Liverpool té als Beatles i Roses a Ferran Adrià

Premi Arjau d'honor a Ferran Adrià
Ferran Adrià amb el Premi Arjau flanquejat per Joan Plana, Marta Domènech i Miquel Gotanegra

Els empresaris de Roses atorguen el premi Arjau d’Honor a Ferran Adrià, el xef que va posar a la Vila de Roses al mapa mundial de la gastronomia

L’Associació d’Empresaris Roses-Cap de Creus va lliurar ahir en un acte realitzat al Teatre de Roses,el primer premi Arjau d’Honor al xef Ferran Adrià en agraïment a la seva trajectòria, que ha convertit Roses en un pol gastronòmic mundial.
Aquests premis arriben a la seva setena edició, però és el primer Premi Arjau d’Honor que van atorgar els empresaris de Roses
L’acte va comptaramb la presència de l’alcalde, Joan Plana, així com batlles anteriors de la Vila, de la directora general de Turisme, Marta Domènech, del mateix president de l’Associació, Miquel Gotanegra, del president de la Federació d’Hostaleria de les comarques de Girona, Antoni Escudero, així com d’altres autoritats polítiques de Roses i representants del món empresarial. També hi va assistitr un dels deixebles Mateu Casañas, cuiner i propietari dels restaurants Compartir de Cadaqués i Disfrutar de Barcelona.

Conduit per la periodista Sònia Duñach, va obrir l’acte donant pas als diferents parlaments, on en primer lloc va intervenir l’alcalde de Roses, el qual va felicitar en primer lloc “a l’Associació d’Empresaris per la feina que fan, de saber treballar d’una manera cooperativa, amb una cooperació de tot el teixit econòmic de casa nostra”, per seguidament felicitar al guardonat, “perquè Ferran Adrià ha aconseguit ser el millor del món en una disciplina com la gastronomia, la qual és universal, és a dir, que tot el món treballa per excel·lir en aquest àmbit, per tant, ser el millor xef del món té un mèrit especialment rellevant i poder dir que aquest èxit ha tingut lloc a Roses és un privilegi que poques vegades som prou conscients, de tal manera que podem dir que si Liverpool té els Beatles, Roses té a Ferran Adrià, el qual ha donat una projecció internacional que ha situat cala Montjoi en el centre neuràlgic del món gastronòmic”. 

Miquel Gotanegra reclama que no es deixi escapar la gran oportunitat que representa  elBullifoundation per a Roses

Tot seguit, el president de l’Associació d’empresaris Roses-Cap de Creus ha indicat que “amb la seva excel·lent trajectòria i la seva creativitat constant, Ferran Adrià ha fet que Roses sigui coneguda arreu del món. A més, ha remarcat que “el prestigi que representa tenir ara elBullifoundation a Roses és un dels fets més importants de la història del municipi. Ferran Adrià, ànima d’aquesta iniciativa, ha optat per quedar-se a Cala Montjoi, i això és una d’aquelles notícies que s’han de celebrar i que cal ser conscients del que representen”. En aquet sentit, Miquel Gotanegra ha reclamat que no es deixi escapar aquesta gran oportunitat., emfatitzant que “el juny del 2023 és a la cantonada i cal començar a pensar com senyalitzar i fer visible que Roses és el poble de elBullifoundation, perquè. Roses s’ha de convertir, més que mai, en un epicentre turístic i gastronòmic mundial”.

El següent a intervenir va ser el president de la Federació d’Hostaleria de les comarques de Girona, Antoni Escudero, que va manifestar, respecte al guardonat que “sense la figura d’en Ferran Adrià, l’Empordà no estaria posicionat al món i Roses no seria un destí conegut com ho és ara”.
Tot seguit es va projectar un vídeo el xef Joan Roca, en primer lloc, va remarcar la gran feina i aportació en la gastronomia i el territori feta per Ferran Adrià, i agrair-li que “El Bulli fos un punt d’inflexió per a nosaltres, per al Celler Can Roca” i, per tant, “aquest premi és un reconeixement especial per a una persona que ha estat un referent, va destacar Joan Roca. En el mateix vídeo, el xef Fermí Puig, va recordat els inicis de Ferran Adrià i la gran tasca que ha fet per acabar agraint als empresaris el reconeixement lliurant i merescut al xef Ferran Adrià.

Després del projecció del vídeo va intervenir el xef Mateu Casañas oferint el parlament més emotiu de tots, “vaig entrar a El Bulli amb 18 anys i vaig sortir amb 36, formant part d’una família. És impossible parlar d’en Ferran sense parlar de El Bulli. El món gastronòmic mundial no seria igual amb la no existència d’aquest restaurant. Actualment, s’injecten quantitats ingents de diners i d’esforços per posar-se en el mapa de la gastronomia munidal perquè tenen a Catalunya un gran competidor. Nosaltres tenim clima, producte, innovació i, sobretot, talent, i ens ho hem de creure i no ens hem de cansar de repetir que allò que va passar a Cala Montjoi, va passar a Roses i ho hauríem de dir amb orgull i més ganes, perquè l’oblit és la pitjor moneda que podem utilitzar”. Casañas va remarcar que “el que va passar a Cala Montjoi va ser l’esforç incalculable de tota la gent que hi va passar. Per més premis de reconeixement rebuts, el que va passar allà és únic”, i dirigint-se al premiat va afirmar “parlant de tu Ferran, et podem dir gràcies, si tu està satisfet i orgullós d’alumnes com nosaltres, nosaltres no podem estar més orgullosos de tu. Tu ens vas ensenyar a ser curosos, a tenir paciència, ens vas ensenyar…”. Un molt oportú aplaudiment va evitar que la emoció que embargava a Mateu Casañas anés a més, i va finalitzar el seu parlament dient que “ens vas ensenyar a través de la cuina a pensar lliurament, a créixer i no desistir. Moltes gràcies a tu, Ferran a en Juli, a l’Albert i  l’Isabel”.  

Seguidament, la directora general de Turisme, Marta Domènech, ha recordat que Ferran Adrià “ha posat Catalunya, l’Empordà i la Costa Brava en el mapa mental i vital de moltíssima gent” i va agraït la seva tasca remarcant que “la gastronomia és un sector estratègic de Catalunya”.

Per últim, l’homenatjat i guardonat Ferran Adrià, va agrairmolt aquest reconeixement, que se suma al que ja va rebre en Juli Soler a la seva primera edició, reafirmant el lligam de El Bulli amb Roses. Estem molt il·lusionats per la propera obertura del museu a Cala Montjoi i per seguir aportant valor al nostre entorn”.

Premis Arjau

Els premis Arjau són uns reconeixements que els empresaris de Roses concedeixen a persones  vinculades amb el municipi, que han tingut una trajectòria modèlica i que amb la seva dedicació i entrega han ajudat a posicionar Roses com a població turística capdavantera.
Es van impulsar l’any 2015 amb un reconeixement a Juli Soler, l’artífex amb el xef Ferran Adrià de El Bulli i aquest any s’ha creat aquest nou premi, l’Arjau d’Honor, atorgat a Ferran Adrià.