La inauguració del I Festival Literari ‘Març de Paraules’ de Roses esdevé un èxit de convocatòria

I Festival Literari ‘Març de Paraules’ de Roses

El Jardí Mas de les Figueres durant el recital poètic El senyal de la pèrdua de Maria Mercè Marçal, a càrrec de l’actriu Àngels Bassas i la violoncelista Anna Comellas

El I Festival Literari de Roses, que es va inaugurar aquest passat cap de setmana, es desenvoluparà durant tot aquest mes de març

L’escenari principal del I Festival Literari ‘Març de Paraules’ de Roses durant el cap de setmana passat va ser el Jardí del Mas de les Figueres. I quan s’organitza una activitat a l’aire lliure és com tirar una moneda a l’aire. Si surt cara, hi farà bon temps i esdevindrà un èxit. Però, si surt creu…
I això és el que va passar a la inauguració d’aquest Festival Literari, versió consolidada i enriquida de l’activitat Març Poètic, que va sortir creu. I totes les activitats programades dissabte al matí, com una sessió de l’Hora del conte i el vermut literari amb presència d’escriptors de l’editorial Cal·lígraf, es van haver de traslladar a la Biblioteca Municipal de Roses, mentre que el mercat solidari de la Xarxa de convivència, una parada de llibres de l’editorial Cal·lígraf, una altra del col·lectiu Plomes d’aigua, el taller de collage ‘Lletra, paper, tisores’ a càrrec de Juan Cardosa, l’acció creativa ‘Dona la teva Paraula’ de l’associació DiCrea, es van haver d’ajornar fins diumenge.

I diumenge, Dia Internacional de la Dona, que va lluir un sol magnífic, el Jardi Mas de les Figueres es va omplir de cultura amb una gran convocatòria de gent àvida de poder d’interactuar amb les activitats ajornades del dia anterior, i gaudir amb el recital poètic El senyal de la pèrdua de Maria Mercè Marçal, a càrrec de l’actriu Àngels Bassas i la violoncelista Anna Comellas, d’un altre recital dels components del col·lectiu Plomes d’aigua i de l’espectacle poeticomusical de Joel Minguet dedicat a Lorca.

Un Jardí del Mas de les Figueres que va ser l’epicentre, però no l’únic escenari del I Festival Literari Març de Paraules, ja que aquest es desenvolupa també pels carrers i comerços de la Vila. “Sí, perquè vam considerar, juntament amb les Àrees de Promoció Econòmica i Joventut, que era important aconseguir que la gent que no és habitual en aquests actes s’impliqués per tal de donar-li volada a aquest festival per a que amb els anys es vagi consolidant i sigui un referent”, va afirmar el regidor de Cultura i Festes, Èric Ibáñez. Així, diumenge al matí es va realitzar una Ruta literària dels poemes dels Jocs Florals de Roses a càrrec dels autors, que sortint del Mas de les Figueres va recórrer els indrets que versen en els poemes escrits per l’Esteve Sala, Maria Rosa Dach, Carme Vidal, Antoni Funes i Henar Galán. Espais poètics que es van visitar per recitar els seus poemes dedicats a Roses.
També, tant l’Ajuntament de Roses com molts de comerços lluïen, per exemple, el seu ‘Aparador de Paraules’ amb versos escrits per joves estudiants amb un guix especial als cristalls dels aparadors.

Un Festival Literari que va servir per inaugurar oficialment el Jardí del Mas de les Figueres

Aquest passat diumenge va ser el dia escollit per inaugurar oficialment el Jardí Mas de les Figueres. Un jardí creat en un terreny donat per Josep Oriol Martí, que es va obrir el passat mes de desembre per a la ciutadania, però que l’Ajuntament va voler que fos el propi Oriol Martí que l’inaugurés, el qual va dir mostrar-se “molt content perquè aquesta inauguració ha coincidit amb el Dia Internacional de la Dona”, recordant que “les primeres dones que van reclamar els seus drets va ser a l’any 1917 i no va ser fins l’any 1975 quan l’ONU va instaurar el Dia Internacional de la Dona. Han passat més 100 anys de les primeres reclamacions i encara en tenim una mentalitat masclista, i això és el que tots hem de canviar”.

El I Festival Literari ‘Març de Paraules’ de Roses continua fins al llarg de tot el mes de març

El I Festival Literari de Roses es va inaugurar aquest cap de setmana, però com va recordar el regidor de Cultura i Festes, “continua el proper cap de setmana amb moltes més activitats al voltant de la literatura, entre d’elles, la batalla de galls que tindrà lloc al Teatre Municipal dissabte a la tarda, i que es tracta d’una exhibició de música Rap a càrrec de diferents grups locals que improvisen les seves lletres”.

Per consultar la  programació del I Festival Literari de Roses clicar AQUÍ.