Roses preveu rebre ajuts de l’Estat, la Diputació i Generalitat per a l’adequació del Baluard de Sant Andreu de la Ciutadella

Ajuntament de Roses

Vista zenital del Baluard de Sant Andreu de la Ciutadella de Roses

El Baluard de Sant Andreu de la Ciutadella de Roses és l’únic que resta per consolidar i fer-lo visitable al públic, per això l’Ajuntament concorre a les subvencions del Ministeri de Foment, compatibles amb al Diputació de Girona i del Govern de Catalunya

Baluard de Sant Andreu de la Ciutadella de Roses
El Baluard de Sant Andreu de la Ciutadella en un detall d’una fotogracia aèria de Jordi Velasco de tot el recinte emmurallat

El projecte de consolidació, rehabilitació i adequació per fer visitable el Baluard e Sant Andreu compta amb un pressupost de 396.000 €. Una quantitat que l’Ajuntament de Roses espera finançar en la seva major part amb la subvenció corresponent al programa de l’1,5% Cultural del Ministeri de Foment, que pot arribar a un 50%, a més d’altres ajuts corresponents a institucions com la Diputació de Girona o Generalitat de Catalunya, ja que totes tres subvencions són compatibles.

El baluard de Sant Andreu és l’únic que queda per desenrunar i consolidar, després de la seva voladura per part dels exèrcits francesos el 1795, quan les seves estructures van quedar al descobert, patint al llarg de més de 200 anys els estralls del setge del 1808, les inclemències del temps i l’espoli.

L’adequació del baluard donarà continuïtat a les restauracions realitzades i finalitzades al gener de 2016 a les casamates adjacents, i prosseguirà amb l’adequació del recorregut per a visitants des del Baluard de Sant Jaume en direcció a la Porta de Terra del recinte monumental. El projecte és obra de l’arquitecte Joan Falgueras, autor també dels projectes de restauració de les casamates interiors.

La proposta té per objectius donar continuïtat al recorregut de visitants pel perímetre interior del Baluard, que transcorrerà al llarg de 96 metres sense barreres arquitectòniques. D’altra banda, es procedirà a l’enretirada dels despreniments existents sobre el fosso i al desenrunament de la part baixa exterior dels murs, així com la seva consolidació estructural, treballs amb els quals s’aconseguirà una visió de continuïtat del perímetre del Baluard. Per últim, es procedirà a l’adequació paisatgística i l’ordenació de l’espai lliure existent.