Tot bé a l’equip de Govern de Roses?

Pacte de Canyelles
Joan Plana, Montse Mindan i Fèlix Llorens mostrant el pacte de Govern signat per tots tres / Foto: arxiu

La petició de Gent del Poble de retirar una moció presentada per ERC i defensada per Junts fa qüestionar la bona relació entre els socis l’equip de Govern de Roses

Al ple ordinari de l’Ajuntament de Roses d’aquest mes d’abril es van presentar dues mocions en relació a les energies renovables. La primera la van presentar els grups de Junts per Roses, Gent de Poble i Ciutadans, i que exposada pel regidor Marc Danés, es demanava l’adhesió de Roses al manifest  de la plataforma “Stop al macroparc eòlic marí de la Costa Brava Nord” per un model de transició energètica descentralitzat i participatiu (que es pot llegir a sota).
I la segona, presentada per ERC Roses, que es pot llegir AQUÍ, envers la necessitat d’impulsar plans de transició energètica nacionals i territorials.

La primera proposta va comptar amb el vot a favor de tots els grups municipals i l’abstenció de Lliures perquè “no estic ni a favor ni en contra -de la creació del parc eòlic-, però els polítics tenim l’obligació de parlar i dir les coses clares, i aquest tema el veig molt espès”, va dir el regidor Pere Gotanegra després de desvetllar que es va reunir amb els promotors del parc per tenir més coneixement sobre la idoneïtat o no de la seva creació.

I la segona moció, presentada pel portaveu republicà, Joan Plana, també es va aprovar per majoria, amb els únics dos vots en contra del regidors de Gent del Poble, socis de l’equip de Govern de Roses amb ERC i Junts.

I Gent del Poble no només va votar en contra, sinó que el seu portaveu va demanar “al ponent que retiri la moció i eviti passar-la a votació”, i va recordar que hi ha “interessos municipals que van ser aprovats per aquest plenari al mes de gener, com va ser l’aprovació del Pla Estratègic de Transició Energètica en l’àmbit de la Promoció Econòmica. Pla que ja estableix com ha de ser el desplegament d’aquesta tecnologia -remarcant- que hem sigut capaços de redactar sense que tingui de venir ningú de fora a dir-nos que podem fer i que no podem fer, i que interessa a qui i a qui no, i menys si aquests interessos son per satisfer cap empresa o institució, ja sigui comarcal, nacional o estatal, preguntant Llorens durant la seva intervenció que si “ningú sap veure que acceptar el cedir la última paraula al Govern de la generalitat és acceptar a la pèrdua total del control del que pot passar a Roses?”.

El debat, llavors, es va centrar sobre les competències de cada administració, i no en la frase següent que va pronunciar Fèlix Llorens, “no ens sentim ni ens sentirem interpel·lats per aquesta moció que considerem una intervenció a la feina feta fins ara per les nostres Àrees. I que no creiem que sigui just, quan amb prou feines s’ha pogut començar a desplegar el pla estratègic, que la feina sigui posada en dubte i s’intenti manipular amb una moció de la que encara hem estat incapaços de trobar-ne la seva finalitat més enllà de ser un destorb a la feina que s’ha de fer”.

És a dir, segons va dir Llorens, aquesta moció presentada per ERC podria ser una ingerència a les Àrees de Promoció Econòmica i Medi Ambient, representades per Gent del Poble?

D’aquí la pregunta de l’enunciat: Tot bé a l’equip de Govern de Roses?

MOCIÓ QUE PRESENTA EL GRUP MUNICIPAL DE JUNTS PER ROSES D’ADHESIÓ AL MANIFEST DE LA PLATAFORMA “STOP AL MACROPARC EÒLIC MARÍ DE LA COSTA BRAVA NORD”

MANIFEST DE LA PLATAFORMA “STOP AL MACROPARC EÒLIC MARÍ DE LA COSTA BRAVA NORD” PER UN MODEL DE TRANSICIÓ ENERGÈTICA DESCENTRALITZAT I PARTICIPATIU

Un cop conegut el projecte de MACRO PARC EÒLIC MARÍ a la Costa Brava Nord constatem que ens trobem davant d’una agressió sense precedents i de conseqüències irreversibles als valors mediambientals, paisatgístics, socials i econòmics de tot l’Empordà.

Amb el present manifest els col·lectius i les persones adherides a la plataforma STOP MACRO PARC EÒLIC MARÍ DE LA COSTA BRAVA NORD, volem mostrar i argumentar la nostra contundent oposició al projecte. Al mateix temps, som plenament conscients de la urgència i la necessitat del canvi de les energies fòssils i nuclears a les renovables. Per la qual cosa, agafem de referència els models de Plans de transició energètica com els que ja han aprovat Figueres i Roses on s’aposta, d’acord amb les directrius de la Diputació de Girona i la Generalitat de Catalunya, per l’aplicació del model de transició energètica descentralitzat i participatiu; el qual pugui aportar rendiments directes a les empreses i ciutadania del territori, basat, a l’Empordà, principalment per l’obtenció d’energia solar en espais de generació en zones ordenades urbanísticament i amb el menor impacte ambiental possible, a prop dels grans llocs de consum, al mateix temps que amb la constitució de comunitats locals d’ús compartit tal com les promou la Unió Europea, entre d’altres mesures que voldrem conèixer.

La Carta Europea d’Ordenació del Territori defineix aquest concepte com l’expressió espacial de la política econòmica, social, cultural i ecològica de tota la societat; i planteja, com a objectius fonamentals de l’ordenació del territori, el desenvolupament equilibrat de les regions, la millora de la qualitat de vida, la gestió responsable dels recursos naturals i la protecció del medi ambient, i la utilització racional del territori. Tot això, establint com una de les seves característiques principals que ha de ser plenament democràtica i participativa.

El MACRO PARC EÒLIC MARÍ destrueix tots aquests principis.

Rebutgem el projecte pels següents motius:

 • Perquè suposarà la destrucció total del paisatge emblemàtic marítim i terrestre de l’Empordà, tal i com el coneixem, i la pèrdua de l’essència d’aquest territori. El projecte representarà la desaparició de l’horitzó natural del mar, provocant unes dràstiques i irreparables conseqüències des del Cap de Creus, passant pel Golf de Roses, la plana Empordanesa i el Montgrí. Bona part dels nuclis urbans de Sant Pere Pescador, Empúries, Cadaqués, Roses, Castelló d’Empúries, l’Escala, Torroella amb l’Estartit, Pals i Begur quedaran perfectament encarats al macroparc. Les cales i paratges de gran interès de tota la Costa Brava Nord, mundialment reconegudes, perdran el seu horitzó.
 • Perquè tindrà un enorme impacte visual. Es proposa un macroparc de 18 km de llarg davant la costa per 10 km d’ample, i cada un dels 80 aerogeneradors que es planteja tindrà una alçada de 258 metres i 236 metres de diàmetre d’aspes (amb il·luminació nocturna). També hi haurà 320 macro àncores i el cablejat generant la corresponent malla en el fons marí; i un mínim de 40 o 45 km de línia de molt alta tensió travessant el golf, el parc natural dels Aiguamolls de l’Empordà i la plana fins a les subestacions de la MAT. Perquè ens en fem una idea: tindrem davant per davant 80 torres de Collserola amb aspes il·luminades girant amb una superfície d’afectació de 25.000 camps del Barça.
 • Perquè suposarà un impacte molt negatiu en el medi natural, marí, cultural, social i econòmic que són indestriables.
  El macroparc causarà un gran afectació en les migracions locals i estacionals de cetacis i aus marines que hi ha a la zona.
  L’activitat pesquera també patirà un greu perjudici a causa de l’impacte sonor i visual del macroparc fins el punt que els pescadors asseguren que hauran de plegar. L’emplaçament es situa en una zona actualment en reserva de pesca per una gestió sostenible dels caladors i el projecte suposarà la pèrdua d’uns caladors històrics molt importants d’alevinatge de peix.
  El sector turístic i nàutic es veuran també molt afectats ja que es malmetrà el seu principal actiu que és el paisatge i que, entre els seus elements destacats, té la badia de Roses, considerada oficialment de les més belles del món. Ens preocupa l’impacte del projecte en l’economia local si tira endavant el que considerem un gran negoci a costa del territori.
 • El projecte impactarà definitivament en l’essència de l’Empordà, patrimoni de la cultura i de la història de la mediterrània, que ha inspirat escriptors de renom com Josep Pla, i artistes genials com Salvador Dalí, Josep Pla, Lluís Llach, Ferran Adrià, i tants altres, que l’han fet universal i immortal. Només hi ha un Empordà, el que ens han regalat els avantpassats, el que fem tots els que hi vivim i els que d’arreu ens visiten; i l’hem d’estimar com s’estima la terra, el mar, el poble, la casa o la mare.

Per tot plegat, considerem que:

 • El fet que l’energia produïda sigui verda no vol dir que la megainstal·lació industrial proposada sigui en cap cas sostenible.
  La proposta del macroparc eòlic marí respon a un model d’explotació de les grans multinacionals que controlen el mercat de l’energia i venen la producció a l’autopista energètica explotant sense miraments el territori. Des de la Plataforma “Stop al macroparc eòlic marí” apostem per un model que ha de tendir a la democratització de l’energia a partir de l’autogeneració adequada a les necessitats i més respectuosa en la seva implantació.
 • Cal aplicar els Plans de transició energètica de manera coherent als principis de respecte pels ecosistemes naturals, la biodiversitat i nosaltres dins d’ells com a part fràgil i alhora destructiva que som. I emplacem als ajuntaments afectats a presentar aquests plans de transició energètica com han fet els de Figueres i Roses.
 • Ens diuen que és impossible produir l’energia renovable necessària sense aquestes macro instal·lacions, que necessitem consumir gran quantitat de sòl i amb les cobertes dels edificis no en fem prou. Des de la Plataforma pensem que la solució no són aquestes macro instal·lacions que no responen a cap planificació i que no respecten cap ordenació racional; estem repetint els errors que hem fet amb els cementiris industrials com el Castor, les nuclears i les tèrmiques.
 • No és cert que el projecte generarà 6.000 llocs de treball al territori. En aquests tipus d’instal·lacions només intervenen empreses especialitzades, un aerogenerador és un element tecnològicament complex amb múltiples components industrialitzats subministrats pel fabricant. La construcció i manteniment d’aquestes macroindústries només és a l’abast de les grans corporacions. Tampoc és cert que la factura de la llum sortirà més barata.
 • És totalment fals que siguem uns insolidaris i uns Nimbys (not in my back yard) perquè rebutgem aquest projecte. Cal recordar que tenim la línia de la MAT, el gran corredor d’infraestructures, i ens ha costat anys de lluita i combat continu preservar de l’especulació urbanística les fràgils joies de la natura i el paisatge com són el Montgrí-Medes, els Aiguamolls, el Massís de Cap de Creus, l’Albera i Salines. I també hem mostrar una solidaritat infinita amb el transvasament de l’aigua del Ter a Barcelona. L’Empordà és reserva natural i paisatgística de Catalunya!
 • Diuen que un cop s’acabi el període de vida de la instal·lació -estimen uns 30 anys- la retiraran completament, inclosos els ancoratges; i que el mar quedarà com si aquí no hagués passat res. No hi ha cap garantia de que això serà així! Ens aboquen a tenir un mega Cementiri industrial muntat per a centenars d’anys.

Per tot això, els col·lectius i les persones adherides a aquest Manifest estem convençuts que projectes com el macroparc eòlic marí de la Costa Brava Nord no és l’únic camí cap a les energies renovables. Com tampoc ho és la proliferació descontrolada de molins sense cap criteri, més enllà que el del negoci que es vol implantar a l’Albera, amb qui ens agermanem en la lluita per un model democràtic i participatiu.

El nostre plantejament és molt clar: SÍ a les energies renovables però amb SENY i NO amb megainstal.lacions com la que es projecta! Volem un model per tot l’Empordà i un model global. Considerem que abans de comprometre el territori amb projectes tan agressius cal estudiar a fons alternatives de producció energètica que siguin viables i sostenibles i que no posin en perill l’economia de la zona i els valors paisagístics i mediambientals que són molt importants per al territori i que ha costat tant protegir.

Us necessitem! Hi ha en joc TOT L’EMPORDÀ!

Per tot això, es proposa al ple de l’ajuntament de Roses, l’adopció dels següents acords:

PRIMER– Adherir-se al Manifest de la plataforma “Stop al macroparc eòlic marí de la Costa Brava Nord”.

SEGON– Donar suport a les accions que s’endeguin des de la plataforma “Stop al macroparc eòlic marí de la Costa Brava Nord”.

TERCER– Difondre a través dels mitjans de comunicació i les xarxes socials l’adopció d’aquests acords.

QUART – Comunicar el resultat d’aquestes votacions a la plataforma “Stop al macroparc eòlic marí de la Costa Brava Nord”

CINQUÈ. Fer arribar aquesta moció i el resultat de la seva votació a la presidència del govern de l’Estat espanyol, a tots els grups parlamentaris del Parlament de Catalunya i a la seva presidència, a tots els grups parlamentaris del Congrés de Diputats i al Senat, així com a les entitats municipalistes.