Cinema a la Fresca

El Carnaval de Roses 2024 ja és aquí!

Carnaval de Roses 2024
Tots els Reis del Carnaval amb l'alcalde de Roses, Josep Mª Martínez, i la regidora de Festes, Sílvia Ripoll

Durant aquest dies de Carnaval, Roses estarà regentada pel rei emèrit, que tot i ser presentat com el Rei Canestoltes, és en realitat en Juanca a qui l’alcalde Josep Mª Martínez i la regidora de Cultura, Sílvia Ripoll, li van fer entrega del bitllet de 20 duros, la vara de comandament i la clau de la ciutat

Com estava previst, i sense cap mena d’improvisació, a les 22 hores es va iniciar, des la plaça Catalunya, la cercavila de benvinguda del Rei Carnestoltes que, amenitzada per la banda de percussió d’Ociart, va agafar el carrer Pi i Sunyer per enllaçar tot seguit al carrer Sant Elm, i d’aquí per l’Avinguda de Rhode, fins agafar Jaume I fins arribar a l’envelat de la plaça Frederic Rahola. Una comitiva presidida pel rei emèrit, en Juanca (en la persona de Toni Baró), més la resta dels Reis del Carnaval i amb l’acompanyament de les autoritats, reals, de l’Ajuntament de Roses.

Va ser una cercavila seguida per moltíssima gent, la majoria disfressada, fins i tot alguns de Policia Local (o eren realment agents de seguretat municipal). Una gentada, segurament, assabentada que hi havia en Juanca, que no parava de saludar i repetir “és un orgullo y satisfacción estar aquí al lado de la gente de Roses que tanto me quiere”.

I entre tant “de orgullo y satisfacción” es va arribar l’envelat on esperava a la comitiva la mestra de cerimònies des de fa 10 anys (com a mínim), la Lídia Sagué, la qual va anar fent pujant als Reis del Carnaval. Primer, als més grans, a la Isabella i a l’Angelo, els quals van assegurar “estar molt contents de ser els Reis de la Gent Gran”, va dir Isabella, “en un Carnaval on hi participa tota la ciutat”, va destacar l’Angelo. Tot seguit van ser els Reis del Carnaval, en Juanjo Rodríguez i l’Anna Gómez, de la colla Wendys. El Rei, que va parlar per tots dos, va manifestar que “estem molt orgullosos de representar, a part de la nostra colla, a totes les colles del poble”, i que en ser preguntat per la Lídia si la colla Wendys fa alguna cosa especial pel fet de ser Reis, en Juanjo, va dir que “sí, i tant, sortir els primers a la desfilada, que per nosaltres és especial”. Els penúltims Reis van ser els Infantils, la Laura Bernal i en Mateo Pérez, de la colla Pim Pam Pum. La Reina Infantil, en ser preguntada si estava contenta de ser la Reina li va sortir un espontani “siiiií, i molt agraits”,mentre que el Rei Mateo va manifestar estar content “de ser els representants de tots els nens i nenes durant tots els dies del Carnaval”.

I l’últim rei a parlar va ser en Juanca, el Rei Carnestoltes, que acabava d’arribar “en mi jet privado”, per tot seguit expressar que “en estas fechas tan señaladas me llena de orgullo y satisfacción desearos una feliz Nochebuena… Huy, perdón, me he equivocado y no volverá a ocurrir! Estoy muy contento que me hagáis otra vez rey, estoy muy agradecido y me siento como si estuviera en Botswana… Hohoho, y espero que tengamos un muy buen Carnaval y que lo pasemos como sabemos! Visca el Carnaval de Roses”.

Tot seguit a les seves paraules, l’alcalde de Roses, Josep Maria Martínez, i la regidora de Cultura, Sílvia Ripoll, li van fer entrega al Rei Carnestoltes un bitllet de 20 duros, la vara de comandament i la clau de la ciutat.

La millor improvisació és la que més s’assaja

Se l’atribueix a William Shakespeare la frase de que “la millor improvisació és la que més s’assaja”. I és el que va fer ahir l’alcalde de Roses que, després de treure una paper on portava escrita la seva intervenció, va assenyalar “distingides autoritats, veïns i veïnes, permeteu-me que improvisi una miqueta”, en clara referència, en clau de sorna, a la informació publicada en un mitja de comunicació. Va esdevenir, creiem, una picada d’ullet, i diem creiem perquè pensem no es pot renyar a aquell que diu la veritat.

Martínez en el seu parlament va destacar que “avui és un dia peculiar i festiu en la nostra estimada ciutat, cada any ens trobem en aquí per celebrar un ritual únic i irrepetible que és el traspàs de poders de l’alcalde al Rei Carnestoltes, un moment que ens recorda que, de tant en tant, es bo deixar de banda els problemes del món real i abraçar la bogeria i l’alegria del Carnestoltes”. En arribar en aquest punt va fer un incís seriós per dirigir-se “als meus estimats company de Govern per agrair-vos la vostra dedicació al llarg d’aquests 7 mesos, perquè heu mantingut tots els serveis del poble a bon nivell…, però ara és hora de passar el testimoni a algú que porta l’alegria i el caos a la  nostra ciutat, el Rei Carnestoltes”, i dirigint-se a en Juanca, li va fer saber que “avui et desplacem el poder simbòlic, subratllo, simbòlic, de governar aquesta ciutat amb la teva saviesa única i el teu esperit festiu… Rei Carnestoltes, recorda que el teu deure principal és que ningú s’ho prengui massa seriosament i et dono la clau de la ciutat amb l’advertència amistosa de que no et preocupis, que les responsabilitats del Govern municipal i les multes d’aparcament no són transferibles al teu regnat, no et deixis enlluernar per la glòria del poder perquè estàs aquí per portar riures i felicitat a tots el que et trobin pel carrer”. L’alcalde va finalitar desitjant que “la música soni fort, que les disfresses siguin desmesurades i els records inoblidables… Que comenci la festa, visca el Rei Carnestoltes, que comenci la diversió!”.

Cal a dir que al Rei Carnestoltes, en Juanca, això de que li fessin entrega del poder de manera simbòlica, i no real, no li va agradar gens ni mica!
I la festa, després del traspàs de poders i els parlaments, es va iniciar amb l’actuació d’un dels músics del grup de versions l’Orquestra Mitjanit fent de DJ, ja que pel que sembla van decidir “improvisar” i no arribar tots a l’hora a Roses, que un cop tots reunits van oferir un gran concert que va ser l’antesala del Dijous Kuit de Joventut Rosinka.