Programa Reallotgem

La xef del restaurant Santa Llúcia, Glòria Roura, arrodoneix l’èxit de les Jornades Gastronòmiques del Mercat de Roses

Tercera Jornada Gastronòmica del Mercat de Roses
La xef del restaurant Santa Llúcia, Glòria Roura, amb els plats que va elaborar: els tres de l'esquerra de rap amb ceps i carxofes i els tres de la dreta de rap pamb allioli de mel

En la tercera Jornada Gastronòmica del Mercat de Roses, la xef Glòria Roura no va elaborar un plat, sinó dos amb el rap com protagonista

A diferència de les dues primeres, la 3ª Jornada Gastronòmica impulsada pel Mercat Municipal, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Roses, no es va celebrar en dissabte, sinó entre setmana, concretament aquest passat dimecres. El motiu perquè la xef participant no podia fer-ho en festiu per motius laborals.

Recordem que la primera va anar a càrrec del xef Diego Maggio, del Harry’s Bar, i la segona la va portar a terme el xef Gregory Abella, del restaurant Falconera.

I el fet de celebrar-se en un dia laboral va fer témer a l’organització no reeditar l’èxit de participació de les dues primeres. Però no va ser així, perquè “ha estat un èxit, ja que fins a 10 persones s’han inscrit, una molt bona xifra tenint en compte que es fa durant un dematí laboral”, va afirmar el president del Mercat de Roses, Santi Buscató, per afegir que aquesta bona acceptació va ser perquè “estem parlant de la xef del restaurant Santa Llúcia, la Glòria Roura, la qual cosa ha convidat a fer un esforç per participar i poder tastar, així, un dels seus plats”.

I la Glòria Roura, amb l’ajuda del mestres pastisser també del Santa Llúcia, no només va cuinar un plat, sinó dos. “Sí, farem un rap amb allioli de mel i un rap amb carxofes i ceps, perquè el primer és un plat que pots menjar tot l’any i el segon és més de temporada, fa més per aquesta època de Nadal”.

Tercera Jornada Gastronòmica del Mercat de Roses
Glòria Roura comprant el rap al Mercat de Roses acompanyada dels participants de la tercera Jornada Gastronòmica

Aquest dos plats, que els podem trobar a la carta del restaurant Santa Llúcia, estan elaborats amb productes de proximitat, és a dir, de la nostra Badia de Roses. I per poder-los cuinar, la xef, acompanyada dels participants i després que Buscató fes la pertinent presentació de la Jornada, van adquirir al Mercat dos raps i tot el necessari per la seva elaboració per, tot seguit, dirigir-se a l’Aula Gastronòmica de Roses i gaudir tots plegats de l’experiència. Els cuiners per ensenyar la seva forma de treballar, i els participants per poder conèixer de primera mà com es cuina en un dels restaurants de referència de Roses.

El primer plat que va elaborar la Glòria va ser el rap amb ceps i carxofes, potser el més laboriós, tot i que per guanyar temps ja portava preparats alguns dels ingredients. “El està fet a base de ceba i tomàquet i la picada composada de pa, all, julivert i fetge de rap, tot fregit i ho passem pel turmix amb un grapat d’avellanes. I a tot això l’afegirem el brou blanc que hem fet amb les despulles del rap”, va explicar la xef a l’auditori de l’Aula.

I un cop salat, empebrat, i tallat el rap, i saltejats els ceps i les carxofes, es va afegir tot a la cassola acompanyats del sofregit i mullat tot amb el brou blanc. Després de rectificar de sal i pebre només va quedar esperar a que fes xup-xup…

I mentrestant es cuinava el primer rap, la Glòria i el mestre pastisser Luís es van posar mans a l’obra amb el segon. En aquest plat, la xef va utilitzar la “Salsa espanyola” que “li dona un toc de sabor molt xulo”, i que ja portava preparada perquè és un xic laboriosa de fer. “Sí, hem de torrar al forn ossos de vedella, de la part del genoll, que la més melosa, carcanades de pollastre, ceba i pastanaga. Ha de quedat tot ben torrar sense que es cremi. Després posem tot en una olla amb aigua que ho cobreixi tot i ho posem a bullit. Mentrestant, desenganxem tot el que ha quedat en la safata que hem posat al forn posant-la al foc amb un raig de vi negre i ho fiquem també dins l’olla. Es deixa bullir fins que redueixi fins una quarta part. Ho colem, deixem refredar i pujarà tot el greix cap a dalt. Ho trèiem i ja tindrem la salsa espanyola”, va explicar detalladament la xef del restaurant Santa Llúcia, de tal manera que més que una Jornada Gastronòmica els participants estaven gaudint d’un Màster de Cuina.

Tenim la “Salsa espanyola”, però com es fa l’allioli de mel? “Doncs de manera senzilla, posem en un bol 4 grans d’all blanquejats, que vol dir posar-los en aigua i que bullin tres vegades, un ou sencer, un rovell d’ou, 100 grams de mel i mig litre d’oli de girasol i fem l’allioli anant amb cura, com s’han  de fer tots els alliolis per aque no es talli”. I el secret que va utilitzar la Glòria a l’Aula Gastronòmica per a que no se li tallés l’allioli va ser que el fes en Lluís García. Ja ho va popularitzar el refranyer popular espanyol: “Cada maestrillo tiene su librillo”…

Després, la xef va posar l’allioli per sobre dels medallons, que ja havien estat prèviament marcats a la planxa, i els va posar a gratinar al forn. I mentre es gratinava va saltejar uns espàrrecs i una mica de ceba, que va fer servir de guarnició juntament amb un cordó de “Salsa espanyola”.

Finalment, va servir tots dos plats per a que els participants els podessin tastar. I el resultat un cop passat pel crític paladar dels assistents, va ser que aquests van sentir-se afortunats d’haver pogut degustar dos raps, cadascú elaborat de manera diferent, i en el que tots dos van ser qualificats amb el mateix adjectiu: EXQUISIT, així, amb majúscules.

Dos exquisits plats amb els que el president del Mercat de Roses, Santi Buscató, va voler posar la cirereta portant els postres de Can Cairó.

Un president que “davant d’aquest èxit total i rotund” de les Jornades Gastronòmiques, organitzades en el marc de celebració del 35è aniversari del Mercat, va afirmar que “en la reunió que mantindrem amb l’equip de dinamització per veure quines accions portarem a terme al 2022, es posarà sobre la taula, segur, el celebrar més Jornades Gastronòmiques”.