Enquestes a la població dins del projecte ‘Girona, regió saludable’

‘Girona, regió saludable’

Voluntari fent una de les proves funcionals que es fan dins el projecte ‘Girona, regió saludable’

Unes enquestes que es van iniciar al CAP de Castelló d’Empúries, actualment es fan a l’Àrea Bàsica de Salut de Figueres i posteriorment es faran al Centre d’Atenció Primària de Roses

Les enquestes i les revisions del Projecte PECT ‘Girona, regió saludable’, coordinat per la Diputació de Girona i en el que també participen la Fundació Salut Empordà, el Dipsalut i la Universitat de Girona, s’estan portant a terme actualment a l’Àrea Bàsica de Salut de Figueres, en concret al CAP Josep Masdevall. Els investigadors de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Girona Dr. Josep Trueta (IdibGi) treballaran a la capital de l’Alt Empordà fins al mes de desembre, quan es traslladaran al Centre d’Atenció Primària de Roses. En aquestes setmanes, es preveu que entrevistin a 100 habitants de Figueres.

Al CAP de Castelló d’Empúries els investigadors s’hi van estar un trimestre aproximadament, de juny a setembre, realitzant 60 enquestes als usuaris que van accedir a formar part voluntàriament del projecte de ‘Girona, regió saludable’. La previsió és que a finals d’any els investigadors de l’IdibGi acabin el treball de camp a l’Alt Empordà i hagin entrevistat a 550 habitants de la comarca.

Professionals de l’IdibGi contacten per telèfon amb la persona usuària del CAP, i en el cas que accepti participar voluntàriament en aquest projecte, se li dona cita per a fer-se una revisió en les mateixes dependències del consultori, en un espai cedit per a l’ocasió. L’estudi consisteix en proves funcionals (electrocardiograma, espirometria, cooximetria), en enquestes de salut i també en una exploració física (pes, alçada, índex turmell-braç).

A partir del 2020, el Projecte PECT abordarà la segona fase d’estudi, en què els voluntaris d’aquesta primera etapa tindran l’opció de fer-se una ressonància de cos sencer, entre d’altres proves que aportaran una informació molt sòlida de l’estat de salut de la població.

“Girona, regió saludable”

Amb aquest projecte es volen conèixer aquells factors que impacten directament en la salut de la població adulta de l’Alt Empordà, com són estils de vida, característiques sociodemogràfiques i econòmiques, discapacitat, memòria, qualitat de vida, suport social, medicació o prevalença de factors de risc i de malalties cròniques. D’aquesta manera, es podran detectar quines són les intervencions més adequades per implantar a la comarca en relació a la promoció de la salut i el benestar i en la prevenció de malalties cròniques, i, alhora, millorar les polítiques públiques.

El “Girona, regió saludable” s’estén a tota la demarcació gironina i, quan s’hagi acabat aquest treball de camp, l’IdibGi haurà entrevistat a més de 2.000 persones de les comarques de l’Alt i el Baix Empordà, el Gironès, la Selva, la Garrotxa, el Pla de l’Estany, el Ripollès i la Cerdanya oriental.