Programa d'activitats del CAR Jove de Roses

Protegeix-te des de l’interior

Amb l’arribada deles estacions més caloroses de l’any, ens carreguem d’energia, canviem la nostra forma de vestir afegint colors càlids i clars, allarguem el dia, però sobre tot, acostumem a sovintejar les platges i les piscines per a bronzejar-nos i veure’ns millor. El bronzejat és sinònim de salut, de vitalitat i d’energia.
Tots sabem la importància que te la protecció de la pell des de l’exterior, hidratant la pell i protegint-la dels rajos ultraviolats i nocius del sol. No obstant, molt sovint no tenim en compte que tot i que és molt important tenir cura de la pell des de l’exterior, també ho hem de fer des de l’interior.
I, com ho hem de fer? Quins aliments ens ajuden a protegir la pell per dins? I, quins ens ajuden a potenciar i millorar el nostre bronzejat?
Abans que res, es important hidratar-nos molt bé. Per tenir un bon estat de salut, d’ànim i una pell brillant i hidratada, és important assegurar una bona ingesta hídrica. Per això no hem d’oblidar que, com a mínim, hem de consumir de 1,5 a 2 L d’aigua al dia. Aquesta aigua, no només ens ajudarà a hidratar la pell, sinó que també ens ajudarà a eliminar totes aquelles toxines i radicals lliures que es generen, entre d’altres coses prenent el sol.
Els radicals lliures, son substancies que es generen en el nostre organisme i que si no es combaten o s’eliminen, poden provocar diverses patologies. Els radicals lliures es generen en el nostre organisme degut a hàbits diaris poc saludables com poden ser fumar i beure, però també degut al entorn i a la alimentació que tenim. Els pesticides i contaminants que poden tenir alguns aliments, una mala alimentació, una vida sedentària… Tots aquests i molts d’altres factors influencien al nostre organisme i provoquen la formació de radicals lliures.

Per combatre’ls i eliminar-los, es important portar una dieta rica en antioxidants. Els antioxidants, son substàncies que contenen els aliments i que permeten lluitar contra els radicals lliures i eliminar-los. Es tracta de vitamines, minerals i pigments alimentaris com els carotenoides o els flavonoides.Per a protegir la pell és important augmentar la ingesta dels aliments que contenen vitamines C i E. Ambdues vitamines les trobem sobretot en les fruites (sobretot cítrics) i verdures fresques. No obstant, hem de tenir en compte que son vitamines que es destrueixen fàcilment en contacte amb la llum, l’oxigen o l’escalfor.

Per tant, en cas de fer-vos sucs de fruita naturals, recordeu que han de consumir-se ràpidament per a poder aprofitar el seu alt contingut en vitamines antioxidants.Els carotenoides, els flavonoides, el beta-carotè o el licopè, també son substàncies altament antioxidants. Aquestes substàncies les trobem en els tomàquets, pastanagues, pebrots, fruites de colors ataronjats o vermells,…
Per a protegir la pell i el nostre organisme dels radicals lliures, no hem de fer un gran sacrifici, ni forçar-nos a menjar alguns aliments en concret. El millor es dur una alimentació variada, equilibrada, rica en fruites i verdures, i allunyar-nos de certes conductes poc saludables, que potencien el envelliment cel·lular i la formació de radicals lliures.

No oblideu que totes aquestes substancies antioxidants, a part de protegir-vos la pell i l’organisme, us permetran tenir un bronzejat saludable, daurat i prolongat, protegint-vos sempre des del interior.

Natàlia Lluch Inglés — Nutricionista

Per proposar dubtes, preguntes o temes que us agradaria saber: nutricio@viladeroses.cat