Roses destinarà la totalitat dels 64.000€ de subvenció per les carrosses damnificades per l’incendi

Consell de Carnaval de Roses
Moment de la darrera reunió del Consell de Carnaval de Roses

Això vol dir que si hi ha colles que renuncien a participar en el Carnaval de 2023 o no compleixen els requisits per obtenir la subvenció la resta es podrà beneficiar dels diners que els hi pertocarien fins a poder rebre 6.000 euros

A la darrera de reunió del Consell de Carnaval es va informar a les colles de Carnaval que els 64.000 euros de subvenció que s’atorgaran en la seva totalitat, és a dir, amb aquesta quantitat els hi pertocaria 4.000 a cadascuna, però si una o varies renuncien a participar a la festa de disfresses de l’any vinent, o simplement no es compleixen els requisits per cobrar la subvenció, la resta de colles podrien veure’s beneficiades en rebre més diners, és a dir, obtenir una ajuda de 6.000 euros.

Aquesta decisió de l’Ajuntament de Roses de destinar la totalitat dels 64.000 euros de la subvenció, s’haurà d’aprovar primer, en el ple ordinari del mes de setembre que se celebrarà aquest vespre. Concretament, després d’aprovar al ple del mes d’agost la modificació de crèdit per ajudar a les colles damnificades per l’incendi, el que s’haurà d’aprovar avui seran les bases que regularan poder optar a la subvenció.

Donat que el representant d’una colla afectada va afirmar durant la reunió del Consell de Carnaval que la subvenció de 4.000 euros no era cap ajuda, tant l’alcalde de Roses, Joan Plana, com el regidor de Cultura, Èric Ibáñez, van especificar que “aquesta subvenció no és per compensar totes les pèrdues a causa del foc, en absolut, per això estan les assegurances, sinó una ajuda per tornar a començar, poder comprar un remolc i pagar les tasques per fer l’estructura”.

Subvenció lligada a l’assegurança

Èric Ibáñez va explicar que “aquesta subvenció està lligada l’assegurança de la nau, per tant si alguna colla rep diners haurà de retornar la mateixa quantitat de l’ajuda rebuda, perquè el que no pot fer l’Ajuntament és pagar a unes colles sí i a d’altres no, i que tinguin un enriquiment per sobre de la resta que no van quedar afectades pel foc. Es tracta d’una ajuda per tornar a començar -va reiterar- no per enriquir a ningú”.

Subvenció amb efectes retroactius

El regidor de Cultura i Festes va assenyalar que “aquesta subvenció té caràcter retroactiu, és a dir, es pot haver comprat un remolc el dia després de l’incendi que pots rebre la subvenció sempre i quan es presenti la factura de compra”.

De fet, representants d’algunes colles van afirmar que ja tenien un remolc nou i que estaven esperant a que sigui efectiva la subvenció per poder amortitzar la despesa.

Reunió valoració de les Barraques de la Festa Major 2022

Abans de celebrar-se la reunió del Consell de Carnaval es va portar a terme una anterior per fer una valoració de les Barraques de la Festa Major de Roses amb els representants de les colles que van disposar d’una barraca, més els membres del Consell, és a dir, Els Amics, Bai de Feis, A Corre Cuita, Sant Tornem-hi, Los Cuñaos, Torracastanyes, Pim Pam Pum, Los Nenucos, Wendys Club, Los Regateros, Los Lereles, Scargottins, Fins Aquí Hem Arribat, Ens Falta Temps-Els que faltaven, Venim de l’Hort i la Colla Bruel.

En aquesta reunió entre els diversos temes tractats, el primer d’ells va ser la gestió dels gots reciclables. Tema que no va quedar tancat en no definir-se un model de recollida adient i beneficiós per tothom. Es va posar sobre la taula de donar la possibilitat a una colla que no disposi de prou gent per tirar endavant una barraca que es dediqués a la gestió del gots reciclables, però el principal inconvenient és que es tracta d’una gestió que no dona beneficis.
El cartell de concerts va ser el segon punt que es va posar sobre la taula, on els representants de les colles van demanar poder fer una programació amb més grups de versions, perquè, segons van dir, són els que porten més gent a Barraques. Tot i això, en no haver unanimitat el regidor Èric Ibáñez va proposar crear una petita comissió de dos o tres caps de colla per treballar en la programació musical de les Barraques. En no presentar-se cap voluntari, es va desestimar.

El cartell de concerts de Barraques és un tema que va quedar en l’aire, tot i que s’haurà de treballar amb celeritat, ja que si es vol aconseguir l’actuació d’un grup de renom per les Barraques del 2023 que convoqui moltíssima gent, s’hauria d’executar la seva contractació el més aviat possible.

També es va parlar de la possibilitat d’explorar una manera perquè les colles que van disposar de les Barraques més llunyanes a l’escenari no els torni a tocar les mateixes, ja que són les que menys benefici obtenen i les que més feina donen. Tema que es tornarà a debatre en properes reunions, ja que si sempre fossin les mateixes colles es podria fer córrer de posició de barraca, però com la majoria alterna la seva participació a les Barraques, s’haurà de mirar la manera més justa per a tothom.

Així mateix, donat que una colla va renunciar després que al sorteig de Barraques li toqués una de les més llunyanes a l’escenari, es va dir que aquesta colla, en el cas de voler disposar d’una barraca en un futur, no tindrà el punt extra com si no hagués disposat.