Fira de la Rosa de Roses

Els gegants Dalí i Gala celebraran el seu 25è aniversari per les Fires de Figueres

25è aniversari dls gegants Dalí i Gala de Figueres
Els gegants Dalí i Gala

Durant les Fires i Festes de la Santa Creu els Amics dels Museus Dalí també presentaran el llibre Figueres, ciutat de genis de Màx Pérez

El pròxim 5 de maig, els gegants Dalí i Gala tornaran a Figueres des de el taller El Drac Petit de Terrassa, on van néixer de les mans de l’artista Jordi Grau. En aquest taller, per primera vegada, les figueres cedides per Amics dels Museus Dalí a la ciutat de Figueres han estat repassades per lluir al màxim durant l’any del seu vint-i-cinquè aniversari i per participar en els cinquanta anys del Teatre – Museu Dalí.

Així, 25 anys després del seu bateig, les dues figures participaran en les Fires de la Santa Creu per commemorar aquest aniversari al costat d’un convidat especial, el capgròs Don Paco, figura propietat de la Fundació Francesc Pujols de Martorell. La celebració s’emmarca en la trobada gegantera organitzada per la colla de Figueres, amb la participació de representants de Castelló d’Empúries, Le Soler, Martorell, Navata, Peralada, Roses i Vilaür.

El retrobament amb Don Paco, apadrinat per la resta de colles geganteres, és produirà a la plaça Gala – Salvador Dalí el 5 de maig, a les 11.15 del matí, per rememorar les visites que filòsof Francesc Pujols va fer a Figueres. L’escriptor va ser amic personal del pintor i va tenir una important influència en el pensament de l’artista de Figueres, com explica el doctor de Filosofia Max Pérez en el llibre L’al·lucinogen de Dalí (Editorial Fonoll / La mira)  que també participarà en aquest acte breu. Les figures de Gala i Dalí, portades per la Colla Gegantera de Figueres, tornaran aquesta visita el mes d’octubre amb la seva participació a les Festes del Roser a Martorell.

L’aniversari dels gegants Gala i Dalí es complementarà amb una exposició aquest estiu a l’oficina de Turisme de la Plaça de Sant Pere, a la seu de la delegació a l’Alt Empordà del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya. La mostra compta amb la col·laboració d’aquesta entitat i del fotògraf Jordi Meli.

Presentació del llibre Figueres, ciutat de genis

Tres dies abans, el 2 de maig, a les 19 hores, al Cercle Sport Figuerenc, casa familiar de Narcís Monturiol. els Amics dels Museus Dalí s’afegeiran ja a la programació de les Fires i Festes de la Santa Creu amb la presentació del nou llibre de Max Pérez, Figueres, ciutat de genis: Dalí, Deulofeu, Monturiol, Fages de Climent, Pujols i el rei Micomicó”, de l’Editorial Cal·lígraf.

El nou llibre Figueres, ciutat de genis, ideat a partir d’una visita guiada promoguda per Amics dels Museus Dalí, endinsa el lector en altres pensadors figuerencs i catalans que van tenir una forta influència en Salvador Dalí: filòsofs admirats i reivindicats per l’artista, i integrats en la seva cosmovisió.

Figueres és una ciutat de genis. Salvador Dalí és només el personatge més conegut d’una noble nissaga de pensadors, escriptors i artistes que van oscil·lar magistralment entre la paranoia i la raó. En aquesta visita, el mateix Dalí serveix d’amfitrió per conèixer l’inconscient fantàstic que és present des de fa segles a la seva ciutat natal, amb figures com Alexandre Deulofeu, descobridor de la llei matemàtica que permet predir el futur de les civilitzacions; Carles Fages de Climent, poeta de ciència-ficció que va transformar l’Empordà en el centre del món i el bressol dels déus; o Narcís Monturiol, inventor d’un peix bio-mecànic al servei de la humanitat. També trobem Francesc Pujols, fundador de la Religió científica catalana, de qui Dalí era seguidor fervent, i l’escollit per presidir l’entrada del seu Teatre-Museu, en un monument al pensament dels genis.