Suquet de peix de Rose

Lliures Roses prepara una guia per al reciclatge amb la regla de les 3R: Reduir, Reutilitzar i Reciclar

La pujada d’impostos del 2024 motiva a l’equip del partit municipal, catalanista i liberal elaborar la guia “Per una Roses més neta’’

Arran de “l’increment desmesurat” de la taxa recollida i eliminació de residus per a l’any 2024, aprovada en el ple ordinari del mes d’octubre, Lliures Roses vol començar a fer pedagogia del reciclatge per tal de reduir els costos globals del servei i, tanmateix, poder aprofitar descomptes en el pagament d’aquestes taxes, només complint unes normes bàsiques que poden proporcionar un estalvi de fins a un 15% de l’import anual d’aquesta taxa, segons indiquen des del partit liberal, des d’on asseguren que en els casos d’habitatges unifamiliars es podria arribar a més de 50 € d’estalvi anual.

I per aconseguir aquest estalvi “s’ha de fer una bona i correcta tria dels residus, ja que en cas que es dipositin en el contenidor no adequats, el que es consideren residus impropis és fortament penalitzat pel servei de recollida, perquè impedeix el correcte triatge posterior a planta”, afirmen des de Lliures Roses.

Per tant, des d’aquest grup municipal, es prepara una guia sota el títol “Per una Roses més neta” per posar en pràctica la regla de les 3R :

Reduir: disminuir el consum innecessari d’energia, aigua i recursos. Evitar dins el possible l’ús d’envasos i de plàstics d’un sol ús.

Reutilitzar: aprofitar tot el possible la reutilització de bosses, envasos, embalatges i productes que estiguin en bon estat. Donant-li una segona vida.

Reciclar: aprofitar per a la seva vida posterior (una 3ª vida) a mobles i estris domèstics abans de desfer-nos d’ells a l’abocador.

Fer ús del Servei de Recollida de Residus de la Deixalleria Municipal

A més, Lliures Roses fa una crida a la ciutadania perquè utilitzin assíduament el Servei de Recollida de Residus de la Deixalleria Municipal, “ja que és gratuït i, a més, facilitaran un carnet per identificar als usuaris, ja siguin particulars o petits comerços”.

Amb això el que s’assolirà per part del ciutadà pagar menys de taxa de recollida i eliminació de residus, perquè, segons afirmen des del partit catalanista i liberal de Roses “les ordenances preveuen un descompte d’un 15% en la taxa anual per privats que facin un mínim de 6 aportacions al llarg de l’any, i els propietaris de comerços es veuran bonificats d’un 10% amb una aportació mínima de 12 vegades. En tots els casos, a més d’altres bonificacions més específiques, es pot demanar la devolució de la taxa, només cal sol·licitar-la a la deixalleria a final d’any, o primers del següent, en el full de registre de les aportacions, el qual és identificat amb el nostre codi d’usuari.

Aquest full, que anomenen des de Lliures Roses, s’ha de registrar al Servei d’Atenció al Ciutadà(SAC) de l’Ajuntament amb un model d’instància demanant la bonificació, incloent-hi el número de compte corrent bancari per a que facin la transferència, un cop s’hagi notificat l’acord de devolució.