Mes de paraules

Roses ja no s’oposa frontalment a la implantació de projectes d’energia eòlica marina al nord de la Costa Brava

Parc eòlic marí
Generadors d’energia eòlica marina

L’Ajuntament de Roses aprova una moció que insta a la Generalitat a traslladar al Ministeri de Transició Energètica la necessitat d’assolir el màxim consens per al desenvolupament de projectes d’energia eòlica marina

Els projectes d’energia eòlica marina van acaparar bona part del ple ordinari del mes de gener de l’Ajuntament de Roses, celebrat ahir dimecres, 26 de gener.

Protagonisme que va assolir en forma de dues mocions, la primera presentada per Gent del Poble; i la segona conjuntament per ERC i Junts.
Félix Llorens, portaveu de GdP, va presentar una proposta “de suport al comunicat de la plataforma “Stop al Macroparc eòlic marí de la Costa Brava nord”.

Comunicat fet públic el passat 21 de gener en resposta al que es va acordar a la Comissió d’Acció Climàtica del Parlament de Catalunya dos dies abans.
Entre els acords de la moció presentada per Llorens es manifesta “continuar donar suport a les accions que s’endeguin des de la plataforma “Stop al macroparc eòlic marí de la Costa Brava Nord” i “fer arribar els resultats de la seva votació al president del Comissió d’Acció Climàtica (CAC) del Parlament de Catalunya, a tots els grups parlamentaris del Parlament de Catalunya i a la seva presidència”.
Doncs Gent del Poble es va quedar pràcticament sol en favor d’aquest suport a la plataforma, ja que només el portaveu del PPC, Manel Escobar els va donar el seu vot a favor, ja que la resta de partits es va abstenir i Cs, primerament, i Lliures van votar en contra.

Toni Rodríguez, portaveu del PSC, va afirmar que “hem de ser conscients que Catalunya porta un retard en quant a la Transició Energètica, l’Empordà també i Girona en quant a producció estem a zero en molts aspectes. Hem d’afinar per si hem de posar molins de vent on els posarem i si hem de posar plaques solars, que ja les hauríem d’estar posant, qui les posarà.
Si nosaltres no busquem, no treballem, no estem donant alternatives i això és el que nosaltres trobem a faltar tant en les mocions com en les declaracions, i el nostre vot serà d’abstenció”.

José Manuel Álvarez, portaveu de Cs, va votar en contra de la moció després de recordar que “Ciutadans Roses està dins d’aquesta plataforma”, i d’assenyalar que “és més un tema d’aconseguir un document que ens acobli a tots, d’anar tots a una, de consensuar un bon text perquè el primer és la nostra badia, el nostre poble, la nostra natura i lluitar per ella”.  

Més contundent es va mostrar el portaveu de Lliures, Pere Gotanegra, en argumentar el seu vot en contra, en assenyalar que “estem en un moment estratègic, per fer front a les desastroses conseqüències que comporta el canvi climàtic és necessari que consensuem qualsevol tipus d’energia renovable, i aquesta moció de Gent del Poble i el manifest de la plataforma en contra del macroparc eòlic marí quedaran en un no res quan desapareguin les nostres costes a conseqüència del canvi climàtic. L’energia fotovoltaica és una solució mínima al problema, si volem evitar els efectes del canvi climàtic hem de complementar l’energia solar amb energies renovables alternatives com l’eòlica marina”.

Contundent també es va mostrar el portaveu del PPC, Manel Escobar, però per defensar la moció en afirmar “no al macroparc eòlic marí a la badia de Roses per la defensa de la nostra badia, el nostre medi marí i dels nostres pescadors”.

La portaveu de Junts per Roses, Montse Mindan, després d’afirmar que el seu partit “va votar a favor en la moció que donava suport a la plataforma i continuem amb la mateixa mentalitat. Nosaltres també estem decebuts al que es va acordar a la Comissió d’Acció Climàtica i tenim pendent de penjar una pancarta al balcó de l’Ajuntament i de pagar una quota en suport de la plataforma”, va assenyalar que el seu vot en quant a la moció “serà d’abstenció perquè estem recolzant unes declaracions que no són nostres, sinó de la plataforma, i perquè diu d’arribar als Tribunals per defensar l’Empordà, i no posarem a l’Ajuntament en la tessitura d’haver d’anar als Tribunals per defensar l’Empordà perquè no és la nostra feina”. Mindan va cloure la seva intervenció dient que “continuem defensant que no volem aquesta macroestructura a la nostra badia”.

Vero Medina, la portaveu d’ERC Roses, va argumentar el seu vot d’abstenció explicant que el “Parlament de Catalunya no és l’òrgan competent per tramitar, impulsar ni tan sols autoritzar la implantació de les eòliques marines, i la Comissió d’Acció Climàtica el que va votar va ser una moció de la CUP en la que resta de partits van presentar esmenes per a que tirés endavant i en no acceptar cap, es va rebutjar la moció”.

En haver empat de 3 vots a favor i 3 en contra es va haver de fer una segona votació en la que Ciutadans va canviar el sentit del vot a abstenció, la qual cosa va permetre que la moció tirés endavant.

La segona moció, presentada conjuntament per ERC i Junts feia referencia “sobre els projectes d’implantació de generadors d’energia eòlica marina al nord de la Costa Brava”.
Proposta en la que en els seus acords “insta al Govern de la Generalitat perquè traslladi al Ministeri de Transició Energètica la necessitat d’assolir el màxim consens possible dels agents socials, econòmics i científics en relació al desenvolupament de projectes d’energia eòlica marina”, i que “es garanteixi la preservació dels valors naturals i els serveis ecosistèmics en relació a qualsevol desenvolupament de l’eòlica marina, així com l’aplicació dels principis de precaució, proporcionalitat i gestió adaptativa”.

Tots els grups van votar a favor de la moció menys el PPC, que va votar en contra perquè  “part de l’equip de Govern s’hauria d’haver mullat una mica més perquè no veig res que surti en defensa de la nostra badia. Jo no vull aquest parc eòlic enmig de la badia de Roses i no donaré suport a la moció”, va assenyalar el portaveu popular, Manel Escobar. Tampoc no va donar suport amb un vot d’abstenció Gent del Poble, perquè com va afirmar el seu portaveu, Félix Llorens, “sembla que la moció no vulgui mullar-se del tot en el que realment sembla que la majoria d’aquest plenari està d’acord, que és estar en contra de crear el Parc Tramuntana davant de casa nostra. Trobem a faltar un punt que expliciti que l’Ajuntament de Roses està en contra d’això perquè ho sàpiga tothom. I a més, en el segon punt dels acords ve a dir que si no hi ha cap efecte sobre la preservació dels valors naturals i els serveis ecosistèmics en relació a qualsevol desenvolupament de l’eòlica marina s’està d’acord en fer el parc, això és el que em fa por”. Llorens va puntualitzar en la seva argumentació de vot que “no deixa de ser curiós que els partits que es posicionen a favor avui d’aquesta moció són els mateixos que a la Comissió d’Acció Climàtica van votar en contra”. El portaveu de Gent del Poble va finalitzar dient que “hem de pensar en el futur dels nostres fills, i quan tinguem això (parc eòlic) aquí endavant plantat i al cap dels anys ningú es faci càrrec del seu manteniment i tot sigui ferralla, a veure qui vindrà a treure’l”.