La Quina de Roses remunta el vol

Quina de Nadal de l'A.E. Roses
Aspecte que oferia l'envelat de la plaça Frederic Rahola durant la Quina de Nadal de l'A.E. Roses

La Quina de Nadal de l’A.E. Roses ha tingut la major xifra de jugadors dels darrers anys

Anava en caiguda lliure i sense aturador. La  Quina de Nadal  l’A.E. Roses veia com el seu poder de convocatòria entre els vilatans anava minvant poc a poc. Cada any menys gent. O se li donava la volta al mitjó o no havia res a fer. I la Junta directiva de l’Agrupació Esportiva Roses, conscient “que es tracta de la llei de l’oferta i la demanda, per això enguany hem augmentat els premis amb un sorteig extraordinari d’electrodomèstics, el regal d’una bicicleta en cadascuna de les 12 quines i augmentant el número de quines extres”, va afirmar el president de l’A.E. Roses, Sergi López.

Uns premis que van ser ben valorats pels assistents, al menys a les persones que els hi vam preguntar, que no fallem pràcticament mai a la Quina de Roses. “De l’1 al 10 li donaria un 9”, va dir la Carolina Otañez. “Estan molt bé els premis i el lots venen ben complets”, va dir la Violeta Troncoso, que va fer aquesta afirmació amb coneixement de causa, ja que va ser agraciada almenys amb un quina.
“Crec que la quina ha millorat pel que fa als premis que es donen”, va considerar Pedro Cortés. Una consideració que va compartir la Mª Lluïsa Zurdo, “els premis estan molt guapos, però crec que això de partir els premis si surten dos guanyadors és una putada, s’hauria de donar el mateix premi a cada guanyador”. El rosinc Miguel Muñoz també va afirmar que “els premis han millorat respecte a l’any passat”.

Uns premis que han provocat -si exceptuem els primers dies, sobretot el dia de la inauguració, en que la xifra de públic va ser similar a la dels darrers anys- que la Quina de Nadal de Roses hagi omplert pràcticament cada dia l’envelat de la plaça Frederic Rahola, deixant palès que després d’uns anys anant cap avall.

A més, per fer més amè el joc tradicional de l’època nadalenca, entre cartró i cartró el canari feia pujar a l’escenari al assistents per regalar-les diferent premis a canvi de cantar una nadala, marcar-se un ball o, simplement, per portar uns calçotets vermells, el que va deixar en evidència a la persona que va pujar que no se’ls havia tret des de la nit de cap d’any. O si?.
Una iniciativa que va ser, majoritàriament, molt ben rebuda pel respectable, “està bé, perquè si no et toca la quina tens la possibilitat d’emportar-te alguna cosa pel fet de puja a l’escenari”, ens va dir la Carolina. Una apreciació que van compartir Pedro Cortés en dir que “la fa més divertida la quina”, la Mª Lluïsa Zurdo en considerar que “està bé, a Palau ho fan i aquí també ho han de fer”; Miguel Muñoz va  considerar que “tot suma i forma part del show”, i la Violeta Troncoso, que va afirmar que “fa la quina més amena”, per matisar, però, “que fa la quina una mica més llarga i tediosa, sobretot al final quan ja és tard i tens ganes de marxar”.  

Les normes de la Quina, important saber-les per no emportar-se sorpreses i desenganys

Sembla una evidència. I de fet ho és. Tant evident com que per participar en una Quina o en qualsevol altre joc l’important és conèixer-se les normes. I ho és per tothom.
Tant pel canari, que és el que mana, perquè saber-les li pot servir per carregar-se de raons davant qualsevol discrepància que pugui sortir; com per als participants, perquè conèixer les normes del joc els hi pot evitar sorpreses i desenganys.
I aquest passat diumenge, els assistents a l’última Quina de Nadal de l’A.E. Roses, van poder comprovar l’important que és pel bon desenvolupament del joc conèixer el reglament del joc més tradicional de les dates nadalenques que se celebra a la Vila.  

La Quina de Nadal de Roses remunta el vol, ara només falta corregir errors, que n’hi han hagut, per mantenir-se en l’aire.