Roses serà una Vila més segura amb la instal·lació de noves càmeres de trànsit i seguretat

Ajuntament de Roses
Càmeres de videovigilància

L’Ajuntament de Roses té previst la instal·lació de càmeres de videovigilància en aquells punts que generen inseguretat als vilatans i comerciants

El ple ordinari de l’Ajuntament de Roses del passat mes d’agost va aprovar la modificació de crèdit núm. 6 del pressupost per a l’exercici 2020. Una modificació que pel que fa a l’apartat de Seguretat Ciutadana es destinaran un total de 292.000 euros, dividits en tres apartats:

  • 200.000 € a desenvolupar la 2ª fase del projecte la segona fase del projecte de càmeres de seguretat a la Vila
  • 70.000 € per la compra d’un vehicle que farà les funcions d’oficina mòbil i
  • 22.000 € per l’adquisició d’un radar mòbil

Càmeres de trànsit

Pel que fa les càmeres de trànsit, tindran dues funcions, “la  primera per controlar els llocs on hi ha indisciplina viària més freqüent, com per exemple, girs que no estan permesos o conductors que entren en un vial en contra direcció, i la segona són càmeres amb lectors de matrícules, molt útils perquè serveixen per saber qui entra i qui surt de Roses, i si entra un vehicle que ha estat robat el programa t’avisa automàticament”, ha explicat l’alcalde en funcions i regidor de Seguretat Ciutadana, Joan Plana.

Unes càmeres que “són també molt eficients, ja que en el cas que en una urbanització, per exemple, es cometi un delicte greu com una agressió sexual o un robatori amb força, permeten fer una radiografia clara qui estava al lloc abans i després de succeir el delicte”, ha remarcat Plana.
Amb la instal·lació d’aquestes càmeres de trànsit es completarà la segona de les dues fases previstes en el projecte de videovigilància

Càmeres de Seguretat Ciutadana

Entre finals del mes d’agost i mitjans de setembre del 2019, l’Àrea de Seguretat Ciutadana va organitzar un parell de reunions amb vilatans de Roses preocupats pel problemes d’incivisme i d’inseguretat que pateixen als barris on resideixen.
A la primera d’aquestes reunions van assistir els veïns i comerciants de la plaça Llevant, i a la segona va ser el torn dels vilatans que viuen o treballen a l’entorn dels carrers Sant Elm i Mairó.

En totes dues reunions, una de les peticions que van demanar els veïns i comerciants va ser la instal·lació de càmeres de videovigilància. El problema, però és que aquestes càmeres de Seguretat Ciutadana són administrativament més difícils d’instal·lar que no pas les de trànsit, perquè s’ha de justificar molt bé, davant la Comissió de Videovigilància, integrada per la Generalitat i el Tribunal Superior de Catalunya, perquè es volen instal·lar per obtenir la seva autorització.

I arran d’aquestes reunions l’Ajuntament de Roses vol demanar a la Comissió de Videovigilància la instal·lació de 3 càmeres de seguretat: una, a la plaça Llevant, una segona a la zona dels carrers Sant Elm i Mairó, “i una tercera a petició de la pròpia Policia Local, que a la zona del carrer Palmerola” ha desvetllat el regidor de Seguretat Ciutadana.

Projecte que depèn del Real Decret Llei que d’aprovar el Congrés dels diputats

Cal esmentar que aquesta modificació de crèdit de l’Ajuntament de Roses ha de ser aprovada al Congrés dels diputats a causa de la Llei d’Estabilitat Pressupostària que limita la despesa anual i diu en que es poden gastar els ajuntaments els romanents de l’any anterior.
Tot i això, Joan Plana, afirma que “en el cas que no s’aprovi aquest Real Decret es podria presentar un altre Decret només amb els projectes financerament sostenibles, i aquest si que s’aprovaria”.

Així, la previsió de l’Ajuntament de Roses és poder licitar aquest projecte de les de noves càmeres de trànsit i seguretat abans d’acabar l’any.