El Govern prorroga les mesures anti-Covid 7 dies més, fins al 24 de gener

Mesures anti-Covid

La consellera de Salut, Alba Vergés, admet que són mesures “dures” però que cal una setmana més per aturar la transmissió del virus

El Govern de la Generalitat ha anunciat la pròrroga de les restriccions que es van donar a conèixer el passat 7 de gener durant una setmana més.
El repunt alarmant de contagis, un risc de rebrot disparat (657) i una situació límit en les UCI del país, ara mateix per sobre del 80% de la seva ocupació total, justificarien, segons les autoritats sanitàries, l’anunciada pròrroga de les restriccions fins al diumenge 24 de gener.

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha admès que són mesures “dures” però que “encara no veiem que el creixement que volíem frenar en sec s’hagi aturat”. Ha explicat que des de principis de desembre el creixement del nombre de contagis no s’ha accelerat però tampoc s’ha aturat.

Avui hi ha 2.541 persones ingressades als centres hospitalaris de Catalunya, 498 de les quals, a les UCI i “sabem que aquests números creixeran els propers dies a conseqüència del creixement del nombre de casos positius, on en l’última setmana ens situem als 23.000”.

En aquest sentit, la titular de Salut ha assenyalat que “el ritme de l’entrada a UCIs es manté i això posa en situació complicada als centres i, assistencialment, fa pensar que pot ser molt més complicat les properes setmanes”.

Per la seva part, el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha indicat que “el nombre de persones ingressades a l’UCI ha augmentat un 20% l’última setmana”, remarcant que “molt probablement acabarem la setmana sobre els 24.000 casos i ja estarem en una situació de frenada, que és el que estem buscant”, ha reblat el secretari de Salut Pública.

El conseller d’Interior, Miquel Sàmper, ha anunciat que “aquest cap de setmana hi haurà un dispositiu especial per controlar l’accés al Parc Natural dels Ports i garantir el compliment de la restricció de la mobilitat municipal”.

Restriccions es prorroguen fins al 24 de gener

  • Mobilitat: El confinament perimetral serà ara municipal i s’aplicarà durant tota la setmana. Només està permès sortir del municipi per a desplaçaments essencials, com els laborals, portant sempre un certificat d’autoresponsabilitat de desplaçament disponible en la web del departament d’interior de la Generalitat.
  • Petit comerç: Els establiments inferiors a 400 m² podran obrir amb un 30% d’aforament sol entre setmana. El canvi més important d’aquestes noves mesures és el tancament de tots els comerços no essencials durant el cap de setmana. Les perruqueries i els centres d’estètica podran romandre oberts, però regulats amb cita prèvia.
  • Restauració: Els restaurants i bars només poden obrir en dues franges horàries concretes, de les 7.30 a les 9.30 h i de la 13 a les 15.30 h. Aquesta mesura va entrar en vigor a la fi de desembre de cara a les festes de Nadal i va provocar gran controvèrsia en el sector de la restauració per les conseqüències nefastes que això comporta. L’aforament a les terrasses serà del 100% i a l’interior, un 30% amb un màxim de 4 persones per taula.
  • Centres comercials: Els recintes que tinguin més de 400 m² hauran de tancar, de moment, fins al 24 de gener. Les botigues que estiguin dins dels centres comercials, però amb accés directe a peu de carrer i amb menys de 400 m², podran obrir de dilluns a divendres i amb una capacitat màxima del 30%.
  • Espais culturals: La cultura no tanca i els cinemes, els teatres, els museus, les sales de concert podran obrir amb la meitat del seu aforament, 500 persones com a màxim.
  • Gimnasos: Les piscines cobertes, no obstant això, sí que estaran habilitades amb un 30% de capacitat.
  • Activitats esportives: Les instal·lacions a l’aire lliure podran acollir un 50% d’aforament. També es podrà fer esport, sempre que sigui en l’exterior, entre municipis limítrofs. Les competicions no professionals se suspenen.