Roses vol donar un pas més enllà en la seva lluita contra el top manta

Congrés a Roses sobre el top manta

El top manta envaeix el passeig marítm de Roses durant la temprorada d'estiu

Un pas més que consistiria en l’organització d’un congrés a Roses sobre el top manta amb la finalitat que les administracions superiors als Ajuntaments es facin, d’una vegada, responsables del problema per tal de posar-hi solució

L’alcaldessa de Roses, Montse Mindan, va afirmar en el ple ordinari d’aquest passat mes d’agost, celebrat el passat dia 28, que cada any se celebren trobades per tractar la problemàtica del top manta amb els pobles afectats. Trobades “en la que només s’exposa les actuacions que els pobles podem fer, quedant clar que quedem estancats, que els Ajuntaments no tenim la solució i que les actuacions que se li pot ocórrer a un Ajuntament, altres ja les ha posat en practica, sense èxit”.

I com en aquest trobades no s’arriba a donar cap solució perquè no es pot, Roses ha decidit donar un pas més enllà “i organitzar un congrés al que convidaríem a totes les poblacions que pateixen el problema del top manta amb l’objectiu, no ja d’explicar el què fem per combatre els manters, sinó per fer força, conjuntament amb el teixit social i comercial, davant les administracions que són les que han de posar les normes i directrius que s’han de seguir per trobar la solució definitiva”.

El fenomen del top manta reapareix cada estiu de manera massiva en les poblacions ubicades des del litoral nord-est fins als sud-oest de la Península Ibérica. Des de Roses fins a Punta Umbría (Huelva), passant per Barcelona, València o Fuengirola, molts són els municipis i ciutats que pateixen aquesta xacra. Al litoral nord del territori espanyol també n’hi ha de top manta, però a Galícia, per exemple, no ho perceben com a un problema.

I cap Ajuntament d’aquesta gran quantitat de poblacions banyades pel Mediterrani i l’Oceà Atlàntic ha trobat la solució per posar fi a la problemàtica del top manta. I cap Ajuntament ha trobat la solució perquè aquesta no està en mans de la administració local.

Tot i això, els ciutadans i comerciants de les diferents ciutats expressen les seves queixes als Ajuntaments per a que acabin i posin solució a la venda ambulant il·legal. Fet del tot lògic perquè els Ajuntaments esdevenen l’administració que tenen més propera i a la que és més fàcil poder dirigir-se per part dels ciutadans.

Un clar exemple d’això es va viure dimecres passat, 28 d’agost, com dèiem, durant la celebració del ple ordinari de l’Ajuntament de Roses, on el president de l’Associació de Comerciants de Santa Margarida, Ricardo Moraes, va disposar d’un torn de paraula per sol·licitar, per enèsima vegada, que les autoritats locals posin fi a la problemàtica del top manta que envaeix cada nit d’estiu el passeig marítim.
Moraes es va queixar, per enèsima vegada, que “els comerciants se senten abandonats”, i va preguntar “de què manera l’Ajuntament pensa actuar davant l’augment considerable del top manta, si hi ha algun projecte de com contrarestar la venda ambulant il·legal que fa mal bé la imatge de Roses i suposa un dany econòmic molt important per al comerç de Roses i Santa Margarida?”.
El regidor de Seguretat Ciutadana, després d’explicar l’estratègia d’enguany emprada per lluitar contra els manters, decomissant en massa el material destinat a la venda il·legal al passeig marítim “per tal de minimitzar els seus beneficis”, va afirmar que “amb les competències pròpies d’un Ajuntament és impossible acabar amb el top manta, és l’administració més petita, la que té menys eines i menys recursos, però en la que recau tota la pressió ciutadana i mediàtica”, per apuntar que “mentre la pressió estigui sobre l’Ajuntament, aquesta no estarà sobre d’altres administracions que si que tenen competències en la reforma del codi penal, en la reforma de la llei d’estrangeria, en la reforma del mercat laboral i en la creació de polítiques socials ambicioses”
Plana va afirmar que “l’absència de pressió sobre les administracions superiors als Ajuntaments fa que aquestes no actuïn, perquè amb la seva inacció continuen esquivant aquesta pressió que, per cert, és brutal, que continuen suportant, un any més, els Ajuntaments”.

Congrés al novembre

I traspassar aquesta pressió dels Ajuntaments a les administracions superiors per a que aquestes es responsabilitzin d’una vegada i posin solució al problema de la venda ambulant il·legal, és l’objectiu de l’organització del Congrés sobre el top manta que es vol organitzar Roses, el qual està previst celebrar-ho al mes de novembre.