Més de 850 persones participen en les visites guiades als espais medievals, realitzades entre l’estiu i la tardor

29 visites guiades es van oferir a la comarca de l’Alt Empordà i 22 a la del Baix Empordà

Visites guiades als espais medievals de l'Empordà
Una de les visites guiades als espais medievals de l’Empordà que s’han portat a terme des del passat estiu

Els Consells Comarcals de l’Alt i el Baix Empordà, amb el suport de l’associació Empordà Turisme i la Comissió Turística del Baix Empordà així com de diversos ajuntaments, van programar des de començaments d’estiu i fins ara un total de 51 propostes de visites guiades als espais medievals de les dues comarques. Aquesta ha estat quarta temporada que es posa en marxa aquesta acció cultural i turística que ha aplegat un total de 858 persones participants.

En concret, s’han ofert 29 visites guiades a l’Alt Empordà i 22 al Baix Empordà, amb l’objectiu que els turistes i el públic en general tinguessin la possibilitat de conèixer la zona, incloent aquells entorns que sovint no disposen de visites guiades convencionals o que tenen un accés complicat. En l’organització de les visites hi han participat 42 ajuntaments, els patronats de Sant Quirze de Colera i de la Mare de Déu del Mont, diferents museus i centres d’interpretació i el departament de Cultura de la Generalitat a través de l’Agència Catalana de Patrimoni.

Per tal de fer difusió d’aquestes visites, es va editar un fulletó desplegable  on s’indicava el dia de la visita guiada, la temàtica, l’hora, la durada i el preu (de gratuïtes i fins a cinc euros), entre altres característiques. Cada ajuntament es va fer càrrec de la reserva i del guiatge de la visita, mentre que els consells comarcals va tenir cura de la coordinació de tota la iniciativa i de la seva difusió. Les visites que han tingut més èxit -amb més de 50 visitants en cada cas- han estat les següents: Torroella de Fluvià medieval i les pintures romàniques de Sant Tomàs, monestir de Sant Quirze de Colera, visita teatralitzada a Palol Sabaldòria (Vilafant), un recorregut pels convents del comtat d’Empúries i el recorregut per l’església medieval d’Ermadàs (Garrigàs) i el seu entorn, complementada amb cant coral.

Descobrir el territori

Com és sabut, l’Empordà té un important llegat medieval amb edificis, pobles i espais molt interessants. Alguns compten amb la infraestructura necessària per a ser visitats, però d’altres, per diferents motius, són difícilment accessibles. Per tal de fer aflorar aquest patrimoni tan important però sovint desconegut, es va pensar amb la possibilitat d’animar el territori mitjançant la invitació als ajuntaments de tot l’Empordà a participar amb una visita guiada, en un calendari conjunt, escollint un dia concret que els hi fos idoni però intentant no coincidir amb ningú.

Sovint s’ha animat els ajuntaments que fessin coincidir aquest acte amb la festa major, una fira o qualsevol altra acte que els pogués ajudar a tenir prou visitants per realitzar la descoberta. Les visites s’han proposat sempre guiades, donat que es tracta d’una oferta única i que permet conèixer elements que es faran molt més entenedors i interessants si estan acompanyats d’una explicació. Els guies poden ser professionals o persones vinculades al municipi.

Al costat d’aquests monuments poc coneguts, s’ha convidat als altres llocs que ja compten amb infraestructura regular a realitzar una visita especial pel calendari, o bé a incloure-hi una de les que programen habitualment. Una altra condició que es va pensar important era de no sobrepassar mai el preu de cinc euros, ja que el que es vol és que aquestes visites puguin arribar a tothom, i que els visitants repeteixen durant tota la temporada.