Un pla director ha constatat que el connector biològic que va impedir el desenvolupament de la zona industrial s’ha desplaçat fora d’aquest espai, i l’Ajuntament de Roses vol mirar amb la Comissió Territorial d’Urbanisme la possibilitat de desencallar-lo

Els ecologistes van aconseguir l’any 2011 que el Tribunal Suprem (TS) anul·lés la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) i declarés nul el Pla Parcial que regulava la zona industrial de Roses. I per tant, aquesta, no es va poder desenvolupar. El motiu esgrimit pels membres de la IAEDEN-Salvem l’Empordà va ser que la zona industrial era l’únic espai lliure encara per funcionar com a connector biològic entre els dos parc naturals, el de Cap de Creus amb els dels Aiguamolls.
Un cas que va tornar a tenir ressò mediàtic l’any 2015 en denunciar la AEDEN la comercialització il·legal de les parcel·les de la zona industrial per part de l’Institut Catala del Sòl i de l’Ajuntament de Roses, tot i que l’equip de Govern del consistori rosinc defensava la legalitat de la venda de parcel·les.
Sigui com sigui, la presència de connector biològic va impedir que Roses disposi d’un polígon industrial en el que s’implantessin empreses, o multinacionals com la Zodiac Milpro, que actualment compta amb més de 250 treballadors. Actualment, però, “hem descobert que hi ha un pla director, que es va fer amb posterioritat a la sentència, que canvia les normes del joc -en el sentit que el connector biològic s’ha desplaçat– i si les canvia ens volem reunir amb la Comissió Territorial d’Urbanisme a fi i efecte de si la interpretació que fem nosaltres és la correcta, i si és així endegar-ho, perquè a hores d’ara és veritat que hi ha possibilitats de poder explorar l’activació d’aquella zona industrial que va fer, en el seu moment, INCASOL (Institut Català del Sol)”, ha anunciat Josep Maria Martínez, per afegir que “està en vies d’estudi des del departament d’Urbanisme, conjuntament amb l’àrea jurídica, perquè cada vegada ho tenim més clar, la interpretació que fem des de l’Ajuntament no tenim dubtes, però hem de compartir les nostres impressions amb la Comissió Territorial d’Urbanisme”, ha expressat l’alcalde afirmant que “com molt a tardar, crec que al mes de setembre volem tenir hora amb la Comissió Territorial per parla seriosament de si podem activar la zona industrial”.
Centre Tecnològic Beta
El passat 2 de maig, la consellera de Territori, Habitatge i Transició Ecològica, Sílvia Paneque, va inaugurar el Centre Tecnològic Beta a Roses gràcies al conveni signat entre l’Ajuntament de Roses i la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya UVic-UCC.
Un Centre Tecnològic que s’ha ubicat en un despatx de Ca l’Anita davant la impossibilitat de crear un Centre de la Mar a l’espai de l’antiga depuradora de marisc., ja que l’Estat va descartar que s’hi pugui construir l’edifici del Centre de la Mar en voler renaturalitzar l’espai. Tot això, l’alcalde de Roses manifesta sentir-se “molt satisfet perquè, si recordem, el Centre de la Mar tenia quatre objectius. Un d’ells és tot el envolta l’economia blava, l’altre era la docència, un tercer la investigació i, el quart, la salut humana relacionada amb el mar. I hores d’ara hi ha dues potes que ja estan caminant, una és la investigació en ser seu de la Universitat de Vic a través de la Fundació Beta, per investigar tot allò relacionat amb les tortugues Careta d’àmbit de Catalunya i, per extensió, del Mediterrani. Des d’aquí a Roses s’està investigant, no que vingui una tortuga a Roses, que si bé, benvinguda serà”. I en aquest sentit, l’alcalde de Roses afegeix que “el centre tecnològic d’investigació ja està fent un rastreig de les platges per si veuen ja símptomes que hi ha alguna cosa, no només de les tortuges Careta, sinó de totes les investigacions marines que es puguin fer”.
Edifici del Centre de la Mar que serà seu d’investigacions d’Europa
I pel que fa a la docència, Josep Maria Martínez, afirma que “en breu podrem confirmar que, a través d’Ensenyament se’ns han adjudicat ja graus superiors i mitjos en l’especialitat d’Aqüicultura. Perquè Aqüicultura? Perquè és el que està fent la Confraria de Roses com alternativa a la pesca d’arrossegament, a més d’altres temes com el cultiu d’algues i creixement de musclos. Així tindrem una especialització en aquest món que és un desconegut en el que diem de l’economia blava, que és la relació directa de llocs de treball especialitzats en tot el que pot venir del tema del mar. Això ja serà una realitat a Roses en breu, i ho farem públic, confio, que abans de finals d’any poder anunciar que Roses serà seu d’estudiants de fora, d’investigacions d’Europa amb un edifici, amb un equipament amb les seves aules, el seu auditori, la sala d’exposicions necessàries per als investigadors i tot el personal relacionat amb la investigació marina”.
“De moment, hi ha menys manters que l’any passat per aquestes dates”
A mitjans del mes d’abril, l’Ajuntament de Roses va endegar una prova pilot per lluitar contra el topa manta. Prova que va crear un xic de polèmica entre els veïns perquè es restringia l’ús del carril bici, per la qual cosa l’alcalde Josep Maria Martínez va haver de sortir al pas per matissar aquestes restriccions. La prova s’executarà fins al 30 de setembre, però es pot dir que actualment, “funciona, perquè per aquestes dates de mitjans juny -quan es va fer l’entrevista- constatem meitat per meitat el volum de negoci del top manta en el passeig”. Què vol dir meitat per meitat?, preguntem. “Què si ara, per les dates de l’any passat, hauria d’haver uns 100 manters, aproximadament, enguany estem parlant d’uns 30 o 40”, va afirmar l’alcalde de Roses, Josep Maria Martínez.
I aquesta reducció dels manters a mitjans de juny, va ser “gràcies a diferents mesures com són l’anul·lació del carril bici, que se justifica perquè el carril bici mai en aquesta època d’estiu s’ha pogut utilitzar al 100%, pel simple fet que està ocupat per les mantes, i per això l’hem acabat d’ocupar amb els New Jerseis”, ha explicat Martínez, que ha afegit que durant les converses amb el departament del litoral de la Generalitat i el Ministeri de Costes “ens van preguntar en què més ens podíem ajudar, els hi vam dir de recuperar la iniciativa d’anys enrere de fer una ocupació del passeig amb taules i cadires dels restaurants. Totes dues administracions van estar d’acord i, per tant, aquest any s’anul·la el carril bici, es posen taules i cadires, es posen New Jerseis i es posarà el top manta allà on pugui”.
Control de compradors, control de magatzems, control de pisos i control immobiliàries
A més de les mesures més visibles per la ciutadania com són els controls de compradors, “que els hi requisem la mercaderia que ha comprat i els sancionem”, l’Ajuntament de Roses està duent a terme d’altres amb menys visibilitat “com són el control de magatzems, control de pisos, locals comercials i control immobiliàries, que és un pack que les forces de seguretat han dissenyat com a estratègia per combatre el top manta, i la valoració de la seva efectivitat es veurà a final de temporada”, ha explicat l’alcalde de Roses.
“A 20 de juny – quan es va fer aquesta entrevista- s’han posat menys manters que l’any passat, però és veritat que el dia 24 és quan s’espera l’arribada de molts manters”, afirma l’alcalde per matissar que “és veritat que, donada la pressió que estem fent als venedors ambulant il·legals, potser que hi hagi algú que no vingui, ja que, a més, estem fent operatius policials bastant sovint, tot i que no tenim efectius per fer els dispositius cada setmana. Això s’anirà fent cada vegada que es pugui. Aquest és el problema més greu de tots, no tenir efectius per poder fer-ho cada dia, o si més no cada setmana, això seria l’ideal, sobretot els caps de setmana”.
És innegable que la presencia policial és la més efectiva per combatre el top manta, “sobretot, la Policia Nacional. A la Policia Nacional li tenen por perquè són estrangeria, perquè saben que quan els aturen els hi miren la seva situació, i si hi són a casa nostra de manera legal saben que no els podrien renovar el permis, i si estan de forma irregular s’arrisquen a ser deportats”.
L’alcalde de Roses incideix en que les accions per lluitar contra el top manta “no és tan sols un tema centrat en el passeig marítim amb les tan comentades mesures del carril bici, sinó que és tot un conjunt d’accions que farà que al final de la temporada hi hagi uns resultats. Jo, soc optimista en que els resultats seran positius respecte de l’any passat. En quina mesura?, no ho sé, però actualment ja ho són, però què passarà en el pic important, quan vinguin dos cents i pico de manters?, hi vindran tots?, no hi seran?, personalment, crec que hi haurà manters que desistiran de venir. Jo crec que hi ha venedors ambulants il·legals que estan pensant si val la pena llogar un pis a Roses per posar la seva manta al passeig”.
Si venen, encara l’Ajuntament de Roses té encara una nova carta per jugar: treure més espai al top manta amb la ubicació de taules i cadires dels establiments de restauració, alguns dels quals, en tenim constància, que ja les ha sol·licitat.