Programa Reallotgem

El rosinc Mohamed El Amrani aconsegueix 2 autobusos per donar servei de transport escolar al Marroc

TEISA
Salima Abdessamie (membre d’Azahara), Lluís Coromina (president de la Fundació Lluís Coromina), Mohamed El Amrani (president d’Azahara), Mustapha El Yemli (cònsol del Marroc a Girona) i Àlex Gilabert (director-gerent de TEISA) en l'acte de cessió dels autocars

Dos autobusos que ha posat a disposició l’empresa de Girona de transports,
TEISA, amb la col·laboració de la Fundació Lluís Coromina

Al 2013, el rosinc Mohamed El Amrani, va ser coneixedor de la necessitat que tenien els nens i nenes del seu poble natal, Chefchaouen, d’un transport per poder anar a l’escola, ja que aquesta es troba en un població llunyana d’on resideixen. Una necessitat que al no estar coberta, els nois i, sobretot, les noies, deixaven els estudis per por i desconfiança en fer viatges tal llargs sense cap seguretat. Per aquest motiu, El Amrani, president de la Xarxa de Convivència de Roses i de l’ONG Azahara, va posar tot el seu empeny en aconseguir un autobús, que finalment el va cedir de manera solidària l’empresa de Girona de transports TEISA. Una fita que li va suposar que la companyia aèria Vueling bategés un del seus avions amb el seu nom.

I ara, “veient que la cessió de l’autobús part de la TEISA va resoldre un problema important, animant, sobretot a les noies, a continuar amb la seva escolarització, ha estat quan vaig tornar a proposar-les portar algun autocar més per fer el servei de transport escolar a d’altres zones del Marroc”, ha explicat El Amrani.
I la TEISA, després d’estudiar la seva proposta “no només ha cedit un, sinó que han estat dos autocars de 50 places cadascú els que aniran al Marroc, els quals estan en perfecte estat de revisió per tal que facin el seu servei amb total seguretat”, ha desvetllat en Mohamed, assegurant que un cop al país nord-africà serà l’ONG Azahara la que s’encarregarà, conjuntament amb entitats i l’administració local, de supervisar que el projecte es desenvolupi perfectament.

Quan la pandèmia de la Covid-19 ho permeti, obrint fronteres, un dels autocars anirà a la zona de Chefchaiuen, amb l’objectiu de reforçar el transport amb el primer autobús que es va portar ara fa 7 anys, i l’altre es portarà a la zona d’Ouazzane, “on també hi ha molta necessitat”.   

Mohamed El Amrani es mostra immensament agraït per la solidaritat de la TEISA, “que una empresa com la TEISA, en la que tothom al menys un cop en la seva vida l’ha fet servir per anar a l’escola, a la feina o de turisme a un poble de la Costa Brava, i tenint en compte la situació actual tant complicada a causa de pandèmia, que ha fet molt de mal també al sector del transport, hagi decidit cedir solidàriament dos autocars per portar-los al Marroc és per estar molt i molt agraïts. En una situació normal ja ho estaríem, i molt, doncs ara, amb molta més justificació”.

La cessió dels dos autocars s’ha escenificat aquesta mateixa setmana a la seu de TEISA, a Girona, amb la presència de Lluís Coromina, president de la Fundació Lluís Coromina; Àlex Gilabert, director-gerent de TEISA; Mustapha El Yemli, cònsol del Marroc a Girona, i el propi Mohamed El Amrani, president d’Azahara.

Àlex Gilabert ha destacat que des de la TEISA se senten “orgullosos de poder facilitar l’accés als joves marroquins, i sobretot a noies, que puguin mantenir la seva escolarització. El 2013 vam cedir un autocar i ara en cedirem dos més. Són vehicles que fins ara estaven en funcionament, s’han anat mantenint i poden continuar donant servei perfectament». 

Xarxa solidària al Marroc

L’objectiu de la TEISA, la Fundació Lluís Coromina i de l’ONG Azahara “és treballar sempre en la mesura que es pugui, per continuar teixint en els propers anys una xarxa de solidària al Marroc”, ha desvetllat El Amrani.

Azahara, amb la mirada posada a l’Agenda 2030 

Azahara va néixer fa tres anys i és una organització sense ànim de lucre que té com a objectiu crear ecosistemes d’emprenedoria social i cultural, sobretot projectes vinculats a l’educació, la cultura, la inclusió i la cooperació pel desenvolupament. Aglutina sector públic, privat, teixit associatiu i l’acció ciutadana com a actors essencials en el l’execució de projectes de cooperació. 

Les àrees d’acció d’Azahara es basen principalment en els Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’Agenda 2030. Es pretén generar un canvi global per transformar les ciutats a través de la innovació social des d’una perspectiva transversal i global compartint bones pràctiques i recursos. Els seus objectius principals són fomentar la innovació educativa, de qualitat i universal i la construcció de societats cohesionades i inclusives en un context de diversitat i riquesa cultural. 

TEISA, presents a quasi tot el territori gironí i part del barceloní 

El Grup TEISA (Transports Elèctrics Interurbans SA) és una empresa familiar que es va fundar el 13 de març del 1920 a Banyoles. Compta amb 62 línies de transport regular i a demanda i amb un centenar de rutes escolars i de transport adaptat, a més d’oferir serveis turístics i d’excursions d’àmbit nacional i circuits internacionals en autocar. TEISA és present a gran part d del territori gironí i part del barceloní, ja que dona servei a poblacions com Sant Feliu de Guíxols, Girona, Banyoles, Olot, Ripoll, Camprodon, Puigcerdà, Figueres, Santa Coloma de Farners, Sant Hilari Sacalm, Sant Celoni, Vic i Barcelona, entre d’altres.  

El 2019 van rebre un reconeixement per l’aposta per la sostenibilitat en les flotes de vehicles i als últims tres anys han invertit set milions d’euros en la renovació de busos i d’autocars.  

La Fundació Lluís Coromina 

La Fundació Lluís Coromina va ser constituïda el 2007 per l’empresari Lluís Coromina Isern. Desenvolupa activitats en l’àmbit de les arts, l’atenció a les persones i la preservació de la natura, els animals i l’entorn paisatgístic. La Fundació té cinc seus: Espai Eat Art, el Puntal-Laboratori de les Arts a Banyoles i el centre d’acollida temporal d’animals La Perpinyana, a Porqueres; l’espai socioeducatiu Garage i l’espai Isern Dalmau, a Barcelona.