Els alumnes de quart d’ESO de l’institut Cap Norfeu inauguren una exposició al Teatre Municipal de Roses

Projecte Vibrart
Tots els assistents a la inauguració de l'exposició de fotografies del Projecte Vibrart

Exposició on els estudiants representen els seus aprenentatges rebuts en els tallers de convivència i igualtat de gènere impartits dins el Projecte Vibrart

Impulsat per l’Associació Azahara i subvencionat per l’Institut Europeu de la Mediterrània (IEMED), dins del programa Educar en la diversitat, l’institut Cap Norfeu de Roses va acollir entre els mesos de febrer i aquest mes de maig el projecte Vibrart.
Un projecte que s’ha desenvolupat mitjançant tallers, impartits per la psicòloga Laia Roses i la fotògrafa Irene Lasus, sobre la igualtat de gènere i l’expressió emocional per mitjà de tècniques artístiques a les i els estudiants dels cinc grups de quart  d’ESO d’aquest centre educatiu.

I aquest matí s’ha portat a terme, al vestíbul del Teatre Municipal de Roses, i davant la presència de l’alcaldessa de Roses, Montse Mindan, el director de l’institut Cap Norfeu, Agustí Brunyol, el president de l’Associació Azahara, Mohamed El Amrani, i una de les tutores de quart d’ESO del Cap Norfeu, Anna Mª González, a més de les docents del Projecte Vibrart, l l’acte de cloenda d’aquests tallers. Acte que ha consistit en la inauguració d’una exposició “que han creat els i les alumnes dels cinc grups de quart d’ESO, a través de la qual han representat tots els aprenentatges que hem anat treballant durant els tallers de convivència, de cohesió social i d’igualtat de gènere, entre d’altres temàtiques socials”, ha indicat Laia Rosés.

Aquesta mostra es composa de 19 fotografies amb les seves corresponent ressenyes, i amb els vídeos de cada grup d’alumnes explicant el perquè de les imatges les dinàmiques desenvolupada dins el Projecte Vibrart durant aquests quatre mesos.

Tallers on aprèn tothom

La particularitat d’aquest tallers de convivència, de cohesió social i d’igualtat de gènere és que tant docents com alumnes en treuen un aprenentatge, “nosaltres, ha explicat la psicòloga, hem après tot el que tenen a dins els joves i la seva manera de veure la societat i, sobretot, el paper que tenen com agents de transformació social. I els estudiants, segons ens ha fet saber, que han trobat un espai de reflexió per poder expressar-se dintre de l’educació formal i que són espais súper necessaris”. Però sobre tot, a més d’aprendre, “els ha permès reflexionar i deconstruir les normes dominants de gènere que estan actualment a la societat”, ha remarcat Rosés.

Anna Mª González, com a tutora educativa dels alumnes de quart d’ESO de l’institut Cap Norfeu, el Projecte Vibrart l’ha semblat “molt interessant, que parteix de d’un punta de vista diferent del que generalment des les tutories treballem la co-educació. El punt de vista de Vibrart ens dona una dinàmica molt activa per part dels alumnes, una significació de cares al que ells poden aprendre i, realment, a les tutores ens ha donat una aire fresc que necessitàvem molt”.

La satisfacció per part de tothom ha estat tan positiva que “si trobem la subvenció que necessitem, ja que malauradament el recursos econòmics ens fan aturar idees brillants com aquesta, intentarem, perquè ens agradaria molt que els pròxims alumnes de quart d’ESO poguessin gaudir d’aquest projecte, tornar-ho a organitzar”, ha desvetllat González.

I és que els tallers del Projecte Vibrart de convivència, de cohesió social i d’igualtat de gènere, tot i ser desenvolupat pels i per als i les alumnes al voltant d’aquests valors, “no és només una qüestió dels joves, sinó de tota la societat i això s’ha de comunicar a la resta dels nostres conciutadans”, ha remarcat al tutora del Cap Norfeu.

I la manera de comunicar-ho és a través d’aquesta exposició de 19 instantànies.

Exposició que viatjarà Mallorca per tornar al Teatre Municipal de Roses

A partir d’aquesta tarda l’exposició serà visitada al vestíbul del teatre pels alumnes de l’institut Cap Norfeu, i a partir de demà, 27 de juny, podrà ser visitada per la resta de vilatans fins al dia 2 de juny, quan es desmuntarà per donar cabuda a la mostra floral de la Fira de Roses.
I el dia 14 de juny l’exposició tornarà al vestíbul de la sala teatral després d’exposar-se del 10 al 13 de juny al Centre Culural de Pollensa, a Mallorca.