Salut triplicarà la realització de proves PCR per detectar casos de Covid-19

Coronavirus a Roses
Els positius de coronavirus han augmentat a Roses durant la darrera setmana

Les PCR s’hauran d’indicar segons criteri dels referents de Salut Pública territorials

El nou secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, va avançar ahir, en la seva primera compareixença al costat de la consellera Alba Vergés, que l’estratègia contra el coronavirus passarà per dues línies d’actuació. Per un costat, l’augment de la detecció i identificació dels contactes dels positius de Covid-19, gràcies a la incorporació dels gestors Covid a l’atenció primària, i, per altre, l’increment de les proves PCR d’aquests contactes, fins a triplicar-les. En aquest sentit, Argimon va detallar que es reforçarà la realització de PCR als contactes estrets d’un positiu de COVID-19en aquells territoris on la situació epidemiològica així ho requereixi. Aquestes PCR seran indicades segons el criteri dels referents de Salut Pública territorials i s’aniran realitzant de forma progressiva. “En alguns centres ja ho estem fent, -molt centrats amb els convivents-, però hem d’estendre-ho a més contactes, fins a duplicar, o fins i tot, triplicar la capacitat de PCR de les que estem fent ara”. En aquest sentit ha assenyalat que “actualment fem 8.000 proves PCR al dia però tenim capacitat de fer-ne unes 24.000 diàries i la setmana que ve serà de 30.000 ja que s’instal·laran uns robots a diferents centres de Catalunya que ho permetrà”.

El nou secretari també va remarcar que aquesta setmana 214 persones, del mig miler que el Departament incorporarà a la xarxa de rastreig de la Covid-19, començaran ja la formació. Són professionals que treballaran en l’Atenció Primària i que recolliran les dades del pacient sospitós o que ha donat positiu i també la dels seus contactes. Argimon va concretar que de cada cas, hem d’esperar identificar, de mitjana,  entre 10 i 15 contactes estrets, en funció de la seva vida social” i va recordar que ara mateix no tenim ni vacuna contra la COVID-19 ni tractament. La vacuna que tenim a les nostres mans és el rentat de mans, la mascareta i la distància física. Aquesta és la nostra vacuna”, va remarcar.

També va posar en valor la gran tasca desenvolupada pels professionals d’atenció primària en aquesta fase en què s’estan encarregant del procés de detecció, seguiment i diagnòstic de casos.
El nou secretari de Salut Pública també va analitzar la situació de la pandèmia a Catalunya, explicant que hi ha “transmissió comunitària a diferents punts del país, com la ciutat de Barcelona, el Segrià, el Baix Llobregat i Figueres, “però tenim també una bona part del territori amb brots que hem de controlar. No podem fallar. Hem d’evitar que aquests brots arribin  a ser amb transmissió comunitària va afegir Argimon.

Per la seva part, la consellera de Salut, Alba Vergés, va destacar el perfil d’Argimon com a nou secretari: “És molt oportú per aquests moments: coneix l’àmbit assistencial a la perfecció i l’ICS, i fa de paraigües del 80% de l’atenció primària que té i ha de tenir un paper rellevant en la lluita contra la Covid, de la mà de Salut Pública”. Vergés va acabar la seva intervenció agraint la tasca de l’anterior secretari de Salut Pública, Joan Guix, que va deixar el càrrec per motius de Salut, i també a tot el seu equip. Argimon, que va ser nomenat ahir pel consell executiu del Govern, és també el director gerent de l’Institut Català de la Salut (ICS) i compaginarà els dos càrrecs.