El 65% de l’Alt Empordà quedarà cobert amb fibra òptica de la Generalitat aquest any

Fibra òptica a Roses
El consellerde Polítiques Digitals i Administració Pública, Jordi Puigneró, acompanyat del delegat del Govern a Girona, Pere Vila, i d'altres autoritats durant la seva visita a Cadaqués

En total, a l’Alt Empordà s’estendran 31 km de fibra, que se sumaran als 50 ja existents 

El conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública, Jordi Puigneró, va presentar ahir dos projectes aprovats pel Govern de la Generalitat: el del desplegament de la fibra òptica de la Generalitat als trams Roses-Port de la Selva-Cadaqués-Llançà, a l’Alt Empordà, i el del tram Verges-Llofriu, al Baix Empordà.

Puigneró va aprofitar la visita a Roses per fer un seguiment de les obres ja acabades del tram Figueres – Roses, que, amb una inversió de 340.000 euros, possibilita l’accés a la xarxa de fibra òptica de la Generalitat a gairebé 32.000 habitants, el 22,6% de la població total de l’Alt Empordà. Les obres han estès 25,4 quilòmetres de fibra òptica, que han permès disposar de connexió als municipis de Castelló d’Empúries (inclòs el nucli d’Empuriabrava), Roses, Fortià i Vila-Sacra.

Pel que fa el projecte del tram Roses-Port de la Selva-Cadaqués-Llançà, les obres suposaran una inversió d’1.900.000 euros, per estendre 31 quilòmetres més de fibra òptica, que se sumaran als 50 ja existents a la comarca. D’aquesta manera, el 65% del total de població de l’Alt Empordà disposarà d’accés a la fibra òptica de la Generalitat. La comarca passa de tenir 83.264 habitants amb accés a la xarxa de fibra òptica de la Generalitat a oferir accés a 8.518 habitants nous (970 habitants del Port de la Selva, 2.712 de Cadaqués i 4.836 de Llançà). Així doncs, la comarca passarà de tenir cinc municipis connectats (Figueres, Vilafant, Vila-sacra, Castelló d’Empúries i Roses) a tenir-ne vuit amb la incorporació del Port de la Selva, Cadaqués i Llançà. Amb aquest projecte també quedaran connectats dos nous polígons industrials.

Per altra banda, amb el projecte del tram Verges-Llofriu, el 78,7% dels habitants del Baix Empordà disposaran de punt de connexió. La comarca fa un salt endavant amb aquest projecte i un cop finalitzat, passarà de tenir gairebé 90.000 habitants amb accés a la xarxa de fibra òptica de la Generalitat a oferir accés a 15.847 habitants nous (463 habitants de la Tallada d’Empordà, 1.153 d’Ullà, 11.645 de Torroella de Montgrí, 2.411 de Pals i 175 de Torrent). Amb una inversió d’1,400.000 euros, s’estendran 22,6 quilòmetres nous de fibra òptica de la Generalitat, que se sumaran als 120 ja existents. La comarca passarà de tenir 12 municipis connectats (Begur, La Bisbal d’Empordà, Calonge i Sant Antoni, Castell-Platja d’Aro, Corçà, Mont-ras, Palafrugell, Palamós, Parlavà, Sant Feliu de Guíxols, Santa Cristina d’Aro i Forallac) a tenir-ne 17 amb la incorporació de La Tallada d’Empordà, Ullà, Torroella de Montgrí, Pals i Torrent. 

Impuls al desplegament de la fibra òptica

Les obres, previstes per al 2021, s’inclouen en l’acord de Govern del 4 d’agost per accelerar el desplegament de la xarxa de fibra òptica al territori. Altres projectes aprovats a l’Alt i el Baix Empordà són els trams Figueres-Palau- saverdera i Torroella de Montgrí-l’Estartit.

Cal recordar que l’acord de Govern preveu un increment de 57 milions d’euros més d’inversió, que se sumen als 13,5 que ja estan en execució per connectar les capitals de comarca. D’aquest increment, 19.536.860 euros es destinen a les comarques gironines i més de la meitat d’aquesta inversió es fa a l’Empordà, amb 10.555.000 euros repartits en projectes a l’Alt i Baix Empordà.

D’aquesta manera, el Govern destinarà fins al 2021 un total de 70 milions d’euros en l’extensió de la xarxa de fibra òptica arreu del territori amb l’objectiu de connectar tots els municipis de més de 50 habitants. En total, més de 6.000 quilòmetres de fibra que garantiran la connectivitat, l’equilibri territorial i la cohesió social a tot el país.

El projecte del Govern d’articular una xarxa de fibra òptica neutra, oberta i amb una tarifació pels serveis de connectivitat independent de la distància ha demostrat la seva efectivitat per fomentar el desplegament de xarxes finalistes per part dels operadors. Gairebé la totalitat dels municipis que disposen de xarxa de fibra òptica de la Generalitat, tenen demanda per part d’operadors privats.