Fira de la Rosa de Roses

Girona acull la First Lego League aquest cap de setmana

First Lego League
Una jove participant d'una de les darreres edicions de la First Lego League

Més de 300 participants ideen solucions per a la gestió de residus en una nova FIRST LEGO League a Girona

First Lego League
Una jove participant d’una de les darreres edicions de la First Lego League

L’Escola Politècnica Superior de la Universitat de Girona (UdG) acollirà aquest cap de setmana, 30 i 31 de gener, el torneig local de la FIRST® LEGO® League®, que enguany ha llançat un desafiament a l’entorn de la gestió dels residus. La que és ja la sisena edició del torneig a la UdG ha assolit un nou rècord de participació: hi competiran més de 300 joves d’entre 10 i 16 anys, repartits en 35 equips; és per aquest motiu que el torneig se celebrarà en dues jornades, al llarg del cap de setmana. L’esdeveniment l’organitzen la Universitat de Girona, la Fundació Princesa de Girona i la Fundació Scentia.

La FIRST LEGO League premiarà les propostes científiques i tecnològiques més innovadores que donin resposta al desafiament d’aquest any: el Trash Trek. Es tracta que els equips presentin idees imaginatives a l’entorn de la gestió dels residus, des de la recollida fins a la seva classificació i reutilització.

L’esdeveniment FIRST LEGO League és molt més que robòtica. Els participants han d’elaborar un projecte científic en què cal que identifiquin un problema real relacionat amb la gestió dels residus i proposin una solució creativa. Després, durant la FLLGirona, l’hauran d’exposar davant dels jutges i el públic, i compartir la seva experiència.

Els equips també hauran de dissenyar, construir i programar un robot amb les peces del kit LEGO Mindstorms i posar-lo a prova en una taula de joc. El robot haurà d’intentar resoldre el màxim nombre de missions possible en dos minuts i mig.

Els jutges de la FLL Girona avaluaran cada equip tenint en compte aspectes relacionats amb la competició amistosa, el respecte als altres i el treball en equip.

Final estatal gironina el 12 de març

La FIRST LEGO League és un  esdeveniment d’abast internacional que s’estructura en lligues locals. Els millors equips de cada fase passen a una final estatal i, d’aquesta, a un torneig mundial. Coincidint amb el seu desè aniversari, Girona acollirà, per primera vegada, la Gran Final FIRST LEGO League. Tindrà lloc el 12 de març al col·legi Maristes i comptarà amb un centenar de voluntaris.

45 equips FLL procedents dels 24 tornejos classificatoris, posaran en comú els seus projectes científics, els seus robots i la integració dels valors FLL per tal d’aconseguir una plaça als tornejos internacionals. Entre participants, entrenadors, familiars i voluntaris, l’esdeveniment reunirà més d’un miler de persones a Girona.

FIRST LEGO League és un programa amb presència a 62 països, que promou l’interès per l’aprenentatge entre els joves i els convida a divertir-se i emocionar-se amb la ciència i la tecnologia. L’objectiu és promoure competències en ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques; contribuir a la creació de vocacions científiques i tecnològiques mitjançant continguts motivadors, i estimular la participació en projectes de divulgació científica i tecnològica d’alt impacte i valor. Actualment Espanya és país capdavanter d’Europa en nombre d’equips participants a la FLL.