“En nou de cada 10 casos es recuperen els diners de les clàusules sòl”

ERC Roses

Un moment de la xerrada sobre les clàusules sòl de les hipoteques

Dos advocats asseguren en una xerrada organitzada per ERC Rosesque en gairebé en tots els casos es pot recuperar els diners de les clàusules sòl, fins i tot d’aquelles hipoteques que ja s’han pagat

ERC Roses
Un moment de la xerrada sobre les clàusules sòl de les hipoteques a Ca l’Anita de Roses

Des de la secció local d’ERC Roses s’organitzen periòdicament xerrades que puguin ser d’interés per a la ciutadania, com les celebrades sobre la crisi dels refugiats, la possible, o no, conciliació laboral amb la vida familiar, o com pot fer possible una ciutat sostenible.

I dijous els republicans rosincs van organitzar a Ca l’Anita la seva darrera xerrada sobre un tema d’actualitat, la possibilitat de recuperar els diners de la clàusula sòl de les hipoteques, després que una sentència de finals del 2016, del Tribunal de Justícia de la Unió Europea declarés abusives aquestes clàusules, obligant als bancs a retornar els diners cobrats per la seva aplicació.

Què és una clàusula sól?

La xerrada va ser impartida pels advocats Christian Salvador i Albert Rubirola del despatx ACE Girona Advocats, que el primer que van explicar als assistents què és una clàusula sòl, i que senzillament “és la limitació del tipus d’interés que s’aplica a la teva hipoteca”, va dir Salvador.
És a dir, aquesta clàusula impedeix que l’interès cobrat per l’hipoteca baixi d’un determinat percentatge, de manera que, com van explicar els advocats, “els bancs es garanteixen uns ingressos mínims a costa del client”.
Unes clàusules sòl de les hipoteques que els bancs van aplicar en connivència amb el Govern espanyol, així, per exemple, encara que es contractés el préstec amb un tipus de l’euríbor més el 0,50%, si la clàusula sòl està establerta en el 2,5% mai es baixarà d’aquesta xifra.

El 2,5% podríem dir que era la mitjana del tipus d’interès, però havia casos, com els d’un matrimoni que va assistir a la xerrada, que van afirmar que els hi cobraven un 5,80%. Matrimoni que a més ja havien acabat de pagar la hipoteca, però tot i això “vostès i qualsevol persona poden recuperar tots els diners que han pagat per aquesta clàusula, tot és tenir paciència, perquè amb les sentències que estan sortint del Tribunal Superior de Justícia i del Tribunal Suprem és questió de temps que els propis bancs, extrajudicialment en una primera reclamació, t’ho retornin, i si s’ha d’anar a judici es guanyen 9 de cada 10 casos”.

En aquest últim apartat, els advocats van assenyalar que “fins al gener d’aquest any la majoria dels casos es resolien per via judicial, però ara hem de veure com responen els bancs al reial decret tret pel Govern espanyol que obliga a les entitats bancàries a obrir procediments extrajudicials. Com el decret es va començar a aplicar a partir del mes de febrer i els bancs tenen 3 mesos per respondre a les demandes estem en un impàs abans de saber si els bancs donaran solucions o no”.

Al llarg del mes de juny es sabrà si els bancs començaran a retornar els diners de les hipoteques sòl de les hipoteques.