Navata celebrarà la seva primera cursa de Sant Silvestre organitzada pel rosinc Juan Diego Martín

Sant Silvestre Navatenca

La Sant Silvestre de Navata es desenvoluparà pel casc urbà de la població i tindrà tres recorreguts

Sant Silvestre NavatencaNavata és una població de poc més de 1.000 habitants en la que existeix una gran afició a l’esport. De fet, a banda dels partits de futbol s’organitzen diferents proves d’atletisme, marxa i bicicleta al llarg de l’any. I han estat els practicants d’aquests esports en la modalitat de BTT, curses de muntanya i triatló els que han decidit organitzar la primera Sant Silvestre de Navata, una cursa típica del darrer dia de l’any.

I entre els organitzadors hi està implicat “l’Expresso de Navata”, sobrenom amb el que es coneix a Juan Diego Martín, atleta originari de Roses que viu actualment amb la seva família en aquesta població altempordanesa. “L’Expresso de Navata”, un dels atletes integrant de l’equip ‘Kite Sofware’ que es va proclamar campió de la cursa solidària Oxfam Trailwalker de 100 km que es va celebrar a Madrid al juny passat és un enamorat de l’atletisme, i més concretament de les curses de muntanya i no li va costar gaire implicar-se en l’organització de la Sant Silvestre Navatenca “quan m’ho van proposar amics i joves del poble que també els agrada molt fer esport, ja sigui bici, córrer o el que sigui”, va afirmar Juan Diego.

Així, avui a la tarda Navata celebrarà la seva primera Sant Silvestre, on els organitzadors, amb el desig que participi tothom han decidit fer tres curses “la petita de 2,5 km en la que poden participar si volen les dones amb els cotxets dels nens, una altra de 4 km i la més llarga de 8 km”, va explicar l’Expresso de Navata. Totes tres es desenvoluparan pel casc urbà de la poble

Inscripció gratuïta i xocolata amb melindros i cafè per a tothom

I en el seu afany d’engrescar tothom a córrer la primera Sant Silvestre Navatenca els organitzadors delectaran a tots els participants amb una xocolata amb melindros, cortesia del restaurant Can Janot i el supermercat Suma i de Cafès Jesús.

Cal destacar que la inscripció per participar en aquesta cursa és totalment gratuïta i la hora de sortida “és a les 6 de la tarda, una hora en la que ja és de nit, per a que els atletes participants que vinguin de fora tinguin temps d’arribar a casa amb molt de temps abans de sopar”, va afirmar l’atleta de Roses, el qual va avançar que l’idea és organitzar una Sant Silvestre cada final d’any.

Cadaqués i Fortià també celebren la seva Sant Silvestre del 31 de desembre

Abans que es doni el tret de sortida a la Sant Silvestre Navatenca Cadaqués haurà celebrat aquesta típica cursa de final d’any, ja que aquest mateix matí, a les 11 hores, els cadaquesens i visitants correran una Sant Silvestre d’10 quilòmetres.

Així mateix, Fortià, a les 16 hores celebrarà ‘La cursa patxanguera de l’Empordà’, que es com han bategat aquesta prova d’atletisme en la que s’anima a còrrer disfressat, i que a l’igual que la de Navata la inscripció és gratuïta. Una inscripció que donarà a cada participant una cantimplora de regal gentilesa del Consell Comarcal de l’Alt Empordà.

La cursa de Sant Silvestre

La cursa de Sant Silvestre és el nom amb el qual es coneixen les diferents carreres atlètiques de caràcter popular que es disputen anualment el 31 de desembre (dia de sant Silvestre segons el santoral catòlic) en diferents llocs del món, tot i que ocasionalment, algunes d’aquestes carreres es disputen els dies previs al 31 de desembre.

La primera carrera de Sant Silvestre que es va celebrar va ser la de São Paulo l’any 1925 (en portuguès, Correguda de São Silvestre). Va ser iniciativa del periodista del diari A Gazeta, Cásper Líbero, qui va crear una carrera nocturna inspirada en una altra que se celebrava a París, la nit d’Any Nou, en la qual els participants portaven torxes. La primera Carrera Internacional de Sant Silvestre de São Paulo va començar a les 23.40 hores del 31 de desembre de 1925 i va acabar la matinada de l’1 de gener de 1926. En l’actualitat, aquesta carrera brasilera segueix sent considerada la més popular internacionalment. A tot el món es disputen anualment centenars de la carreres l’últim dia de l’any, com la Correguda de São Silvestre a Porto, Portugal, la BOclassic a Bozen, Itàlia o la Sant Silvestre Vallecana, a Madrid, Espanya. Milers corren a Guatemala des de 1957 amb la particularitat que hi ha premis per disfresses.