Inici Roses Fan esclatar a la platja de l’Almadrava de Roses una mina alemanya...

Fan esclatar a la platja de l’Almadrava de Roses una mina alemanya de la II Guerra Mundial

Moment de la detonació de la mina trobada a la platja de l'Almadrava de Roses

La mina portava 190 quilos d’explosiu i feia un diàmetre de 80 centímetres de grandària

Moment de la detonació de la mina trobada a la platja de l’Almadrava de Roses

En un operatiu que es va iniciar a les 9 d’ahir al matí i  finalitzat a les 17:15 hores, la Unitat de Bussejadors de Mesures Contra Mines (UBMCM), provinents expressament de Cartagena, van fer esclatar una mina d’origen alemany de la II Guerra Mundial amb 190 quilos d’explosiu i 80 centímetres de diàmetre, localitzada  dimarts a 300 metres de la platja de l’Almadrava de Roses.
La intensitat de la deflagració va ser molt minsa (vegeu imatge), la qual cosa “ha estat un èxit perquè s’ha posat una carga conformada de baix impacte que ha aconseguit neutralitzar els mecanismes d’activació de l’explosiu de manera que l’explosiu de la mina ha deflagrat sense detonar, amb el qual cosa s’ha aconseguit un impacte mediambiental pràcticament nul”, va afirmar Fernando Aguirre, cap del Grup Especial d’Activitats Subaquàtiques (GEAS) de la Guàrdia Civil a Girona.

Precisament va ser els membres del GEAS els que dimarts passat, “durant un reconeixement preventiu sobre la pradera de posidònia (flora submarina) la vam localitzar sobre les 12:15 hores”, va assenyalar Aguirre, per donar immediatament avís al bussejadors de l’Armada contra mines ubicats en Cartagena.

El Golf de Roses va ser absolutament “minat en la seva totalitat durant la II Guerra Mundial pels alemanys”, tant és així que no paren de trobar-se artefactes explosius subaquàtics en qualsevol punt de la badia de Roses. Abans de la mina detonada ahir, l’anterior es va trobar a Cala Pelosa a l’octubre de 2013.

La platja de l’Almadrava tancada tot el matí

La mina trobada a la platja de l’Almadrava abans de ser detonada

Va ser un operatiu de denotació de la mina que es allargar més del previst degut a que l’artefacte, al trobar-se a tant sols 300 metres de la platja va ser necessari desplaçar-lo fins “a 900 metres mar endins” per salvaguardar la seguretat de les persones.
Un desplaçament de la mina que s’ha vist complicat pel malt estat de la seva estructura, que fins i tot s’ha trencat quan l’equip de bussejadors de l’Armada es disposava a moure-la, la qual cosa ha demorat l’operatiu. Una acció d’esclat de l’explosiu que va provocar, per part del cossos de seguretat, el tancament de la platja de l’Almadrava impedint el pas dels banyistes per precaució.

Exit mobile version