Els empresaris de Roses porten a l’Ajuntament les seves preocupacions per la propera temporada turística

Associació d’Empresaris Roses-Cap de Creu
Imatge de la reunió que representants de l'Associació d’Empresaris Roses-Cap de Creus van mantenir amb l'Ajuntament al passat mes de març / Arxiu

Ho van fer durant la presentació formal de la nova Associació d’Empresaris Roses-Cap de Creus, que es va constituir el desembre passat

La nova associació d’empresaris de Roses , que es va constituir el desembre passat integrant l’Estació Nàutica i Shopping Roses amb l’objectiu de crear un potent lobby empresarial, ha començat a posar fil a l’agulla i ha elaborat un llistat de demandes acompanyades de propostes per contribuir a resoldre els principals problemes que, al seu entendre, actualment té el municipi i, en conseqüència, millorar i potenciar la destinació. L’entitat, que representa unes 200 empreses que en temporada alta generen més de 4.000 llocs de treball, es va presentar formalment ahir a l’Ajuntament i va lliurar aquest llistat de demandes i propostes durant una reunió que es va dur a terme amb l’alcaldessa de Roses, Montse Mindan. L’entitat també va donar a conèixer les conclusions de les primeres quatre taules de treball que es van crear per abordar amb més profunditat els diferents àmbits d’actuació.

El president de l’Associació, Miquel Gotanegra, va fer un balanç positiu de la trobada i va subratllar “la importància de la col·laboració públic-privada, que és molt necessària”. Una col·laboració en la que fa molt de temps que incideix de cares a millorar Roses tant turística com econòmicament.

Montse Mindan va afirmar que “és veritat que no tot es veu des de la mateixa òptica, perquè l’Ajuntament pot tirar endavant unes accions que consideri necessàries i que per l’Estació Nàutica i Shooping Roses no ho són, i a l’inrevés”, subratllant que “per això és bo sempre dialogar, posar sobre la taula els temes que més preocupen per arribar a solucions conjuntes que acabin decidint com hem d’actuar davant els problemes és la única solució”.

I és que la reunió d’ahir va ser la primera d’un seguit de trobades que es volen dur a terme amb les regidories implicades per continuar treballant amb l’objectiu que Roses continuï  essent una gran destinació turística.

Entre les qüestions que més preocupen als empresaris de Roses i que es van posar sobre la taula estan “els aparcaments, la manca d’aparcaments a la Vila” va afirmar Gotanegra, i en aquest sentit es va proposar ampliar la zona blava a d’altres zones d’ afluència turística de Roses; remarcant que “també ens preocupa l’ordenació de la zona de càrrega i descàrrega de passatgers, ens preocupa el fet que Roses sigui la destinació de la Costa Brava on hi més habitatges d’ús turístic i ens preocupa que no es pugui controlar aquests habitatges que no són legals, perquè Roses necessita tenir una oferta d’allotjament cada vegada de més qualitat”. La problemàtica del Top Manta és una altra de les qüestions que es van incloure a la llista.  

Altres accions que es van plantejar durant la reunió d’ahir van ser l’elaboració d’un Pla d’Usos del Comerç; mesures per controlar els apartaments turístics il·legals; habilitar zones d’aparcament al parc natural del Cap de Creus i gestionar l’accés de vehicles en funció de la capacitat dels pàrquings i, si cal, restringir-lo seguint el model de Menorca; l’adequació dels camins de ronda; adaptar els cursos de formació a les necessitats empresarials; ampliar els horaris de l’oficina de turisme quan hi hagi esdeveniments encara que aquests siguin en temporada baixa.  També es va demanar poder instal·lar les guixetes de les activitats turístiques al passeig marítim per Setmana Santa, una petició a la que l’alcaldessa va accedir. L’Associació també va sol·licitar que els autobusos puguin continuar carregant i descarregant els grups de persones a  l’aparcament del port.

Durant la reunió l’Associació també va explicar la seva voluntat de col·laborar amb el projecte de la Bulli Fundation.

A la trobada també van assistir els representants  de les quatres taules de treball que s’han creat dins l’Associació: els empresaris Judith Rastrojo i Jordi Cusí, de la taula especialitzada en Allotjament; Gemma Gotanegra, de la taula de Gastronomia;  Marc Bartoll, de la taula d’Oci, Entorn i Natura; i Cèlia Ponsí i Ester Escudero, de la taula de Comerç.  L’Associació va explicar que s’ha començat a treballar en  la creació d’un segell de qualitat gastronòmica Empordà; en un projecte d’allotjaments sostenibles entorn a la imatge de la destinació; i en una proposta de participació a la junta rectora del Parc Natural del Cap de Creus, entre d’altres.

L’alcaldessa de Roses va voler “agrair a l’Associació d’Empresaris Roses-Cap de Creus el fet que s’hagin organitzat tant bé, que hagin creat taules de treball per poder visualitzar d’alguna manera quin són els temes que més les hi preocupen de cada secció o departament”.

A més de la Junta Directiva, formada per 10 persones, l’Associació compta amb un consell assessor. L’Associació d’Empresaris Roses-Cap de Creus uneix dues entitats: Shopping Roses (amb 18 anys de trajectòria) i l’Estació Nàutica (creada fa 10 anys). Entre els objectius hi ha el de col·laborar en el desenvolupament del territori, fer de portaveu establint un diàleg constant amb les diverses forces socials, i potenciar encara més la part de responsabilitat social.

La nova entitat va néixer a partir de les jornades que es van impulsar l’any passat amb la finalitat de fer de la reflexió profunda sobre els canvis que marca el sector turístic i la necessitat de plantejar accions de millora.