Suquet de peix de Rose

El cost de les vacances d’una rosinca al balneari Prats de Caldes de Malavella

El Document del Mes de l’Arxiu Municipal de Roses d’aquest novembre mostra el que li va costar a Gertrudis Romañach Trull l’estada de 10 dies en aquest balneari

El Document del Mes que presenta aquest novembre l’Arxiu Municipal de Roses mostra les factures i rebuts corresponents a l’estada al balneari Prats de Caldes de Malavella d’una veïna de Roses durant la dècada de 1930. Sota el títol “Els de Roses també anem de vacances”, l’Arxiu ofereix una nova versió del turisme emergent a Catalunya durant la primera meitat del segle XX.

El document mostra el compte del que va costar l’estada de la senyora Gertrudis Romañach Trull (Roses, 17 de març de 1901 – 8 de juliol de 1990) al balneari Prats de Caldes de Malavella. Fou durant un mes de desembre —no s’especifica l’any concret—, possiblement per l’idioma del document —en català—, durant la Segona República. Al rebut s’hi consignen les dades necessàries per facturar el servei: s’hi diu que l’hoste s’allotjà 10 dies a l’establiment, s’hi quantifiquen el nombre d’àpats i de banys que la senyora Romañach prengué, i el seu import, i també s’hi inclou el servei de transport en automòbil fins a l’estació de ferrocarril de Caldes de Malavella. 

Tanmateix, el document destaca per la seva qualitat estètica, amb un dibuix a mà alçada i gravat de la façana del balneari Prats, que li confereix un toc remarcablement distintiu i refinat, molt del gust burgés de l’època.  

El document gira, per una vegada, la visió típica que els rosincs i les rosinques tenim del fenomen turístic: persones de tota Europa que venen a estiuejar i passar les vacances a Roses, a casa nostra. Ara és al revés: una rosinca se’n va deu dies a Caldes de Malavella a prendre banys en un balneari. I, curiosament, com avui dia, ho fa fora de la temporada estival, al desembre. 

Podeu consultar el document del mes complet clicant AQUÍ.