La Colla Castellera de Figueres protagonitza una diada intensa per les Fires i Festes de la Santa Creu 2015

Colla Castellera de Figueres

La Colla Castellera de Figueres fent un 4 de 7 a les portes de l'Ajuntament

Diada de castellera a Figueres per la seva festa major amb el castellers de Figueres, la Colla Jove de Barcelona i els Xics de Granollers

Colla Castellera de Figueres
La Colla Castellera de Figueres fent un 4 de 7 a les portes de l’Ajuntament

Després d’un inici de temporada prometedor, quan el 18 de gener la Colla Castellera de Figueres va fer el primer castell de 7 d’aquest 2015, i després d’assolir bones actuacions amb el 3 de 7 com a abanderat, i després de descarregar dos castells de 7 per la diada de Bescanó, els de la camisa lila es van presentar per la seva festa major de casa seva, i abans del que tenien previst a l’inici de temporada, amb 3 castells de 7 pisos portats a plaça.

Així, a les 8 del matí de diumenge els grallers i tabalers de la Colla Castellera de Figueres, acompanyats per grallers de l’Albera i grallers de Navata van encetar la jornada de Festa Major de la capital de l’Alt Empordà interpretant el toc de matinades.

Una activitat musical de tradició a moltes pobles de Catalunya que es va iniciar a la Plaça de l’Ajuntament per continuar per gran part del centre de Figueres, realitzant les corresponents parades per l’avituallament, i acabar a la part baixa de la rambla, davant la ‘Monturiola’ (escultura dedicada a Narcís Monturiol i que la colla vesteix de castellera cada any al començament de la les Fires i Festes de la Santa Creu).

A les 12:30 hores les colles van sortir en cercavila fins la plaça de l’Ajuntament, on van haver d’esperar una mitja hora fins que va acabar el pilar caminant de sortida des de l’església de Sant Pere fins a la plaça.

El pilar va baixat molt ferm fins 50 metres abans d’entrar a plaça, però després de les dues corbes que hi ha, el tronc es va desestabilitzar, es va anar molt endarrere sense poder evitar la caiguda final. Tot i la decepció inicial dels de Figueres, el pilar caminant es va tornar a muntar des del lloc de la caiguda i va entrar a plaça, on va saludar al públic juntament amb la ronda de pilars d’entrada de les colles convidades. L’ovació del públic va donar al moment un to d’èpica a la baixada dels pilar dels castellers.

Ja a la ronda de castells, la Colla Castellera de Figueres van intentar un 3 de 7 que ja porten àmpliament consolidat i que havia de donar ànims i confiança pels dos castells que havien de venir tot seguit, el 5 de 7 i el 4 de 7 amb agulla. El castell va pujar fins quasi carregar-se, però una batzegada general provinent dels pisos de terços i quarts va fer baixar-lo abans que no fes llenya. La descarregada de l’intent va ser molt treballada, de tal manera que va posar a varis castellers de tronc al límit, només de començar. En un segon intent, aquest castells si que es va descarregar, tot i que un altre cop es va patir en excés.

En segona ronda la tècnica, davant la poca solidesa que havia demostrat el castell de tres, els de la camisa lila es van decantar per fer un 5 de 6 per assegurar la diada, ja que hi havia molt poques probabilitats d’aconseguir descarregar els castells que s’havien preparat degut a l’esgotament general del tronc. Així, el 5 de 6 va pujat ferm i es va descarregar perfectament.

A l’última ronda també es va descartar el 4 de 7 amb agulla previst inicialment, per fer un de nou que permetés sortir de la diada amb un bon gust de boca, malgrat no assolir els objectius plantejats per la colla.
Així, el castell escollit va ser un 4 de 7 que, de nou, es va executar perfectament i sense caps mals de cap.

En ronda de pilars els castellers de Figueres va fer un pilar de 5, i finalment un pilar de 4 al balcó on es va pujar l’enxaneta i l’acotxadora d’aquest.

Per la seva banda, la Colla Castellera Jove de Barcelona va fer 2 pilars de 4, un 3 de 7, un 4 de 7, un 5 de 6 i finalment un pilar de 5. Tots els castells els van fer sense problemes i demostrant una bona forma.

Els Xics, per una altre costat, van fer 2 pilars de 4 d’inici, un 5 de 7 parat i molt elegant, una torre de 7 perfecta, un quatre de 7 i van acabargirant un pilar de 5. L’execució de tots els castells va demostrar que els de Granollers es troben en un moment de forma espectacular.

Un cop acabada l’actuació, les tres colles van gaudir del dinar tradicional de la diada, composat de botifarra amb mongetes acompanyades de pa, vi, i garnatxa de l’Empordà.