Programa Reallotgem

Els projectes realitzats i els que es faran a la Ciutadella de Roses van ser detallats a Ca l’Anita

Cicle sobre Patrimoni Arqueològic de Roses
L'arquitecte Carles Victòria durant la conferència

Els arquitectes Carles Victoria, Joan Falgueras i Lluís Bayona van oferir la 2ª xerrada del Cicle sobre Patrimoni Arqueològic de Roses

Cicle sobre Patrimoni Arqueològic de Roses
Un moment de la 2ª conferència del Cicle sobre Patrimoni Arqueològic de Roses

La setmana passada es va celebrar a Ca l’Anita la segona conferència del Cicle sobre Patrimoni Arqueològic de Roses, una iniciativa de l’Ajuntament amb l’objectiu de donar a conèixer tota la seva riquesa en aquest àmbit a partir dels coneixements de diferents professionals amb una profunda vinculació amb el patrimoni arqueològic.

Si la primera va anar a càrrec de l’arqueòloga Anna Mª Puig, que va parlar sobre les aportacions obtingudes a partir de la recerca arqueològica en el nucli fortificat de Puig Rom, aquesta segona van ser els  arquitectes que treballen a la Ciutadella, Carles Victoria, arquitecte municipal, Joan Falgueras, freelance que ha portat a terme treballs per a l’Ajuntament de Roses, i Lluís Bayona, del departament de Monuments de la Diputació de Girona, els que van presentar les darreres actuacions realitzades i els projectes en marxa a curt i mig termini que es preveuen en aquest recinte històric.

Entre els projectes executats, van dir els ponents, hi és “la restauració de les arestes del búnquer, realitzades fa uns quatre anys, i que ara s’està actuant en el mateix lloc recuperant el coronament del mur que lliga amb el búnquer i del mur de la contraescarpa”.

I un altre dels projectes detallats pels arquitectes, “executat fa uns dos anys, va ser la recuperació dels angles de la contraguàrdia del baluard de Sant Andreu i, ara,  allà mateix s’exectua una obra complementària que és la naturalització del rec i la creació d’una passera que comunica l’alameda amb el camí dels glacis”.

I entre els projectes previst fer a curt i mig termini, pendents encara de la seva adjudicació, és “la naturalització de la Riera Trencada la passera en l’entorn de la porta de terra”. 

Un cop acabada la naturalització del perímetre exterior de la Ciutadella tant del Rec Fondo com de la Riera Trencada es recuperarà un itinerari peatonal al llarg de les contraguàrdies que formen un passeig perimetral de caire paisatgístic i cultural.

Avui, 5 maig, el torn de Marcel Pujol

Aquest vespre es portarà a terme la 3ª conferència d’aquest Cicle sobre Patrimoni Arqueològic de Roses. Xerrada a càrrec de l’historiador Marcel Pujol, que parlarà sobre les línies bàsiques per a la intervenció i museïtzació de la vila medieval de Roses, conjunt format pel monestir de Santa Maria i la Vila de Roses, tots dos encerclats per un recinte fortificat, a més de dues àrees periurbanes, que són el Barri del Port i el Raval de les Botigues. Un projecte que té el propòsit de marcar les línies principals que han de regir la recerca històrica, intervenció arqueològica, de conservació i restauració, i de museïtzació de l’entorn medieval de Roses que es conserva a l’interior de la Ciutadella.