Cinema a la Fresca

III Jornades Conviure amb Capacitats

Jornades que se celebraran aquest el cap de setmana del 18 i 19 de maig al voltant de les històries de superació i la capacitat de resiliència de les persones per tractar i afrontar les capacitats (que no discapacitats) des d’una perspectiva constructiva i integradora

III Jornades Conviure amb CapacitatsDesprés d’aplegar al voltant de 300  persones a l’anterior edició i recaptar 470 €, la iniciativa segueix apostant per la seva visió constructiva i integradora de les (dis)capacitats; i avançant en el camí de la consolidació com a referent anual a les comarques gironines en el tractament de la discapacitat.

‘Conviure amb Capacitats’ es planteja entorn de les històries de superació i la capacitat de resiliència de les persones per tractar i afrontar les capacitats (que no discapacitats) des d’una perspectiva constructiva, integradora.
Les Jornades tindran lloc, de forma totalment oberta i gratuïta, el cap de setmana del 18 i 19 de maig de 2019 al càmping Bassegoda Park, a Albanyà (Alt Empordà, Girona), complex de bungalous a l’entrada de l’Espai d’Interès Natural de l’Alta Garrotxa.

I el Consell Comarcal de l’Alt Empordà va acollir aquest passat dimecres la presentació de les III Jornades Conviure amb Capacitats, amb la presència de la presidenta del Consell Comarcal de l’Alt Empordà, MontseMindan, l’alcalde d’Albanyà, Joan Fàbregas, el gerent del Bassegoda Park, Esteve Guerra; i diversos organitzadors del Conviure amb Capacitats, com Mar Casas, Jan Millastre i Montse Cufí.

Montse Mindan va obrir l’acte afirmant que les jornades s’afegeixen a les moltes activitats i experiències que es realitzen sovint al càmping, afegint que “com a administració, tenim l’obligació de donar-vos les gràcies i oferir tot el nostre suport iniciatives com aquesta”.
Per la seva banda, Joan Fàbregas també va voler agrair la tasca de divulgació del càmping i reivindicant la figura “del tipus de client que volem a Albanyà, que estimi i respecti l’entorn”.

El gerent del Bassegoda Park, Esteve Guerra, es va mostrar “satisfet del creixement de les jornades”, ja que “la família dels Conviure creix any rere any, sumant-se persones que assistien a les Jornades en primera instància, com a convidats o participants, però que han decidit formar part del projecte com a organitzadors”. Unes Jornades de Conviure amb Capacitats que Guerra va relacionar amb l’especialitat del Bassegoda Park, la mainada, afirmant que “qualsevol nen o nena que vingui a un Conviure amb Capacitats és molt difícil que surti al carrer i digui coses despectives a algú amb discapacitat”.

La rosinca Mar Casas i el jove de Lladó, Jan Millastre, dos dels alma mater de les jornades, van remarcar la visió integradora d’aquestes i les històries de superació que cada any s’hi tracten, i que cada any compten amb ponents d’envergadura. Fins i tot, aquest any no han tingut prou espai per encabir tots els ponents que volien participar-hi. De les jornades, Casas, va destacar que “es basteixen «a partir d’experiències vitals de persones que tenen aquesta perspectiva [integradora], i una vida absolutament normalitzada i integrada a la societat plural en què vivim”. Afirmació ratificada per Millastre en afirmar que “no és que hagin refet la seva vida, és que són un exemple a seguir”; per rematar-ho Casas dient que “el talent i la història d’aquestes persones és el que brilla en aquestes jornades”.

L’acte de presentació va cloure amb la lectura d’El poema dels Conviure, escrit i recitat per la poetessa Montse Cufí, també membre del Conviure amb Capacitats, i un petit piscolabis servit pel Grup Samuga.

Conviure amb Capacitats del 2019

La finalitat social és també present a les jornades de 2019. Enguany, el Bassegoda Park donarà un 20% de la recaptació de les pernoctacions al càmping durant aquell cap de setmana. Alhora, el restaurant Agumas, del Grup Samuga i dins les instal·lacions del càmping, destinarà 1 € de cada menú servit durant les Jornades Conviure amb Capacitats. A més, aquest any es compta amb una important novetat: els ajuntaments d’Albanyà i Sant Llorenç de la Muga col·laboren amb la iniciativa, tot aportant 100 € cadascun. L’entitat beneficiària d’aquesta tercera edició serà l’associació Multicapacitats, de Girona.

Durant el cap de setmana del 18 i 19 de maig, es comptarà amb ponències de persones relacionades amb el món de la discapacitat, que es combinaran amb exposicions, tallers, jocs i activitats de lleure obertes a tots els participants i orientades amb un sentit constructiu i integrador. Repeteix el taller Maquillatge de cicatrius, de Jan Millastre (Kreamics), que ha tingut molt bona acollida en les anteriors edicions del Conviure.

Els organitzadors de les Jornades també tindran el seu intercanvi d’impressions, històries i anècdotes. Serà l’última activitat abans del dinar benèfic de cloenda, diumenge al migdia.

A més, repeteix la iniciativa del mercat de Conviure amb Capacitats, mitjançant el qual diverses associacions o entitats assistents poden oferir els seus serveis o productes enfocats a aquesta temàtica i difondre la seva tasca i objectius.