Suquet de peix de Rose

Roses ha viscut un Carnaval magnífic en tots els sentits

Carnaval de Roses 2023
L'alcalde Joan Plana, el regidor de Cultura i Festes, Èric Ibáñez, i el regidor de Sanitat, Marc Danés, durant la valoració que han fet del Carnaval de Roses 2023

Tan festiva com sanitàriament, amb tan sols 21 assistències al Centre d’Atenció Primària, Roses ha celebrat amb èxit un Carnaval post-pandèmic multitudinari

Aquest matí l’alcalde de Roses, Joan Plana, el regidor de Cultura i Festes, Èric Ibáñez, i el regidor de Sanitat, Marc Danés, han fet balanç del Carnaval de Roses 2023 celebrat des del passat dijous fins ahir dilluns a la Vila. Amb la recuperació de la totalitat d’actes del programa després de les anul·lacions i restriccions patits en les edicions 2021 i 2022, el Carnaval rosinc ha tornat a lluir en tot el seu esplendor amb un gran èxit de participació i públic i marcat per la convivència i la baixada d’incidències.

Amb 64 colles inscrites i prop de 5.000 participants, les passades de divendres, dissabte i diumenge han tornat a lluir a Roses amb tota la seva magnitud aquest Carnaval. El color, la creativitat de disfresses i carrosses i les coreografies assajades per les colles han omplert l’Avinguda de Rhode de música i disbauxa durant les desfilades, que ha comptat també amb un allau de visitants arribats de diferents punts de Catalunya i França per viure, un any més, la gran festa de Roses.

Des del traspàs de la clau, la vara i les 100 pessetes de l’alcalde de Roses al Rei del Carnestoltes de dijous passat, fins al seguici mortuori i enterrament de la sardina d’ahir al vespre, la diversió ha inundat els carrers i places de Roses i dels diferents espais que acollien les activitats del programa, com l’esplanada del port amb la gran festa de colles de divendres a la nit, o la Pista Annexa del Pavelló i l’envelat de la plaça Frederic Rahola, on s’han celebrat nombroses sessions de DJ i balls respectivament.

Durant el balanç del Carnaval realitzat aquest matí, alcalde i regidors han destacat l’èxit organitzatiu i de participació, així com l’importantíssim treball i implicació de les colles, que han permès que el de Roses es tornés a erigir com un dels Carnavals més icònics de Catalunya, tant per la qualitat i creativitat de disfresses i carrosses, com pel civisme i bon ambient imperants al llarg de totes les activitats.

El regidor de Cultura i Festes, Èric Ibáñez, ha explicat que “la bona climatologia, que ha permès gaudir en les seves millors condicions la festa i tenir una molt bona assistència de públic durant les desfilades, també a les mesures aplicades enguany amb èxit com no celebrar els mercats no sedentaris de diumenge per disposar  més places d’aparcament per la gent que ens visita, obrir el dijous l’antic càmping Bahía a les carrosses per acabar de decorar-les, utilitzar gots reutilitzables per part de les colles, la qual cosa ha millorat moltíssim que no hagués tanta brutícia i, així mateix, regular novament l’accés al port per la gent de les colles que va disfressada després de les passades, que ha donat com a resultat un bon ambient en aquest espai abans tant conflictiu, sobretot els divendres, fa obtenir una valoració molt positiva del Carnaval d’enguany”.

Important disminució de les urgències sanitàries, passant de 125 en un sola nit de divendres en una edició de no fa gaire anys a 21 en tots els dies del Carnaval d’enguany

Un dels grans èxits del Carnaval d’enguany a Roses ha estat el baix nombre d’atencions sanitàries que s’han ocasionat. Les campanyes realitzades els darrers anys de conscienciació sobre els perills del consum de drogues i alcohol i la gran implicació i feina feta per les colles i per l’organització -amb mesures com evitar la ingesta d’alcohol durant les passades o reduir el temps de concentració i espera previ a cada desfilada-, han donat un molt bon resultat, amb un Carnaval que ha destacat pel civisme, la responsabilitat i les escasses incidències.

Segons ha afirmat el regidor de Sanitat, Marc Danés, “el CAP de Roses ha atès al llarg dels cinc dies de programació un total de 21 persones, molt lluny per tant d’edicions passades en què es va arribar a comptabilitzar 125 atencions tan sols durant la nit de la passada de divendres, i rebaixant inclús les 27 incidències registrades l’any passat, en que el programació es va veure reduït per la Covid 19 i no va comptar, per tant, amb la realització de balls ni discomòbils”.

Danés ha destacat “el fet que de les 21 persones ateses aquest 2023, cap d’elles fos menor d’edat. D’aquest total, 9 atencions han estat per intoxicacions etíliques, 4 per petites agressions i 8 per contusions. Pel lloc de procedència, 13 persones eren rosinques, 4 pertanyents a l’ABS de Roses i 4 d’altres comarques gironines”.

Davant de les bones dades d’aquest Carnaval on ha imperat la festa i el bon rotllo i ha baixat en picat el nombre d’assistències sanitàries, l’alcalde de Roses, Joan Plana, ha assenyalat que “ara, ja sí, podem dir que hem donat un cap pas endavant. L’any passat ja es podia extreure aquesta conclusió, però quedava l’element de dir que no era un Carnaval complet, limitat per les restriccions de la pandèmia, però en un Carnaval celebrat en plena normalitat, recuperant tots els dies i espais de festa on les dades encara són millors que les de l’any passat ens permet dir amb la boca ben grossa que hem viscut un Carnaval magnífic i, per tant, reitero, estem donant un gran pas endavant”.

Els Punts Liles i Multicolor informen i sensibilitzen

Per la seva part, els Punts Liles i Multicolor instal·lats durant les nits de dijous, divendres, dissabte i diumenge en els diferents espais on tenien lloc es actes del programa d’enguany (port, plaça Frederic Rahola i Pista Annexa del Pavelló), han donat informació i atès les consultes d’un total de 252 persones i ha atès 2 incidències, ambdues resoltes en els mateixos punts.