Programa Reallotgem

L’Estat s’obre a replantejar el projecte de la depuradora en funció del que demani l’Ajuntament de Roses

Dessaladora a l'espai de l'antiga depuradora de marisc de Roses
Espai on hi havia la depuradora de marisc de Roses

Un nou projecte, en lloc de les piscines salades previst inicialment, que també optaria a una subvenció dels fons Next Generation

En l’apartat de Precs i Preguntes del ple ordinari del mes de setembre de l’Ajuntament de Roses, celebrat el passat dimecres, el portaveu de Lliure, Pere Gotanegra, va fer primer un prec “per saber com està el tema de les piscines d’aigua salada” -a l’espai de l’antiga depuradora de marisc-, i a continuació va preguntar si “es farà o no es farà?, perquè m’ho pregunta molta gent i ara en el ple ho pregunto perquè me’l pugueu aclarir”.

En primer lloc li va respondre l’alcalde de Roses, Joan Plana, dient que “en el ple anterior vam dir que teníem una reunió pendent amb Costas de l’Estat, la qual va tenir en lloc i, bàsicament, el que se’ns va traslladar que el Ministeri implementaran en allà -a l’espai de l’antiga depuradora de marisc- el projecte que es proposi per part de l’Ajuntament. I en aquest sentit hem de dir que així com d’altres vegades critiquem coses de l’Estat perquè creiem que no les fa prou bé, en aquesta cas l’actitud i posicionament va ser bo, perquè ens van dir que no hi ha cap problema de repensar tècnicament el projecte, que no hi ha cap problema en quant al termini, és a dir, sinó s’executa aquest any hi ha possibilitat que s’executi en un altre moment. Sí que és cert que el Ministeri tenia previst fer-lo entrar en el paquet de fons Next Generation que acaba al 2023, però que també podria entrar en el paquet del 2023-26.
Plana va significar que “la reunió va acabar amb la pilota en el nostre teulat, plantejant que si des de l’Ajuntament se’ls hi fa arribar quina és la proposta que es vol desenvolupar en aquell espai, ells estan oberts a treballar-la i desenvolupar-la”.

El portaveu de Ciutadans, José Manuel Álvarez, va intervenir dient que “per tant, senyor alcalde, entén que podria ser una altra proposta a part de les piscines”, i preguntar tot seguit que “la subvenció seria la mateixa en ser un altre projecte?”.
Plana va contestar-li dient que “l’Ajuntament ha de decidir quina proposta vol fer arribar a Costas de l’Estat per desenvolupar, i el finançament no seria un problema”.

La portaveu de Junt per Roses, Montse Mindan, que va presentar el projecte al juny de 2021 en una assemblea oberta que el seu grup municipal va celebrar al vestíbul del Teatre Municipal de Roses un dia abans de deixar l’alcaldia en virtut del Pacte de Canyelles, va voler intervenir per afirmar “que el tema de les piscines estem ja convençuts que no es farà perquè no hi ha consens municipal. Sí que és cert que l’Estat  considera que en allà -a l’espai de l’antiga depuradora de marisc- s’ha de fer una actuació, que hi ha la possibilitat de tenir fons europeus pels anys 2023-26, però en tot cas es replantejarà el projecte, perquè el de les piscines no es farà”. Mindan va incidir en que “no es tirarà endavant, i no havíem dir res perquè estem esperant uns documents que incidirien en la decisió final, que són les aportacions que han de fer les administracions, que han d’informar, i un dels informes és el de la Generalitat, que tampoc donaria el vistiplau, i en la reunió -amb Costas- es va dir que si no estava tothom d’acord, aquest projecte concretament no es faria”.

Davant la insistència del portaveu de Ciutadans de si es podrà comptar amb la subvenció per desenvolupar un altre projecte se li va respondre que no amb l’ajuda “prevista per aquest projecte perquè no es tira endavant, però sí que hi ha la possibilitat de presentar una altre projecte i sol·licitar una altra subvenció”, va respondre Mindan.