Roses retirarà 16 palmeres de l’Avinguda de Rhode per seguretat dels vianants

Ajuntament de Roses

Aquestes palmeres es substiuiran per un altre tipus d'arbrat

L’Ajuntament de Roses està estudiant quines són les palmeres, de totes les que hi ha a la Vila, que es poden conservar, donat el seu alt cost pel que fa al seu manteniment i tractament fitosanitari contra la plaga del morrut

Ajuntament de Roses
Aquestes palmeres es substiuiran per un altre tipus d’arbrat

Les 16 palmeres ubicades en el tram que compren entre la plaça Catalunya i la plaça Sant Pere es retiraran “per seguretat del vianants”, segons ha afirmat el regidor d’Infraestructures i Serveis Públics, Josep Mª Mas Blanch.

Un tram que “és en el que ha hagut més sinistralitat, ja que hem hagut de talar 5 palmeres per culpa de l’atac del morrut, i cinc més han caigut a causa de la tramuntana, amb l’agreujant que l’última que va caure va fer mal a una vianant que en aquell moment hi passava per allà”, ha explicat Mas Blanch.

Recordem que a causa de la caiguda de la palmera la dona va ser traslladada a l’Hospital de Figueres per possible fractura en un cama i ferides en la boca.

Aquestes 16 palmeres “se substituiran per arbres de l’espècie Koelreuteria paniculata”, ha desvellat el regidor. Uns arbres que tenen forma esfèrica amb floració a l’estiu i fullatge taronja i groc a la tardor, i que “resisteixen la salinització que provoca ser-hi a  primera línia de mar”, ha explicat Mas Blanch.

Estudi per mirar quines són les palmeres, de les 400 que hi ha a Roses, que es poden conservar

Actualment a Roses hi ha unes 400 palmeres de tres especies, totes tres atacades per la plaga de morrut, la qual cosa “significa que per fer els pertinents tractaments fitosanitaris hem d’invertir 25.000 euros a l’any, per tant, estem estudiant quines són les palmeres, de les 400 que hi ha a Roses, que podem conservar, i una possibilitat és que quan caigui o mori una, substituir-la per un altre espècie d’arbre, tot i que la prioritat de l’Ajuntament és mantenir les palmeres”, ha desvetllat el Josep Mª Mas Blanch.

Aquesta possibilitat d’anar substituint les palmeres per un altre tipus d’arbres podria ser una realitat tenint en compte que la principal activitat econòmica de Roses és el turisme, i el front marítim esta concebut per passejar, per ser-hi i gaudir en alguna terrassa d’un establiment de restauració i, a diferencia de les palmeres, la implantació d’un altre tipus d’arbrat oferiria ombra per tal de disminuir els efectes de la insolació.