Els comerciants de l’Espai Gironès es concentren amb pancartes per reclamar l’obertura

Espai Gironès
Moment de la concentració davant una de les portes d'entrada a l'Espai Gironès

L’Espai Gironès ha donat suport a la nova convocatòria i ha reclamat que es reconsideren les mesures, que representen un “greuge comparatiu” en relació a la resta del comerç de les comarques gironines

Una seixantena de comerciants de l’Espai Gironès s’han concentrat aquesta tarda davant del centre amb pancartes, on es podia llegir les proclames “Injustícia”, “Volem obrir”, “Som espai segur”, per reclamar l’obertura dels establiments encara tancats degut a les mesures restrictives imposades pel Govern als centres comercials per fer front al coronavirus i que estan afectant greument al sector. L’Espai Gironès ha donat suport a la nova convocatòria i ha reclamat que es reconsideri aquestes mesures, que es consideren del tot arbitràries i un “greuge comparatiu” respecte a la resta de comerç de les comarques gironines, segons destaca el gerent del centre comercial, Pau Jordà. També s’ha recordat que el centre ofereix les màximes garanties de seguretat. Recordem que a l’Espai Gironès hi treballen unes 800 persones i que més del 35% dels establiments són petits comerços o franquícies. Les mesures contemplades en el pla de desescalada estan fent molt de mal als establiments ubicats en els centres comercials.

Els comerciants han manifestat avui la seva indignació i tristesa davant una situació que no entenen i que consideren molt injusta. A l’Espai Gironès només poden obrir actualment els serveis considerats essencials pel Govern, però més d’un centenar continuen tancats sense cap explicació coherent. “Cal tenir en compte que és una època de l’any essencial, de la que prové cap al 30% de la facturació anual dels comerços”, s’ha destacat.

Aquesta és la segona acció dels comerços ubicats a l’Espai Gironès. El dia 20 de novembre van col·locar una espelma encesa a la porta de cada establiment, com a acció també de protesta. En aquest cas l’acte es va fer seguint una convocatòria també a tot Catalunya per denunciar la delicada situació en la que es troben molts autònoms i treballadors  després d’estar tancats gairebé quatre mesos.

Des de l’Espai Gironès s’ha donat suport  a aquests actes de protesta, que  serveixen per denunciar la situació de discriminació en que es troben aquests comerços respecte als altres establiments que sí poden obrir.

Mesures arbitràries

El centre comercial insisteix que el pla de desescalada del Govern representa un cop molt dur  per als establiments ubicats a l’Espai Gironès ja que suposa perdre les campanyes del Black Friday i bona part de la de Nadal. Reitera el seu desconcert per les mesures acordades que qualifiquen de “completament arbitràries” ja que perjudiquen exclusivament als centres comercials.

L’Espai Gironès ha invertit en plans de seguretat sanitària, que estan avalats per una empresa de certificació tan prestigiosa com Bureau Veritas i, per això, s’insisteix en demanar a la Generalitat un canvi en el pla de desescalada i es considera que la situació actual suposa un greuge amb altres sectors, que si poden desenvolupar la seva activitat amb les mesures sanitàries necessàries, i també s’incrementa la compra online en empreses que no produeixen riquesa al nostre territori.  

Recordem que els responsables del centre demanen diàleg al departament de Salut per poder consensuar amb el sector les mesures de les properes setmanes que són importantíssimes en el calendari del centre comercial i per trobar la fórmula que  faci compatible el control de la pandèmia amb el desenvolupament de l’activitat econòmica, posant a disposició dels ciutadans més punts de venda perquè no es col·lapsin els espais que si romandran oberts al centre de la ciutat, i que previsiblement es col·lapsaran a l’època de Nadal, moment de l’any on es fan més compres.  Des del Centre Comercial es demana “un pla que es basi en criteris objectius i no en sensacions subjectives”, remarcant que “si les imatges han de ser la guia per la presa de decisions, tots tenim molt presents les cues i problemes que s’estan produint en el comerç que obre de forma limitada per satisfer la demanda existent”. També es demana que si es detecta alguna irregularitat es procedeixi a actuar en aquell centre de la manera que correspongui.