Programa d'activitats del CAR Jove de Roses

Gairebé 200 esportistes pugen 2.180 esglaons solidaris a la IV Vertical Montserrat

Vertical Montserrat
Imatge de la 4ª edició de la Vertical Montserrat / Foto: arxiu

La Vertical Montserrat és una iniciativa solidària dels Bombers de la Generalitat per recaptar fons per la infància en risc atesa a Sant Joan de Déu i fomentar la inclusió de persones amb discapacitat en la que per primera vegada, han participat 3 bomberes

Ahir dissabte, 11 de juny, es va celebrar la IV Vertical Montserrat, la cursa vertical més exigent de l’Estat espanyol, inclosa dins el circuit internacional Towerrunning World Association, en la qual els prop de 200 participants han pujat els 2.180 esglaons que separen l’estació inferior del Funicular de la Santa Cova de Montserrat de l’estació superior del Funicular de Sant Joan de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) superant els 388 metres de desnivell.

Els guanyadors en la categoria Open han estat Ángel López Amor amb 13:05 minuts i Marta Cosp Morató amb 15:32.
El millor temps aconseguit en la categoria Bombers ha estat pel guanyador de la categoria absoluta Joan Freixa de Bombers de la Generalitat (parc Bombers de Guardiola de Berguedà) amb un temps de 19:16 minuts.
Enguany s’ha impulsat el premi per la millor bombera que amb un temps de 28:35 ha guanyat Stefania Brunazzi de Bombers de la Generalitat (parc Bombers de Badalona). En la categoria Inclusiva, han participat 7 esportistes, fent Aniceto Rodríguez amb una marca de 21:05 la millor marca en la visual i en Josep Diaz amb 19:02 en la física. En la visual femenina, Josefa Benítez, ha fet un temps de 21:01. En les pròximes hores es publicaran els temps de tots i totes les participants al web verticalmontserrat.org

Aquesta edició ha presentat dues novetats. Per una banda, la retransmissió en directe que ha fet La Xarxa TV per les televisions locals d’arreu de Catalunya. També s’ha pogut veure a la plaça del Monestir on s’ha instal·lat una pantalla gegant. I, per altra banda, la participació de tres bomberes per primera vegada i la participació de l’estadounidenca Marsha O’Loughlin que, amb 77 anys és l’esportista de més edat que ha aconseguit pujar els 2.180 esglaons.

També ha suposat un rècord en la categoria més solidària. 17 entitats han participat en la modalitat Som Un Equip on 34 esportistes, majoritàriament en parella mixta, han fet la cursa en nom d’una empresa, club o escola que ha recaptat prèviament 500€.

La categoria inclusiva es consolida amb la participació de 7 esportistes amb discapacitats físiques, intel·lectuals, auditives o visuals. Entre les que destaquen l’atleta paralímpica Josefa Benítez, que va participar als jocs de Londres, medalla de plata en la modalitat de Tàndem, Rio i Tokio i el multiesportista amputat Dani Nafría.

Creada l’any 2017 (no es va realitzar els anys 2020 i 2021) per Bombers de la Generalitat de Catalunya i organitzada conjuntament amb l’Obra Social de Sant Joan de Déu, la Vertical Montserrat s’emmarca dins el projecte Bombers amb Causa. Compta amb el suport de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, l’Abadia de Montserrat i el Patronat de la Muntanya de Montserrat i la col·laboració, entre altres, de Creu Roja de Catalunya i la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya. Els objectius de la prova són clarament solidaris: aconseguir fons per finançar projectes de recerca en malalties infantils i programes socials d’atenció a la infància en risc d’exclusió ateses en els diversos centres de Sant Joan de Déu i fomentar la inclusió de les persones amb discapacitat a través de l’esport.

L’ambaixadora de la Vertical Montserrat de 2022 ha estat l’atleta professional de curses de llarga distància, bombera professional de la Generalitat i mare de dos fills, Núria Picas.

Per a aquelles persones que vulguin col·laborar s’ha habilitat un ‘Dorsal Zero’, que estarà operatiu fins el 19 de juny, en la pàgina web de la cursa on s’hi pot fer un donatiu.

Cal destacar que el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, hi va assistir a aquesta quarta edició de la Vertical Montserrat, juntament amb l’alcalde de Collbató, Miquel Solà; el director general de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments, Joan Delort; el gerent del Patronat de la Muntanya de Montserrat, Xavier Aparicio; la presidenta de Ferrocarrils de la Generalitat, Marta Subirà; el director de l’Obra Social Sant Joan de Déu, Oriol Bota; i el cap de la Regió d’Emergències Metropolitana Sud, Joan Rovira, entre d’altres.