patrimoni històric de la Vila als vilatans i turistes

Jornades Europees del Patrimoni a RosesLa desena de propostes previstes pel departament de Cultura de Roses per celebrar les Jornades Europees del Patrimoni permetran en el patrimoni rosinc des de diferents vessants i indrets, ja que hi seran protagonistes indrets, evidentment, com la Ciutadella i el Castell de la Trinitat, però també d’altres com la Biblioteca, el Cementiri municipal o l’equipament cultural de Ca l’Anita.

Unes Jornades Europees del Patrimoni que tot i la difusió i promoció que fa l’Ajuntament de Roses envers la seva història i la seva riquesa patrimonial, “és una oportunitat única per a que tant els rosincs com la gent que ve de fora pugui conèixer el nostre patrimoni des d’unes vessants que al llarg que normalment no es posen a l’abast del públic, com és el cas del cementiri, que permet a la vegada de conèixer la història de Roses d’altres coses inèdites, que mai es pesnsaria que han succeït”, ha afirmat el regidor de Cultura, Francesc Giner.

Així, la primera activitat tindrà lloc divendres 6 d’octubre a les 18 hores, precisament a Ca l’Anita, amb el Cafè de la memòria, una visita guiada per l’exposició “De l’àlbum a la xarxa” que oferirà la comissària de l’exposició, Xènia Berta. La mostra presenta un recull de fotografies antigues de Roses recollides des de l’any 2014 a través del grup de Facebook ‘Fotos Antigues de Roses’, realitzant un repàs pel patrimoni personal i familiar de molts rosincs per imatges que evoquen records i moments especials, petits tresors guardats en àlbums, que en els darrers anys amb la irrupció de les noves tecnologies s’han anat transportant a la xarxa.

Dissabte, a les 11 hores, Carme Rabell oferirà un itinerari des de la plaça General Prim fins a la Biblioteca de Roses, en una nova edició de l’activitat Locus Amoenus, consistent en un recorregut per un espai de la població escollit per un convidat, que és també l’encarregat de guiar-lo i comentar-lo des d’una perspectiva personal.  Aquest projecte permet crear patrimoni intangible, a través de la gravació i edició en vídeo del recorregut, que després és difós per les seccions corresponents a Cultura i Arxiu Municipal del web municipal. Cada Locus Amoenus compta a més amb la seva corresponent entrada a la wiki local destinada al patrimoni rosinc, la Rosespèdia.

A les 17 hores, la Ciutadella acollirà l’activitat familiar ‘Ai si les pedres parlessin…’, activitat gratuïta de titelles i rodamons. Pensant també en el públic familiar, diumenge a les 11, a  les 12 i a les 13 hores, petits i grans poden passar una estona d’allò més divertida amb l’activitat als búnquers del Castell ‘Missió Scape Búnquer’.

Les visites guiades ‘Passejades d’Història’ i ‘Un Mirador Fortificat’, a càrrec d’EducArt, que se celebraran divendres, dissabte i diumenge, i la possibilitat de visitar gratuïtament els dos recintes gràcies a les jornades de portes obertes que tindran lloc dissabte i diumenge, completen la programació d’enguany.

  • Totes les activitats i horaris de les Jornades Europees del Patrimoni a Roses