Suquet de peix de Rose

Els objectes recuperats a la Ciutadella expliquen com vivien els rosincs entre els segles XVI i XIX

Càtedra Roses d’Arqueologia i Patrimoni Arqueològic
Marc Bouzas durant la seva intervenció en la presentació de la 6ª Guia del Patrimoni Cultural de Roses

“Armes, eines i ornaments. La Roses d’època moderna a través dels objectes” és la sisena guia del Patrimoni Cultural de la Vila que va  presentar aquest dimecres la Càtedra Roses d’Arqueologia i Patrimoni Arqueològic

Aquest passat dimecres, la Càtedra Roses d’Arqueologia i Patrimoni Arqueològic va presentar, al Centre Cultural de Ca l’Anita, la sisena Guia del Patrimoni Cultural de Roses, que porta per títol “Armes, eines i ornaments. La Roses d’època moderna a través dels objectes”. La presentació va anar a càrrec dels seus autors, el propi director de la Càtedra, Marc Bouzas, i del director de les excavacions arqueològiques a la Ciutadella de Roses, Lluís Palahí.

Bouzas va iniciar la xerrada de presentació de la guia explicant que “aquesta sisena guia, com les cinc anteriors, té l’objectiu d’ajudar al visitant dels diferents espais del patrimoni arqueològic de Roses en el sentit que el permeten obtenir informació, tant textual com gràfica del que està visitant”.
I aquesta sisena guia “està encarada a què el visitant pugui interessar-se per veure que ens aporten els objectes recuperats a les excavacions i que molts d’ells acaben museïtzats a l’espai museu de la Ciutadella” va afirmar Bouzas, per significar tot seguit que “per la seva elaboració hem comptat amb experts com Josep Maria Llorens, Francesc Xavier Hernández i Maria Molinas”.

Lluís Palahí explicant la 6ª Guia del Patrimoni Cultural de Roses

Per la seva part, Lluís Palahí va assenyalar que “aquesta nova guia és diferent a les anteriors perquè no tracta d’un jaciment o una estructura, ja que s’ha centrat en les objectes recuperats en les excavacions i que abasten quatre espais temàtics, que són la vida domèstica, la vida religiosa, les professions i la vida militar”.

I cada objecte explica com vivia una família, un comerciant, un religiós i un militar entre els segles XVI-XIX, temps al que pertanyen els objectes recuperats i que correspon, majoritàriament, a l’època moderna de Roses, “per exemple, com un pes et parla dels comerciants, com una baioneta ho fa dels militars o com un rosari et parla de la vida religiosa”, va assenyalar Palahí.

I de cares a l’any vinent, la Càtedra Roses d’Arqueologia i Patrimoni Arqueològic no publicarà una setena Guia del Patrimoni Cultural de Roses, ja que com va anunciar Marc Bouzas, “estem preparant una que recull tot el que s’ha descobert a les excavacions que s’han fet a la Vila Medieval de la Ciutadella durant els anys de la Càtedra, des del 2018 fins ara”.

La Càtedra va iniciar l’edició de la col·lecció Guies del Patrimoni Cultural de Roses l’any 2029 amb l’objectiu de donar a conèixer el patrimoni arqueològic de la Vila, tractant de forma individualitzada els diferents espais, jaciments i monuments. Aquestes guies s’estructuren a partir de capítols curts, amb un ús del llenguatge i dels conceptes rigorós però de fàcil comprensió i amb una important potenciació de l’aparell gràfic.
A cada volum es cerca la participació d’experts en molts diferents àmbits per a la redacció dels diferents capítols per, d’aquesta manera, oferir una visió el més acurada possible dels diferents temes tractats.

Les sis Guies del Patrimoni Cultural de Roses són:

Cal destacar que totes les guies estan a disposició a la Ciutadella de Roses o bé, de manera on line a la web DocumentaUniversitaria.