Programa Reallotgem

Roses duplicarà la partida d’Urgència Social per ajudar tant als desplaçats d’Ucraïna com a les famílies vulnerables

Roses amb Ucraïna
Roses amb Ucraïna

Fins divendres passat ja són 59 les persones desplaçades d’Ucraïna que s’han empadronat a Roses des de l’inici del conflicte bèl·lic

Des de l’esclat del conflicte bèl·lic a Ucraïna, el passat 24 de febrer, fins el passat divendres, 19 de març, el nombre total de persones desplaçades ucraïneses que han arribat a Roses, majoritàriament dones i infants, és de 59. L’alcalde de Roses, Joan Plana Sagué, la regidora d’Acció Social, Esther Bonaterra Moltó, i el regidor d’Ensenyament, Marc Danés Zurdo, han fet avui un resum de les actuacions i mesures adoptades per fer front a la crisi humanitària ocasionada per la guerra.

Aquesta atenció i acollida es duu a terme amb els recursos propis de l’Ajuntament i de les entitats participants. En el cas de l’Ajuntament, a través de la dotació econòmica al Centre de Distribució d’Aliments i de la resta de serveis i professionals que es posen a disposició de les persones nouvingudes.

En aquest sentit, Joan Plana, ha assenyalat que “l’Ajuntament aprovarà en el proper ple municipal una modificació de crèdit per duplicar gairebé la partida destinada a Prestacions d’Urgència Social. Una partida que la seva dotació inicial és 100.000 € i que s’incrementarà en  80.000 € més”.

Amb aquesta injecció econòmica, es vol garantir “tant l’acollida de les persones desplaçades que arriben al municipi, sufragant despeses que se’n puguin derivar com allotjament i manutenció, com les necessitats d’altres famílies residents a Roses en situació de vulnerabilitat, ja que són les més afectades per l’important augment del preu dels serveis de subministrament arran del conflicte bèl·lic”, ha indicat l’alcalde.

Coordinació i protocol d’actuació per a una acollida ràpida i eficaç

Amb l’arribada de la primera família a Roses, el passat 1 de març, l’Ajuntament va convocar una reunió amb Creu Roja, Càritas i Rotary Club per a la coordinació de les accions d’ajut i del protocol d’actuació per a l’acolliment dels desplaçats ucraïnesos arribats al municipi. Al llarg d’aquestes setmanes, i davant les diferents situacions concretes i necessitats detectades, el protocol ha anat adaptant-se i millorant per tal de garantir que, en el mateix moment d’arribada a Roses, aquestes persones disposin d’allotjament, alimentació, roba i atenció sanitària i/o psicològica, comptin amb assessorament legal i puguin des del primer dia completar els tràmits per al seu empadronament i l’escolarització de fills i filles.

Creu Roja actua com a entitat de referència per a l’acollida i és per tant l’encarregada de vehicular el circuit d’actuacions en funció de les necessitats de cada persona/família. En un primer moment, amb l’establiment del lloc de residència (centre habilitat del programa de Refugiats,  domicili particular de familiars o coneguts, hotel mentre s’estableix un allotjament, etc), i en coordinació amb l’Àrea d’Acció Social de l’Ajuntament, per als serveis de Centre de Distribució d’Aliments i rober en cas necessari (gestionat per Càritas), ajuda psicològica, assessorament legal, etc.

Tots aquests punts es van tractar amb la reunió que es va portar a terme al vestíbul del Teatre Municipal en la que van assistir gairebé un centenar d’ucraïnesos i ucraïneses.

Fins al moment, Acció Social de l’Ajuntament “ha atès, fins aquest passat divendres, 23 famílies, la majoria de les quals disposen d’allotjament al municipi ja sigui a través de familiars o d’amics. Hi ha hagut tres unitats familiars que han arribat a Roses sense cap xarxa social. En aquests casos, s’ha posat a la seva disposició allotjament i alimentació durant uns dies (aproximadament 4 o 5), fins que Creu Roja ha tramitat el seu trasllat al centre de la província habilitat per a les famílies que s’acullen al programa de Refugiats”, ha afirmat la regidora d’Acció Social, Esther Bonaterra.

El mateix dia d’arribada, els desplaçats poden ja personar-se al Servei d’Atenció al Ciutadà de l’Ajuntament, on són empadronats (requisit previ a obtenir la targeta sanitària), així com a l’Àrea d’Ensenyament, on poden inscriure els fills i filles en edat d’escolarització perquè aquests puguin iniciar les classes de forma immediata.

Aquest és un dels punts on es para una especial atenció, per tal de possibilitar que nens i nenes disposin ràpidament d’un entorn escolar i social que els acompanyi en aquests difícils moments. “Ens estem trobant amb famílies molt joves amb fills, i a dades tancades a divendres passat hem escolaritzat 22 alumnes, 19 a Primària i 3 a Secundària, que han estat distribuïts en els diferents centres educatius de la població, atenent en tot moment el manteniment de nuclis de familiars o amics en un mateix centre per fer-les més fàcil l’adaptació”, ha explicat el regidor d’Ensenyament, Marc Danés. 

Una altra activitat que es posa a l’abast per contribuir a la integració, aprenentatge de l’idioma i entreteniment dels infants, també fora de l’horari escolar, és el projecte FutbolNet que l’Ajuntament ofereix juntament amb Diputació de Girona i Fundació Barça, al qual s’han inscrit ja 10 nens i nenes. En aquest cas, Acció Social és l’encarregada de derivar els participants en funció de les necessitats detectades.

Per a les persones adultes, es facilita informació sobre els cursos de català que s’imparteixen al municipi. En aquest sentit, paral·lelament als cursos de l’Oficina de Català, l’escola d’adults ha creat un grup d’acollida lingüística que oferirà 30 hores mensuals per a l’aprenentatge de les nocions bàsiques per al desenvolupament de les tasques i relacions del dia a dia.

Armilles antibales per a personal sanitari

Roses amb Ucraïna
13 armilles antibales proporcionades per la Policia Local de Roses aniran per al personal sanitari d’Ucraïna

Roses ha participat també en el programa coordinat per la Diputació de Girona de recollida i enviament de material destinat a la protecció del personal sanitari que treballa sobre el terreny. En aquest sentit, ja estan en camí de la zona de conflicte 13 armilles antibales  proporcionades per la Policia Local de Roses.

Moció en suport al poble d’Ucraïna

Aquest mateix matí, l’alcalde de Roses, Joan Plana, ha convocat una reunió amb tots els grups polítics que integren l’Ajuntament per a consensuar l’aprovació d’una moció en el proper ple municipal que se celebrarà el dia 31 de març, a les 19 hores, de suport al poble d’Ucraïna i contra la guerra.

L’Ajuntament informarà a les persones d’origen ucraïnès residents al municipi i se les convidarà a assistir a la sessió plenària. Sense comptar els empadronaments recents, Roses compta amb un total de 98 persones residents d’origen ucraïnès, que al llarg de les darreres setmanes s’han bolcat i coordinat també per facilitar l’arribada dels seus compatriotes, oferint-los acompanyament en tot moment, actuant com a traductors i traductores, etc.

Donatius eficaços per a ajuda en origen

Com ve fent des de l’inici del conflicte, i d’acord a les recomanacions de la Coordinadora d’ONG Solidàries, ONG’s, l’Ajuntament continua recomanant a la ciutadania com a vies més adequades per fer arribar ajuda en origen (punts fronterers, països que estan rebent refugiats…), les campanyes de donació econòmica organitzades per les ONG’s que treballen sobre el terreny, l’actualització de les quals es pot consultar a través de la pàgina web cooperaciocatalana.gencat.cat. D’aquesta manera, es garanteix que la distribució de fons es destini a sufragar les necessitats de qualsevol tipus detectades en origen en cada moment, garantint la seva compra, distribució i entrega en bones condicions i en temps.

Respecte als oferiments d’acollida per part de la ciutadania, s’informa que la Generalitat ha posat en funcionament per a aquelles persones que disposin de recursos residencials lliures (és a dir, pisos o cases buits aptes per entrar a viure), el correu electrònic comiteacollida.igualtat@gencat.cat, on poden facilitar les seves dades per inscriure’s.