L’Associació d’Apartaments Turístics de Girona xifra en 180 milions d’euros les pèrdues des de l’inici del coronavirus

Associació d’Apartaments Turístics de Girona
Un dels habitatges d’ús turístic que formen part de l’Associació d’Apartaments Turístics de Girona

L’entitat calcula que les pèrdues arribaran als 900 milions si a l’estiu es tanquen les fronteres i no hi ha turisme internacional   

La crisi provocada per la pandèmia de la Covid-19 ha impactat de ple en el sector dels apartaments i els habitatges d’ús turístic, així com en el sector turístic en general. L’Associació Turística d’Apartaments Costa Brava-Pirineu de Girona (ATA)  estima en 180 milions d’euros les pèrdues econòmiques registrades al sector a la demarcació de Girona com a conseqüència del tancament dels allotjaments i les cancel·lacions de reserves pel coronavirus. A causa de la pandèmia l’entitat assegura que s’han deixat de contractar fins a aquests moments  12.500 treballadors directes, als quals s’ha d’afegir tot el personal indirecte  vinculat a aquesta indústria que s’ha quedat sense ocupació . La projecció  de l’ATA se situa al voltant dels 900 milions d’euros de pèrdues si  a l’estiu tanquen les fronteres i no hi ha turisme internacional.

L’entitat assegura que l’escenari actual, sense precedents i marcat per una gran incertesa, està desencadenant una situació molt greu tant per als apartaments turístics, i el turisme en general, com per altres sectors econòmics vinculats a la seva activitat. Per aquest motiu reclama que el Govern espanyol concreti quines mesures prendrà a les properes setmanes i, sobretot, quin escenari preveu per la propera temporada turística. Els establiments no saben si podran obrir i,  el que  és més important, en quines condicions podran fer-ho. El turisme internacional és clau a la demarcació i, per això, es considera essencial poder obrir les fronteres a partir del juny.

Salvar les empreses turístiques

L’Associació reclama  a les administracions mesures d’impacte a l’alçada de la situació que vivim. Per una banda, reclama al Govern espanyol ajudes directes a fons perdut per salvar les empreses turístiques; i, per l’altre, demana a la Generalitat que especifiqui ja les  ajudes que ha anunciat per garantir la supervivència del sector.

Des de l’Associació s’insisteix en què les mesures de les administracions han de ser  contundents , àgils i efectives perquè realment disminueixin l’impacte que està tenint aquesta crisi en les empreses del sector, la majoria petites i mitjanes empreses.  En aquest sentit es proposa també:

  • L’ajornament durant un any del pagament dels deutes de les empreses  amb les entitats bancàries i que el deute quedi repartit en les properes temporades
  • L’ajornament, també, durant un any del pagament  de tots els impostos, com també es fa a la resta de països europeus , per transmetre liquiditat a les empreses.
  • Flexibilitat en la contractació del personal  per tal que hi hagi moviment al mercat laboral un cop acabi el confinament.
  • Facilitar més liquiditat  a les empreses per obtenir recursos de préstecs de les entitats financeres.
  • Ajudes ràpides i efectives al col·lectiu d’autònoms i a les empreses turístiques que necessiten liquiditat per reactivar l’activitat.
  • Condonació de la taxa turística.

L’Associació considera també essencial  definir de forma urgent protocols per les noves normes sanitàries que hauran de complir els allotjaments turístics en la nota etapa post confinament.

Un cop perduda la Setmana Santa, des de l’ATA s’assegura que “ens trobem en un escenari molt incert amb una caiguda del 90% de les reserves comptabilitzades durant el mes de març respecte al mateix mes de l’any passat.  La situació al sector ha canviat radicalment en poques setmanes: d’un febrer que registrava un increment del 13% de les reserves respecte al mateix mes del 2019, s’ha passat a un abril on els establiments no estan reben pràcticament cap reserva per als propers mesos. En els últims dies s’ha frenat lleugerament aquesta caiguda ja que algunes empreses gestores i propietaris estan oferint la possibilitat als seus clients de canviar la data de la seva reserva;  tot i que de moment moltes no es mouen a l’espera de l’evolució de l’estat d’alarma, segons es destaca des de l’ATA.

El president de l’ATA, Lluís Parera, afirma que tenint en compte que ara  la principal preocupació i prioritat és abordar l’emergència sanitària, contenir la pandèmia i evitar que es produeixin rebrots, també cal actuar per mitigar els efectes de la crisi econòmica “necessitem disposar d’ajudes directes a fons perdut de forma urgent  perquè sinó hi haurà un tancament del 50 per cent dels operadors d’apartaments turístics”, per afegir que “darrera dels apartaments turístics hi ha molts petits propietaris que  també tindrien problemes per arribar a final de mes i això podria generar un col·lapse de l’economia”. Parera recorda que els  apartaments i habitatges d’ús turístic és el sector que millor reparteix la despesa del turista en el territori. Les despeses d’allotjament representen una tercera part del que mou aquest negoci al territori, i la resta té a veure amb una altra activitat econòmica relacionada amb l’estada dels usuaris dels apartaments turístics.

L’ATA recorda que el sector turístic ha contribuït a impulsar la sortida de l’anterior crisi del país. “Per aquest motiu, segons Parera, esperem que en aquests moments difícils pels quals travessa el sector,  les administracions entenguin la importància de garantir la seva supervivència i estabilitat de les empreses del sector  i responguin amb mesures contundents, àgils i efectives per pal·liar l’impacte d’aquesta crisi en les empreses”. El president d’ATA assegura que les associacions estem fent aquests dies un gran esforç per  seguir defensant els interessos dels associats davant l’allau d’informacions i decrets  difícils d’interpretar i anuncis de les administracions complicats de complimentar, i per intensificar la interlocució davant les administracions.

Sobre l’ATA

L’Associació Turística d’Apartaments Costa Brava- Pirineu de Girona (ATA) es va constituir el 8 de juny de 1993. L’entitat agrupa 150 empreses gestores i propietaris d’apartaments i vil·les de lloguer turístic legalitzats i distribuïts per tota la Costa Brava, Interior i Pirineu de Girona. L’Associació està integrada per intermediaris i propietaris d’Habitatges d’ús Turístic i blocs d’Apartaments Turístics. El total de places del sector a la demarcació és de 195.000, una xifra que representa més del 50% de l’allotjament turístic. El sector  genera 12.090.000 de pernoctacions l’any .